Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Главен герой: Станислав Пандин

Човек не бива да попада в безвремие

Станислав Пандин
Снимка: БНР

В ролята на главен герой в "Нашият ден“ влиза Станислав Пандин. Той е психолог, специалист по детска психология. От дълги години е обществен възпитател и психолог в два столични района – "Сердика“ и "Изгрев“. Музикант, който обича моторите. 

 Пътят към вярата 

"Случи се, че, ходейки често до манастира" Св. Мина“, моето първо работно място се оказа 60-о основно училище "Св. св. Кирил и Методий“. То  е възникнало в средата на 19-и век и е едно от първите в София. Там бях първият училищен психолог", казва Стансилав Пандин. 

Музиката в живота на психолога

Купува първата си класическа китара на 11 години от втория етаж на ЦУМ. Първата група, в която участва в периода 1993–1997 година, е "Декада“. Това е страхотно време, в което много млади музиканти буквално се появяват от нищото. Групата се разпада през 1998 година, когато членовете на групата влизат в казармата. "В днешно време децата и юношите имат абсолютно всичко. И това, струва ми се, че до голяма степен подтиква творческия устрем на младите хора“, допълва той. 

През дългите години практика психологът се е срещал с хиляди деца. Тайната е – умееш ли като специалист да предизвикаш чувство на облекчение в детската душа, макар и мимолетно в началото, значи вървиш по верния път. И с годините започваш да вървиш все по-уверено напред. Просто не трябва да спираш да го правиш, споделя психологът. "Уповавам се на вярата и няма начин да не се изправи човек, ако той вярва. Не се ли черкува човек, говоря лично за себе си, няма да съм съвсем изправен“, твърди Пандин.

Посланието

"Щом ни е даден този живот, не бива да го пилеем в някакви излишъци“, съветва психологът.

Цялото интервю със Станислав Пандин можете да чуете в звуковия файл. 

По публикацията работи: Наталия Маева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Колко и какво четат децата в град Елена?

Градската библиотека в Елена играе важна роля в живота на децата, предоставяйки им достъп до разнообразна литература и организирайки различни дейности и конкурси. За дейностите и предпочитанията на младите читатели разговаряхме с Мария Минчева , библиотекар в Детския отдел на библиотеката. Ето какво тя сподели в ефира на "Нашият ден": "Да,..

обновено на 21.05.24 в 12:01

Читалище "Напредък - Елена – 1863": 160 години културна и просветна дейност

Едно от най-старите читалища в България, НЧ "Напредък - Елена – 1863" отбелязва своята 160-годишнина през тази година. В интервю за изнесеното студио от град Елена на предаването “Нашият ден“ инж. Димитринка Иванова, председател на читалището, разказва за богатата история и разнообразната дейност на тази културна институция. Днес почитаме..

обновено на 21.05.24 в 11:28

Как се е променяла във времето Еленската "Даскалоливница"?

Изнесеното студио на предаването "Нашият ден" от град Елена продължава с интересен разговор за първото класно училище "Даскалоливница", основано от Иван Момчилов. В предаването участва д-р Йордан Минчев, директор на СУ "Иван Момчилов" и председател на комисията "Хуманитарни дейности" в Общинския съвет на Елена. Комплексът, включващ училището, е..

публикувано на 21.05.24 в 10:44
Елена -Часовниковата кула

Град Елена празнува в Деня на светите Константин и Елена

Днес Православната църква почита паметта на светите Константин и Елена, които са свързани с началото на възхода на християнството в Римската империя и намирането на Кръста, на който е бил разпнат Христос. По този повод предаването "Нашият ден" има изнесено предаване от град Елена, където се чества празникът на града. Днес почитаме Светите..

обновено на 21.05.24 в 09:44

Днес почитаме Светите равноапостоли Константин и Елена

На 21 май църквата почита Светите равноапостоли Константин и Елена. Църковният празник е в памет на император Константин и на неговата майка Елена. Ана-Мария Кръстева разказва в "Нашият ден" повече за празника. Св. св. Константин и Елена имат най-голямата заслуга да бъде разрешена и утвърдена християнската религия. По време на управлението..

публикувано на 21.05.24 в 09:30