Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Историята в народните песни

Ваня Монева хор
Снимка: @Vanya Moneva Choir

Как текстовете на народните творби разказват историята ни. Между пълното отричане на достоверността им и буквалното приемане на разказа търсим „златната среда“.

Разчитането на фолклора може да е успешно, ако се подходи внимателно, стъпка по стъпка, така, както се изучава нов език. За да се отличат пластовете, насложени от времето, избирателната памет, предпочетените мотиви и интерпретации на фолклорния човек, са необходими много „ключове“.

Откъсването на думи, образи и сюжети от сложната тъкан на устното народно творчество и грубото им пренасяне в съвременния ни свят е манипулация с противоречиви ефекти. Обратно, вещината и уважението към тях разкриват пласт след пласт и нишка по нишка хилядолетната  култура и история, която ни е формирала такива, каквито сме, дори и да не го подозираме. За това е разговорът с доц. Вихра Баева от Института за етнология и фолклористика с музей към БАН.

Ваня Монева, продуцентка „Народна музика“ в БНР, преподавателка и диригентка на хорове като чудесния „Космически гласове“, впоследствие преименуван на нейно име, споделя възхищението си от творческия гений, създал поетичните, силни и вълнуващи текстове на българските народни песни. Думите, звуковете на родния ни език, но и неизречената „кръвна“ връзка с преживяното от поколенията преди нас, създават онази магия, която само нашите певици излъчват с песните си, е убедена маестра Монева. Повече чуйте в записите. 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Исторически филм с детски конструктор

Как историята да стане разбираема и интересна за децата, как да спечели вниманието и личния им ангажимент към изучаването ѝ – с тази амбиция екип от двама учители – Иван Николов и Милен Димитров – и 21 деца от Центъра за демократично учене подготвиха третия филм от поредицата „Първо българско царство“. Първите два бяха за хан Кубрат и хан Аспарух...

публикувано на 16.04.21 в 14:38

Кога изчезва един език

Латински, хетски, дакийски, харапски… Общото между тези езици със странни имена е, че са изчезнали много отдавна. В момента малко над 40% от езиците в света са застрашени от изчезване, а според различни прогнози до 2050 или 2100 г. това ще е станало факт. Макар и това да ни се струва като нещо твърде далечно, проблемът става все по-осезаем и дори ЮНЕСКО..

публикувано на 16.04.21 в 11:35

Ски картата в Тиролските Алпи включва и безплатен транспорт до Залцбург

Преди пандемията близо 40 хиляди българи годишно избираха да карат ски в Тиролските Алпи. Те вече знаят, че австрийските зимни адреси далеч не се изчерпват с познатите от световните състезания Китцбюел и Инсбрук, но китните селца, сгушени в пазвата на планината са толкова много, че винаги човек може да научи за още едно място, където цените се..

публикувано на 16.04.21 в 08:15
Картина от Жорж Клерин

Не подценявайте шута: Лудият на краля, Арлекино, клоун, скомрах

Когато става дума за толкова изменчив и изплъзващ се образ като шута, подценяването и надценяването му са еднакво възможни. Търсенето на истинни свидетелства за съществуването и действителната функция на придворния шут се оказва начинание, достойно за пространно изследване. Убедителните разкази за прочути шутове, които грабват въображението ни,..

публикувано на 15.04.21 в 10:35

Георги Раковски – „образ невъзможен“

Точно преди 200 г. през 1821 лето, на 14 априлий, в Котел се ражда мъжката рожба Сава, по баща Стойков, по прадядо Попович. Това е историческа дата, защото е рожден ден на бъдещия Знаменосец на свободата. Преди това буйното българче – вече оформило се като безкомпромисен бунтар, подгонен от турските власти, променя името си на Георги Македон, а..

публикувано на 14.04.21 в 17:05