Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рио де Жанейро е единственият град извън Европа, който е бил столица на европейска държава

13
Рио де Жанейро

Бразилия е толкова голяма, че е по-лесно да кажем с кои държави от Южна Америка не граничи, отколкото да изброим кои са ѝ съседки. Оказва се, че няма общо КПП единствено с Чили и с Еквадор. Нормално, като се има предвид, че е пета по площ в света, а по брой население е на шесто място със своите 208 милиона жители. Името си страната дължи на дървото pau-brasil, от което навремето се е произвеждала червена боя. С този набор от факти ви въвеждам в продължението на разговора ми с художничката Петя Илиева, който започнахме в миналото издание на "Покана за пътуване". Тогава тя разказа за странстването си из Куба – първата държава от петседмичното ѝ латиноамериканско турне с изложбата "Цветовете на България". Днес магически прелетяхме до Бразилия.


Град Бразилия официално е столица на страната от 1960 година. Негов създател е 21-ия президент на страната Жоселино Кубичек. Срещу неговия музей е музеят на коренното население. Преди Бразилия главен град е бил Рио де Жанейро. Интересното е, че той бил столица и на Португалия за кратко в началото на XIX век. Тогава цялото португалско кралско семейство бяга в Бразилия, заради заплахата от Наполеон да завладее Португалия. Така Рио де Жанейро се оказва единственият град извън Европа, който е бил столица на европейска държава.

Разпитах художничката Петя Илиева, създател на платформата Изкуство за дипломация, как са организирани жилищните  квартали в столицата Бразилия, след като градът е замислен и проектиран единствено за административни цели. А после поехме към Сао Поулу.

Сао Поулу
Към споделеното от нея мога да добавя само, че на 30 км от мегаполиса се намира Змийският остров. Той се пази от бразилската брегова охрана и достъпът до него е ограничен. Там ходят само само учени, тъй като популацията на отровни змии е по 5 на всеки квадратен метър. Да, определено не е място за туристи.

Рио де Жанейро в превод от португалски означава "януарска река". Името е дадено от мореплаватели през 1565 г. В района обаче такъв водоем няма. Най-вероятно са сметнали залива Гуанабара за речно устие. Днес свързваме Рио с карнавала, плажовете Ипанема и Копакабана, с боса-новата и футбола. Но Петя Илиева ни показва и друга гледна точка.

Тя обаче се оказа първият български съвременен творец с изложба в Аржентина. В следваща публикация ще тръгнем от водопадите Игуасу, които зрелищно пръскат тонове вода в три държави – Бразилия, Аржентина и Парагвай, за да стигнем до Буенос Айрес.

Снимки: Петя Илиева
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Историята като ода

Националните чествания на Шипченската епопея отбелязват годишнини от най-значителните сражения през 1877 г., но и от построяването на паметника с усилията на целия народ. Паметникът е официално открит от Борис III през 1934 г, строен е цели 12 години. За битката на Шипка, както и за паметника, за символиката на върха, останала в народната памет..

публикувано на 21.08.24 в 17:58
 Атанас Кръстанов

След закриването на Гражданска защита през 2011-а се създаде вакуум на специалисти и експерти

"През последните 2 години Столична община, дирекция "Аварийна помощ и превенция" е направила изцяло реиновация на 10 скривалища", съобщава в предаването "Следобед за любопитните" експертът и физик Атанас Кръстанов. Проблемът, според него обаче, не е само тези помещения да бъдат изчистени и подготвени, а това дали няма да се получи отказ на..

публикувано на 20.08.24 в 16:10

Пивовари: Епизод 3 – Пивото е страст – Бъдещност, къщата и лекарят

В пет епизода представяме историята на българското пиво от навлизането на пивоварството у нас, след освобождението до наши дни. Разкриваме тайните на технологичните процеси в миналото и сега.  Във всеки епизод с помощта на потомци, краеведи, историци разказваме личната истории на едни от първите пивовари в България: братя Прошек, д-р Кожухаров,..

публикувано на 20.08.24 в 11:35
доц. Благой Бурдин

Доц. Благой Бурдин пристигна в БНР с единствения водороден електромобил

Доц. Благой Бурдин от Института по електрохимия и енергийни системи (ИЕЕС) към Българската академия на науките пристигна в БНР с единствения водороден електромобил. "Водородният автомобил е електромобил, т.е. има електродвигател, това, което е различното, е, че се зарежда с водород само за няколко минути и в автомобила има горивна клетка,..

публикувано на 19.08.24 в 18:00
Орхидея Cypripedium calceolus или Венерина пантофка

Орхидеите в България: Епизод 5 – Изчезване, откриване и запазване

Цикълът от пет предавания "Орхидеите в България" запознава слушателите със света на най-голямото семейство в царството на растенията – това на Орхидеите или Orchidacea. Загадъчни, красиви, смятани за сексуални хитреци в растителния свят, орхидеите не са само пищните тропически бижута, които пътешествениците и до днес откриват в девствените гори,..

публикувано на 18.08.24 в 08:15