Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Стайков: Който влияе върху правосъдната система, има вечен щит от всяко наказателно преследване

Николай Стайков
Снимка: БГНЕС

Николай Стайков от Антикоруционния фонд представи своето ново разследване "Говорим си с Господ". Първа част от разследването “Списък за бърз контрол: Историята на Веселин Денков и специализираното правосъдие”. Разказът на Ивайла Бакалова за това кой, как и срещу какво урежда дела в Специализирания съд? Секретни записки на ДАНС до премиера. Искания за СРС-та. Информация от лице под прикритие. Анонимни свидетели в Специализирания съд. Връзка с Дубай и (малко) Барселона. На 18 юни, петък, от 9.30 ч. беше фейсбук премиерата на “Частично законно” – втора част от историята на Веселин Денков и специализираното правосъдие”. Веселин Денков беше обвинен, че с пари от Дубай е финансирал протестите през лятото на 2020 г.

Ето какво коментира в "Мрежата" разследващият журналист Николай Стайков:

"Историята на арестувания през есента на 2020 г. Веселин Денков осветява начина, по който се събира информация, по който се разследват и проучват от службите протестните действия, начина, по който те работят, насоките, които им се дават от ръководството и каква е синергията между специализираното правосъдие, ДАНС и изпълнителната власт."

Предистория

"Един ден преди големия протест на 2 септември Веселин Денков беше арестуван на границата, докато се завръща, след като знае, че има повдигнато обвинение срещу него. И оттогава той е в ареста, допреди 2-3 седмици, когато стана ясно, че ние готвим разследване, и изведнъж на 10-11 молба за промяна на мярката за неотклонение, тя беше уважена и изведнъж, без никаква промяна на обстоятелствата, той беше пуснат и в момента е под домашен арест. 

Като погледне човек показанията на свидетелите (половината анонимни – "кошаревски" свидетели, откровени измамници), моето обосновано подозрение е, че по този начин се генерират симулативни свидетели. Обвинението накрая не е във финансиране на протестите, а в организиране на престъпна група за лихварство. Бях на две заседания на Специализирания наказателен съд и трябва да ви кажа, че едни от най-добрите наказателни адвокати са събрани, тъй като става дума за голяма група. Адвокатите се оплакваха на съдията, че не могат да си изпълняват функциите на защита, защото на практика обвинение липсва – липсват елементарна фактология, състав на престъплението, необхидимите атрибути на една организирана престъпна група. Всичко е само непреки, косвени свидетелства."

Мисълта за една селективност, за друга цел на това дело

"Щом става въпрос за връзка с протестите, очевидно е, че става въпрос за някаква политическа цел. Информацията от записани разговори и свидетелства на хора показва ясно, че има определени групи, които гравитират около институции, започват да селектират по определени показатели. Имам притеснителни примери, които показват, че въз основа на нерегламентирано влияние върху институциите може да се упражнява някаква форма на рекет. Това е унищожително за всякаква бизнес среда."

Кой влияе на институциите

"Това е небезизвестният модел на Петьо Еврото. Има хора, които, паразитирайки около и върху системата за изцяло частен интерес, на практика оформят дългосрочни нелегитимни схеми, през които да се обогатяват, разделяйки с хора от системата съответни материални блага. Това е правосъдната система, разбира се

Азбучна истина в борбата срещу организираната престъпност е, че и най-силният мафиот е по-слаб от най-слабата държава. Така че, който влияе върху правосъдната система, той има вечен щит върху себе си от всякакъв вид наказателно преследване. И дори не само имунитет. На практика това може да бъде използвано срещу конкуренти. Има достатъчно примери за това как в една конкурентна война на практика се използват институциите като бухалки. Това е един много сериозен тест как работят българските институции. Моето наблюдение е, че засега те не се справят."

За връзката между санкциите "Магнитски" срещу Делян Пеевски и още няколко души и разследването на Николай Стайков, за неформалния имунитет срещу наказателно преследване, за "бившите" от системата, за видовете имунитет, за изявленията и наблюденията на Прокуратурата – чуйте цялото интервю в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимка: naukamon.eu

Българският минен сектор пред предизвикателствата на Зелената сделка

В рубриката "Темата на деня" на предаването "Нашият ден" гостува доц. Иван Митев, изпълнителен директор на Българската минно-геоложка камара. След професионалния празник на работещите в минната и добивната индустрия той представя равносметка на случилото се през изминалата година и обсъжда предизвикателствата, които Зелената сделка и Европейският..

обновено на 26.08.24 в 11:13
Цар Борис III

Избрано: Кой имаше полза от смъртта на царя?

В лятната поредица на "Terra Култура" припомняме едни от най-интересните интервюта, прозвучали в ефира на предаването. Един от тях е този с журналистката Сима Владимирова, която говори за последните дни на цар Борис Трети. Разговорът представя последните дни от живота на цар Борис III и разглежда възможните причини за неговата смърт през август 1943..

обновено на 26.08.24 в 09:24
Никола Даскалов

Отзвук от Деня за почит към жертвите на тоталитарните режими

В края на миналата седмица отбелязахме Деня за почит към жертвите на тоталитарните режими, чието официално име в България с решение на парламента ни от 2009 г. е Ден на памет за престъпленията на националсоциалистическите, комунистическите и другите тоталитарни режими и за почитане паметта на жертвите им . Когато говорим за Пол Пот и..

публикувано на 26.08.24 в 09:09

Избрано: Творчески портрети в аудиоформат: Запознайте се с подкаста "Контури"

През август в  "Нашият ден" припомняме едни от най-интересните разговори, прозвучали в ефира на предаването. Един от тях е този с Бояна Стоилова, Диана Трифонова и Илиян Ружин  за подкаста "Контури", които те водят, разкриващ живота на известни български художници от XX век. Трите водещи представят историите на творците не само с биографична..

обновено на 26.08.24 в 09:05
147 години от Шипченската епопея

Докато съществува и един българин, споменът за тези епични моменти винаги ще бъде жив

Днес отбелязваме 147 години от Шипченската епопея – Национално честване, свързано и с 90 години от освещаването на Паметника на свободата. По традиция в Националното честване се включват общественици, политици, граждани – най-вече хората на България, които тръгват в търсене на историческата памет и се обръщат и към себе си, помнейки историята...

публикувано на 24.08.24 в 12:40