Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Добромир Иванов: Трябва да се реформира качеството на образованието и гъвкавостта на учебните програми

"България ще се промени, когато има добре работещи институции"

По темата за дългосрочното развитие на страната ни политиците могат да намерят много допирни точки. Това обясни пред БНР Добромир Иванов, който е председател на BESCO – българската стартъп асоциация, която обединява над 500 компании, ориентирани към глобалния свят.

„Ние проведохме срещи с много т политическите партии. Видяхме, че има теми, които обединяват политиците. Те обаче рядко водят такива разговори. Предпочитат да говорят за червени линии. И днес има предимно разговори кой с кого не може да работи, което е притеснително и не е тази форма на държавническо поведение, което ни се иска да виждаме в политиците“

Почти всички могат да се обединят по темите, които ние предлагаме – да има висококвалифицирани кадри в България и достъп до капитал, а не само до субсидии от ЕС, обясни той. „Трябва да се развържат ръцете на бизнеса, за да може да се конкурираме на световния пазар“.

Когато си политик трябва да работиш и с хора, които не харесваш, категоричен е Добромир Иванов. „Не става въпрос за безпринципни коалиции, но не може всеки да се капсулира в своята малка група, в която има сходно мислещи хора и да смята, че няма да участва в управление докато няма 121 депутата. Това изпраща страната ни в едно безвремие“.

В България трябва да се извършат конкретни реформи., обясни Иванов в предаването „12+3“. „Нямаме добра визова политика. Много млади хора в момента напускат Русия. Бихме могли да привлечем част от тях. За това се нуждаем от конкретни реформи. Такива трябва да се направят и в сферата на образованието. Трябва да се реформира самото качество на обучението и гъвкавостта на учебните програми. Нужно е дългосрочно управление. Отлагането им прави България все по-малко конкурента. Преди години имахме лидерска позиция в областта на технологиите. Говореше се, че България може да се превърне в Силициевата долина на Балканите, а сега ни изпреварват всички съседи. Ние не сме конкурентни спрямо целите ни. Иска ми се да има малко по- отговорно поведение от страна на всички политици“.

След изборите отново няма ясен победител и заявка, че държавата отива в определена посока, констатира той. „Когато си в лидерска позиция, трябва да адресираш нещо повече от това, че си срещу някого. Опитваме се да им помогнем да говорят върху съществените неща, които трябва да се свършат“.

В Плана за възстановяване реформите са по-важни от парите, обясни още Иванов.

Аз съм оптимист за бъдещето на България, заяви той. „Оптимизмът идва от това ,че имаме все повече успешни компании, които не са обвързани с държавата. Те създават продукти и услуги, които цял свят иска да използва. Дават и около три пъти по-високи заплати от средните за страната. Това е възможност все повече българи да живеят добре“.

България ще се промени, когато има добре работещи институции, обясни Добромир Иванов. „Те ще станат такива, когато има достатъчно хора, които да оказват натиск върху тях“. Цялото интервю на Снежана Иванова с Добромир Иванов може да чуете в звуковия файл.
По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Районният прокурор на Велико Търново Тихомир Шабов (вляво) и говорителят на прокуратурата в старата столица Тотко Тотев

Освободиха от ареста собственика на пистолета, с който беше простреляно дете в Арбанаси

Бизнесменът Димитър Бонзов, с чийто боен пистолет вчера 11-годишно момче простреля в крака 12-годишно момиче на празненство в Арбанаси, вече е освободен от ареста без да му е повдигнато обвинение. Това потвърди за БНР районният прокурор на Велико Търново Тихомир Шабов. Задържан е собственикът на пистолета заради инцидента в Арбанаси..

публикувано на 13.05.24 в 12:50

Шофьор оцеля, след като падна с колата си в 40-метрова пропаст между Златоград и Мадан

Шофьор оцеля, след като пропадна с автомобила си в 40-метрова пропаст по пътя Златоград - Мадан. Инцидентът е станал в петък следобед, съобщиха днес от полицията в Смолян. 45-годишният мъж, жител на златоградското село Страшимир, управлявал лек автомобил с несъобразена скорост, като на десен завой изхвърчал от пътното платно. Водачът е в..

публикувано на 13.05.24 в 12:50

Синдикатът на железничарите към КНСБ поиска оставката на ръководството на НКЖИ

Синдикатът на железничарите към КНСБ поиска оставката на ръководството на Националната компания „Железопътна инфраструктура”. В декларация до служебния министър на трансорта Георги Гвоздейков синдикатът изразява недоволство от преговорите за нов колективен трудов договор и обвинява ръководството на държаваната компания в некомпетентност и неадекватни..

публикувано на 13.05.24 в 12:46

Регламент на ЕС: Нулеви въглеродни емисии за градските автобуси до 2035 г.

Нулеви въглеродни емисии за всички градски автобуси до 2035 г. и междинна цел от 90% за тази категория до 2030 г. - това е част от регламента за стандартите за емисиите от тежкотоварните автомобили, които Съветът на ЕС прие окончателно. Според регламента междуградските автобуси ще бъдат освободени от тази цел. Новите правила запазват..

публикувано на 13.05.24 в 12:45

Акция срещу купения вот: 9 ареста в бургаския кв. "Горно Езерово"

При полицейска операция срещу купуването на гласове в бургаския квартал "Горно Езерово" са задържани девет души. Те са участвали в схема, при която хора са агитирани да гласуват за определена партия или кандидат срещу обещанието да им бъдат опростени дългове. Предлагани са и суми между 50 и 100 лева. Седем досъдебни производства за търговия..

публикувано на 13.05.24 в 12:40
Снимката е илюстративна

Започва записването на приетите на първо класиране в детска градина в София

От днес започна записването на деца, приети на първо класиране в ясли и детски градини в София.  Кандидатствали тази година са около 24 000 деца, от които около 11 200 са приетите, според обявените в петък резултати. Те трябва да бъдат записани до 23 май, когато ще излезе второто класиране. За над 10 000 деца от София няма места в детските..

публикувано на 13.05.24 в 12:35
Пострадал район в Западна Суматра, 13 май 2024 г.

Десетки жертви на наводнения и "студена лава" на о-в Суматра

Най-малко 41 души загинаха, след като внезапни наводнения и потоци "студена лава" от вулкан удариха западния индонезийски остров Суматра. 17 души са в неизвестност. Проливният дъжд помете пепел и камъни от планината Марапи - най-активният вулкан в Суматра. Калните свлачища и порои наводниха два района, отнесоха хора и повредиха над..

публикувано на 13.05.24 в 12:11