Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Николай Стайков: Който влияе върху правосъдната система, има вечен щит от всяко наказателно преследване

Николай Стайков
Снимка: БГНЕС

Николай Стайков от Антикоруционния фонд представи своето ново разследване "Говорим си с Господ". Първа част от разследването “Списък за бърз контрол: Историята на Веселин Денков и специализираното правосъдие”. Разказът на Ивайла Бакалова за това кой, как и срещу какво урежда дела в Специализирания съд? Секретни записки на ДАНС до премиера. Искания за СРС-та. Информация от лице под прикритие. Анонимни свидетели в Специализирания съд. Връзка с Дубай и (малко) Барселона. На 18 юни, петък, от 9.30 ч. беше фейсбук премиерата на “Частично законно” – втора част от историята на Веселин Денков и специализираното правосъдие”. Веселин Денков беше обвинен, че с пари от Дубай е финансирал протестите през лятото на 2020 г.

Ето какво коментира в "Мрежата" разследващият журналист Николай Стайков:

"Историята на арестувания през есента на 2020 г. Веселин Денков осветява начина, по който се събира информация, по който се разследват и проучват от службите протестните действия, начина, по който те работят, насоките, които им се дават от ръководството и каква е синергията между специализираното правосъдие, ДАНС и изпълнителната власт."

Предистория

"Един ден преди големия протест на 2 септември Веселин Денков беше арестуван на границата, докато се завръща, след като знае, че има повдигнато обвинение срещу него. И оттогава той е в ареста, допреди 2-3 седмици, когато стана ясно, че ние готвим разследване, и изведнъж на 10-11 молба за промяна на мярката за неотклонение, тя беше уважена и изведнъж, без никаква промяна на обстоятелствата, той беше пуснат и в момента е под домашен арест. 

Като погледне човек показанията на свидетелите (половината анонимни – "кошаревски" свидетели, откровени измамници), моето обосновано подозрение е, че по този начин се генерират симулативни свидетели. Обвинението накрая не е във финансиране на протестите, а в организиране на престъпна група за лихварство. Бях на две заседания на Специализирания наказателен съд и трябва да ви кажа, че едни от най-добрите наказателни адвокати са събрани, тъй като става дума за голяма група. Адвокатите се оплакваха на съдията, че не могат да си изпълняват функциите на защита, защото на практика обвинение липсва – липсват елементарна фактология, състав на престъплението, необхидимите атрибути на една организирана престъпна група. Всичко е само непреки, косвени свидетелства."

Мисълта за една селективност, за друга цел на това дело

"Щом става въпрос за връзка с протестите, очевидно е, че става въпрос за някаква политическа цел. Информацията от записани разговори и свидетелства на хора показва ясно, че има определени групи, които гравитират около институции, започват да селектират по определени показатели. Имам притеснителни примери, които показват, че въз основа на нерегламентирано влияние върху институциите може да се упражнява някаква форма на рекет. Това е унищожително за всякаква бизнес среда."

Кой влияе на институциите

"Това е небезизвестният модел на Петьо Еврото. Има хора, които, паразитирайки около и върху системата за изцяло частен интерес, на практика оформят дългосрочни нелегитимни схеми, през които да се обогатяват, разделяйки с хора от системата съответни материални блага. Това е правосъдната система, разбира се

Азбучна истина в борбата срещу организираната престъпност е, че и най-силният мафиот е по-слаб от най-слабата държава. Така че, който влияе върху правосъдната система, той има вечен щит върху себе си от всякакъв вид наказателно преследване. И дори не само имунитет. На практика това може да бъде използвано срещу конкуренти. Има достатъчно примери за това как в една конкурентна война на практика се използват институциите като бухалки. Това е един много сериозен тест как работят българските институции. Моето наблюдение е, че засега те не се справят."

За връзката между санкциите "Магнитски" срещу Делян Пеевски и още няколко души и разследването на Николай Стайков, за неформалния имунитет срещу наказателно преследване, за "бившите" от системата, за видовете имунитет, за изявленията и наблюденията на Прокуратурата – чуйте цялото интервю в звуковия файл.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Христо Фотев

Спомен за Христо Фотев

На 27 юли през 2002 г. ни напусна големият български поет Христо Фотев. Още с първите си книги Фотев е признат за поет явление, доказателство за това са наградите му за „Баладично пътуване“, „Лирика“, „Сантиментални посвещения“ и „Пристанище“. Сред шедьоврите на българската любовна лирика е Фотевото стихотворение „Колко си хубава!...“...

публикувано на 27.07.21 в 08:30
Акад. Атанас Иванов Атанасов

Акад. Атанасов: Внасяме храна, несъвместима с нашия геном

Акад. Атанас Иванов Атанасов е един от пионерите на растителната биотехнология в света. Наскоро излезе и новата му книга “Живот и наука през моите очи“.  Той е част от учените, които на практика създават бионезависимостта на България.  Имаше години, в които България произвежда своята селскостопанска продукция, разчитайки на собствена база семена...

публикувано на 26.07.21 в 11:21

Качеството на човешките отношения е основен фактор за качеството на живот

Стареенето е неизбежно, но може да бъде наситено с много по-положителни преживявания, казва в “Нашият ден“ психологът д-р Пламен Димитров : "Когато мислим за жизнения път на човека, трябва да знаем нещо, което дългосрочните изследвания, които не са икономически, нито политически или социологически, а дълбинни – здравно-психологически и..

публикувано на 26.07.21 в 11:19

Съвременните измерения на бесовете

Като избягваме да се взираме в злото на този свят, рядко си задаваме въпроса за неговата причина. Случили ни се нещо неприятно, достигне ли ни нещастие, сме склонни да припишем вината на хората, които са около нас, но трудно я търсим в самите нас. Вгледаме ли се в своите постъпки ще разберем, че и на нас ни се случва нерядко да грешим. Понякога..

публикувано на 26.07.21 в 10:35
Д-р Любослав Костов, икономист и директор на Института за социални и синдикални изследвания към КНСБ

Актуализацията на пенсиите: първа стъпка, но да не бъде единичен акт

Служебното правителство ще обсъди с работодатели и синдикати предложеното увеличение на пенсиите. Предвижда се от 1 октомври минималната пенсия да стане 340 лева, вместо сегашните 300 лева, а максималната да бъде 1500, вместо досегашните 1440 лева. Темата коментира в “Нашият ден“ д-р Любослав Костов , икономист и директор на Института за..

публикувано на 26.07.21 в 09:19