Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По света се заразяват хора с Covid-19 от норки във фермите за кожи, а българските власти не реагират

Снимка: caai.bg

Доказана е заразата с Covid-19 на хора от норки. Спешно се затварят ферми за норки в Европа, а у нас се мълчи.

Всяка година през ноември по цял свят заради кожата им се умъртвяват по особено жесток начин милиони норки само на 8 месеца. Толкова живеят норките във фермите.

До края на годината над 20 милиона норки ще бъдат избити в Европа, този път заради Covid-19.

В България функционират две ферми за норки, в по-голямата от тях до старозагорското село Маджерито се избиват над 130 000 норки годишно.

Установено е, че вирусът на Covid-19 може да се пренася от човек на животно и обратно, но и мутира така, че става по-слабо чувствителен на антитела. Според учените това създава риск разработваните ваксини срещу коронавируса да бъдат по-неефективни и дори безполезни.

Дания – най-големият световен производител на ценни кожи ще ликвидира всичките си близо 17 милиона норки в над 1000 ферми. Това е значителен финансов удар за държавата, но решението е в името на общественото здраве.

През лятото в Нидерландия доказаха, че фермите за норки са потенциални резервоари на Covid-19. Половината ферми там вече са ликвидирани, а от март 2021 г. цялата кожухарска индустрия ще бъде забранена.

Швеция, Италия, Испания, САЩ и Гърция изнесоха данни за заразени животни, а в Ирландия вече обсъждат затваряне на фермите за норки в страната.

Какво още трябва да стане, за да се забранят фермите за норки в България?

Отглеждането на диви животни в тесни клетки, далеч от естествената им среда, в условия на стрес и страдание – освен безумна жестокост е и причина за голям брой инфекциозни и заразни заболявания. А сега и за Covid-19. Фермите за кожи са безсмислена жестокост към животни, опасни са за хората и за околната среда.

Петя Алтимирска, председател на сдружение КАЖИ (Кампании и активизъм за животните в индустрията):

„Информацията от Дания и Холандия доказва заразяването от норки. И в момента над 270 души в Дания са заразени точно с този щам на Covid-19, за който е доказано, че първо е заразил норките, а от тях са се заразили и хората, работещи в тези ферми.“

Законопроект за забрана фермите за ценни кожи у нас е предложен през 2019 г. като в негова подкрепа през лятото на 2018 г. „Гражданска инициатива срещу добива на ценни кожи в България“ внесе 51 000 подписа в Парламента.

Петя Алтимирска казва: „Това означава, че тези, от които зависи забраната, са неспособни да оценят всички доказани вреди, които тази индустрия нанася за околната среда и биоразнообразието. Настояваме спешно този закон да се внесе в планарна зала и да се приеме незабавно. Вече трета година се опитваме да докажем колко вреди носи бизнеса с производство на ценни кожи.

Как си представяте, че се извършва надзора и контрола над заразните заболявания у нас? Дали е по-добър от този в Дания и Холандия?

Какъвто и контрол да се прави у нас в тези обекти, въпросът не е дали, а кога ще се появи Covid-19 и в българските фермиза норки.

Държавата не гарантира, че може да се справи с този риск от заразяване. Трябва да се съберат компетентните органи от всички министерства и агенции и веднъж завинаги да се сложи край на този  опасен бизнес.

Оставено е на Министерството на земеделието да реши какво да се прави с тези ферми, а от министерството на здравеопазването и министерството на околната среда и водите мълчат.“

От сдружение КАЖИ написаха писмо с призив за незабавно предприемане на всички необходими действия, за прекратяване дейността на съществуващите ферми за добив на ценни кожи от норки и да бъде приета пълна забрана на този жесток за животните и изключително опасен за хората бизнес.

Писмото е до министър-председателя,
министъра на земеделието, храните и горите,
министъра на здравеопазването,
председателя на парламентарната комисия по земеделие и храни,
председателя на парламентарната комисия по околна среда и води.

Можете да подпишете писмото с искане да бъде прекратена дейността на фермите за ценни кожи в България

Ако законът за забрана на фермите за ценни кожи се приеме спешно, 2020 ще бъде последната година, в която се убиват норки на територията на България.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стефан Георгиев: Политиката е цялостен процес на общуване

Събитието "Гласувам, следователно съм!" се проведе наскоро, с цел да насърчи гражданското участие и пряката демокрация, предвид предстоящите избори за Европейски парламент. Участниците имаха възможност да споделят успешни практики и стратегии за активно участие в изборния процес, като един от подходите, които бяха разгледани, беше..

обновено на 25.04.24 в 11:54
Щети от ракета, изстреляна от ивицата Газа в Тел Авив, Израел, 7 октомври 2023 г.

Конфликтът в Близкия изток: Как се създава обществен консенсус за насилието?

Кои са мислимите рамки на разказа за войната днес и как се създава обществен консенсус за насилието – разговор в "Нашият ден" с Филип Буров , журналист, и с Мая Ценова , преподавател и преводач. Буров започва разговора с думите: "И по света, и у нас се случват лоши неща, които са съществени и които по ескалиращ начин показват какво не е наред..

публикувано на 25.04.24 в 11:25
Благослав Михайлов

Благослав Михайлов: Да се фокусираме върху качеството на населението, а не върху количеството

Политиката и демографията изглеждат като две противоречиви области. Един политик, ако се задържи на власт за 2 или 3 мандата,  може да управлява около 12 години. Същевременно насърчителната демографска политика би дала своите плодове след 40, дори след 60 години. Политиците нямат стимул да провеждат подобна политика, тъй като няма да са на власт, за..

публикувано на 25.04.24 в 11:17

"Крайни разкази" и реидеологизация – редуцира ли се политическият процес?

Социологът Стефан Георгиев е гост в рубриката "Разговорът" на предаването "Нашият ден". Той участва с коментар по темата, свързана с мобилизационния потенциал на крайните десници в Европа и България преди изборите за Европейски парламент. Според него факторите, които създават предпоставки за развитието на различни крайни разкази срещу..

обновено на 25.04.24 в 11:10

Споделено родителство – кое е идеалното решение?

Катина Клявкова е медиатор с богат опит от над 20 години. Тя не само упражнява професията си като медиатор, но също така споделя своите знания като обучител и ментор на медиатори от цялата страна. Нейното образованието в областта на психологията и правото е съществен фактор, който я подготвя да работи като посредник между страни с различни..

обновено на 25.04.24 в 08:53