Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Странният случай „Щефан Шматке“

БНР Новини
Стефан Стоянов и Емил Янев в студиото на „Трамвай по желание“
Снимка: Калина Станева

„Една крачка напред“ е най-актуалната премиера на откритата сцена на „Сълза и смях“. Автор е ексцентричният актьор, сценарист, драматург и присмехулник Стефан Стоянов, представящ себе си в артистичните среди като Щефан Шматке. Коя е крачката и кои трябва да я извършат загатва анонсът към пиесата, характеризирана от автора ѝ като самоубийствена комедия: „Младият и неуспешен писател Кирил Хаджи-Мишев (Здравко Здравков) се нанася в единствената квартира в този голям град, която може да си позволи. Това е пригодено за живеене таванско помещение, собственост на хазяина Ветко (Камен Коев). Освен с плъх и семейство хлебарки, Кирил ще трябва да си дели този „апартамент“ и с Хрисим (Красен Ханджиев). Хрисим е колкото и млад, толкова и отчаян човек, който е застанал на ръба на сградата и е готов да направи една крачка напред, да скочи от парапета и по този начин да сложи край на живота си. Защо Хрисим е готов да се раздели с живота си? Ще успее ли Кирил да убеди Хрисим, че има смисъл да живее? Ще успее ли Ветко да събере парите за наема? Отговорите на тези въпроси се крият в час и половина смях с тези трима герои /без да се брои плъха/.“ Стефан Стоянов завършва „Актьорско майсторство“ в НБУ при проф. Илия Добрев с асистент Иван Налбантов. За кратко време работи като актьор в Сатиричния театър, после става сценичен работник. В един момент му поверяват самостоятелно предаване във Военния канал. Сам е сценарист, режисьор и изпълнител в „Изрезките атакуват“. Бъдещият драматург прелиства вестници отпреди 1943 година и вади пикантни статии от типа „Изобретиха машина на времето“, „Обраха женския пансион, задигнаха гащи и чорапи“. Освен, че представя някогашните новини Стефан прави и аналогия с днешното време. Когато старите вестници се изчерпват, той прекръства предаването на „Шести номер“, което в един момент залязва. Бил сред сценаристите на сериала „Етажна собственост“ и предаванията „Господари на ефира“, „София ден и нощ“, „Съдби на кръстопът", „На инат“ или „Перфектната вечеря“ Започва работа в холандската пекарна по обява. „Казах им, че нямам никакъв опит като хлебар. Признах си, че съм сценарист и че ако изникне проект, който ми е интересен, ще си тръгна. Приеха ме“, разказва Стефан и нарича себе си хлебароинтелигент. Радиопремиерата на „Една крачка напред“ представя в деня на официалната ѝ премиера „Трамвай по желание“, с участие на автора Стефан Стоянов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

За скандалната пиеса на Иван Теофилов – 60 години по-късно

Скандалната навремето пиеса на Иван Теофилов "Поетът и планината" (1963) излиза за първи път като текст 60 години по-късно, като в книгата освен пиесата е отразена и нейната история.  Публикувани са отзиви, рецензии и цялата съпътстваща разгромяваща театралнокритическа рецепция, както и спомени на създателите на спектакъла с режисьор Леон Даниел...

публикувано на 25.04.24 в 17:55

Серия от лекции за тялото в киното с водещ Николай Колев

Движенческата лаборатория "Ход" е пространство, ръководено от Цвета Дойчева. В нея се провеждат работилници, посветени на танца и движението. Сега там тече цикъл лекции на Николай Колев, които преминават по-скоро като разговори на тема "Тялото в киното".  "Еросът и порастването – филми с инициация" беше темата на първата лекция. Сега предстои втората..

публикувано на 25.04.24 в 17:29

Офорти на варненски ученици по рисунки на Владимир Димитров-Майстора

Как изглеждат рисунки на Владимир Димитров-Майстора през очите на ученици от специалност "Изящни изкуства" в Националното училище по изкуства "Добри Христов" в град Варна? За това разказват художникът Георги Кенаров и неговите ученици – Виктория Стоянова, Клементина Савова и Мария Бузева. В Градската художествена галерия "Борис Георгиев" в..

публикувано на 25.04.24 в 17:15

Весела Ножарова: Българският артпазар все още не е регулиран

В сянката на пандемията един лозунг започна да се издига сред хората – "Купувайте изкуство от живи художници, на класиците пари не им трябват". Тази фраза, която бързо придоби популярност, отразява желанието на обществото да подкрепи съвременните творци, да им осигури възможност за развитие и признание. Но как да разпознаем съвременен талант, който..

обновено на 25.04.24 в 12:50

Резервно око: един различен поглед към реалността

Художникът Радослав Мъглов представя новите си творби в изложбата "Резервно око" в столичната галерия "Аросита". Кураторът Викенти Комитски споделя за експозицията: "В тази изложба на Радослав Мъглов, под формата на серия от непоказвани рисунки, се ангажира с една история за деконструкция на образа като такъв. Рисунките, с четка и..

публикувано на 25.04.24 в 07:53