Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

COVID-19 и начините му на употреба

Снимка: Виолета Ашикова

След протеста, а и опита за щурм на парламента, организиран от „Възраждане“, разговорът за пандемията, за разделението между хората, за конспиративните теории, за изпуснатия точен час в помощ да се включат комуникаторите и професионалистите, с техните стратегии за това как се обяснява и как се менажира една пандемия, няма да бъде същият. Трудно е да се каже и дали ще го има даже.

В „Мрежата“ обаче става дума за COVID-19 и начините му на употреба. Каква е антропологията на страха и недоволството? И как мнимият национализъм подклажда мнимото самочувствие? Кога стана героично и патриотично да се отрича пандемията и кое е по-убедително – партийният интерес или конспиративните заблуди?

Разговор с журналистката от "Медиапул" Зорница Латева и със социолога Алексей Пампоров.

COVID-19 и гласът на разума

Алексей Пампоров: „На хората на площада им бе ампутирана социалната солидарност. “Всеки сам си преценя“, но само ако това не касае живота на другите. /… / Недоверието в науката и егоизмът спрямо околните са тези неща, които в момента ни пречат на нас като общество. /…/ Проблемът е, че беше допуснато хора, които привидно приличат на експерти, просто защото имат медицинско образование, да говорят за ваксини и имунизации, за неща, от които не разбират. / …/ Да не говорим, че в началото Кризисният щаб бе подложен на политически атаки и имаше опит работата му да бъде компрометирана."

Зорница Латева: „Всички помним как се издаваха заповеди и след няколко часа или дни се отменяха, и това също не беше гласът на експертите и на разума, а на политиците, които тогава вземаха тези решения. /---/ Реториката и употребата на тази тема от „Възраждане“ и нейния лидер Костадин Костадинов е просто продължението, което достигна чрез ФБ до десетки хиляди хора и предизвика доста сериозна реакция, с каквато други политици не могат да се похвалят. И според мен, и според анализатори това доведе до голяма степен до този резултат на „Възраждане“ на изборите и съответно до увеличаване на тежестта на тази партия както в парламента на национално ниво, така и в медийното пространство, така че техните тези и призиви да бъдат чути от повече хора и ако Костадин Костадинов беше във Варна, а не в парламента и партията не беше така представена национално, то на площада нямаше да има и толкова хора, колкото имаше.“

Алексей Пампоров: „Много хубав беше въпросът, който Ицо Хазарта зададе вчера от парламентарната трибуна. В Наказателния кодекс има ясен член, който казва, когато някой подстрекава към революция и към смяна по насилствен начин на обществения ред, то това е подсъдно и от тази гледна точка щурмът се дължи на бездействието на прокуратурата, т. к. лидерът на „Възраждане“ още преди Нова година обяви, че на 12 януари ще има протест, т.е. ние не сме изненадани от това, което се случи вчера. /…./

Можеше да не се стигне до това безобразие, което наблюдавахме, защото хората нарушаваха очевидно останалите разпоредби, свързани с пандемията. Те застрашаваха и живота на полицаите. Мисля, че вчера всички хора бяха на страната на полицаите.“

Репортажите от протеста на 12 януари са на Красимира Шопова.

Целия разговор можете да чуете в прикачения файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В "златното" село Дъбене

Село Дъбене се намира в община Карлово, област Пловдив и в него живеят 1454 човека. То се споменава в началото на турското владичество и през 1576 г. под името Салих. Има данни, че в района на Дъбене е имало древни селища, което се потвърждава от направените археологически разкопки, намерените ценни накити и предмети на бита. През 2004-2012 г. при..

публикувано на 27.07.24 в 09:15

Медиацията – предимства и въпроси

В рубриката на "Законът и Темида" "Съвети на адвоката" адв. Елиза Николова, председател на Професионалната асоциация на медиаторите в България, консултант на "Законът и Темида", отговаря на слушателски въпрос. Георги Коларов от София. В какви случаи не е подходяща медиация? Стефка Сребрева от Варна. Какво трябва да направя, за да започна процедура по..

публикувано на 26.07.24 в 15:15
Лилия Старева и водещият на предаването - Божидар Александров.

"Морски приказки" за мечтатели и откриватели. И как водата може да е суха?

Лилия Старева, известен писател и фолклорист, представя своята нова книга "Морски приказки". Тази книга, насочена към малките читатели и техните родители, ни потапя в един магичен свят, където морето и неговите обитатели оживяват в приказки, изпълнени с фантазия и мъдрост. "Морски приказки" е първата книга на Старева, съставена от авторски..

обновено на 26.07.24 в 13:46
Проф. Таня Йосифова (вдясно) и Анелия Торошанова

Медиацията като извънсъдебно решаване на спорове – след решението на Конституционния съд

За медиацията като способ за извънсъдебно решаване на спорове.  Проф. Таня Йосифова – председател на Арбитражния съд при Българска стопанска камара, експерт по гражданско и търговско право, дългогодишен консултант на предаването, коментира темата в "Законът и Темида": "Медиацията е един от способите, чрез които може по доброволен път да се реше един..

публикувано на 26.07.24 в 12:35

Академия за учители в български неделни училища. Какво ще научат преподавателите?

Академия за учители в български неделни училища се провежда в София. Домакин на инициативата е Френската езикова гимназия "Алфонс дьо Ламартин" в София, разположена на бул. "Патриарх Евтимий" No 35. За първи път учителите ще имат възможност в рамките на една цяла учебна година да получат интензивна и продължителна експертна подкрепа, съобразена..

обновено на 26.07.24 в 12:13