Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Главен герой

Биофермерът Васил Ралчев и другото лице на земеделието

Снимка: БГНЕС

Васил Ралчев развива семеен малък бизнес. Той е производител на биоплодове и зеленчуци, както и на етерично-маслени култури.

Васил Ралчев е главен герой в “Нашият ден“.

Защо земеделие?

„Вярвам, че това е сектор, който не е достатъчно добре развит у нас. Конкуренцията не е голяма, а и нейната възраст е застаряваща, средната е над 50 години.

Няма и достатъчно иновации в този сектор в България. Смятам, че е лесно да се развиваш с бързи темпове."

Началото

"Отраснал съм в семейство на предприемачи. И майка ми, и баща ми са започнали още през 2001 г. с биологично земеделие, когато то е било екзотика в България.

Въпреки всички трудности се запалих и аз. Следващата голяма стъпка, която предприех, беше да запиша Бизнес мениджмънт във Великобритания. Това промени всичко, там се научих на практическите стъпки, нужни в развитието на един бизнес.

Когато завършвах, се питах дали да се прибера в България, в Англия имаше добри възможности, но виждах, че и в България има достатъчно."


Онлайн магазин

"Първата ми стъпка беше онлайн магазин, в който можем да предлагаме етерично-маслените продукти, които продаваме.

Живея в град Панагюрище, област Пазарджик. Това е труден район за земеделие, но когато промениш цялата картина, нещата се получават."

Бъдеще за малките населени места в България – реалност или утопия

Биоземеделието

"Баща ми казва, че още през 2001 г, когато е започнал да се занимава с биоземеделие, е усещал, че светът се променя.

С вдигането на стандарта в Европа, хората ще се ориентират към по-качествени храни и по-качествен начин на живот. Това е било движещата сила зад решението."

Препятствията

"Многото административни проверки, които седят зад този бизнес, са една от големите пречки и причини много хора да не се захващат. Ако направиш малка грешка, ще ти бъде отнет биосертификатът. Това може да доведе дори до фалит."

Чуйте Васил Ралчев в звуковия файл.

Снимки: БГНЕС, БНР

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Съдия Марияна Кънчева

Съдия Марияна Кънчева за съдебната практика на Съда на Европейския съюз

Юридическото предаване "Законът и Темида" дава начало на своята нова рубрика "Съдебната практика на Съда на Европейския съюз", която се излъчва със съдействието на Съда на Европейския съюз.  Рубриката на програма "Христо Ботев" можете да слушате веднъж месечно, всеки последен петък на месеца от 10.00 часа. В първото издание на рубриката Марияна..

публикувано на 26.04.24 в 12:20

"Млад благотворител" – конкурс насърчава ученическото добротворчество

Станислава Рашева от Фондация "Благотворител", която е организатор на конкурса "Млад благотворител", споделя за важността на този инициатива. Вече от седем години конкурсът вдъхновява и обучава учениците от осми до дванадесети клас да бъдат активни и съпричастни към обществото още от млада възраст. Тя посочва, че идеята за конкурса възниква през..

обновено на 26.04.24 в 11:13
Божана Славкова

Божана Славкова, победителката в Mili Dueli: Провокират ме дребни неща

Божана Славкова, победител в най-големия световен поетичен конкурс Mili Dueli, се превърна в първия български автор, спечелил голямата награда с безапелационните 968 точки . Това отличие тя получи за нейния поетичен филм "Дървото с некролозите", създаден съвместно с Денис Стоянов и Денислав Маринов. Божана Славкова се занимава с поезия, кино,..

обновено на 26.04.24 в 10:17

Стефан Георгиев: Политиката е цялостен процес на общуване

Събитието "Гласувам, следователно съм!" се проведе наскоро, с цел да насърчи гражданското участие и пряката демокрация, предвид предстоящите избори за Европейски парламент. Участниците имаха възможност да споделят успешни практики и стратегии за активно участие в изборния процес, като един от подходите, които бяха разгледани, беше..

обновено на 25.04.24 в 11:54
Щети от ракета, изстреляна от ивицата Газа в Тел Авив, Израел, 7 октомври 2023 г.

Конфликтът в Близкия изток: Как се създава обществен консенсус за насилието?

Кои са мислимите рамки на разказа за войната днес и как се създава обществен консенсус за насилието – разговор в "Нашият ден" с Филип Буров , журналист, и с Мая Ценова , преподавател и преводач. Буров започва разговора с думите: "И по света, и у нас се случват лоши неща, които са съществени и които по ескалиращ начин показват какво не е наред..

публикувано на 25.04.24 в 11:25