Eмисия новини
от 21.00 часа

Qyteti Burgas shënon 146 vjetorin e çlirimit

Një sërë ngjarjesh në qytetin Burgas kujtojnë vitin e largët 1878, kur qyteti u çlirua nga skllavëruesit osmanë. Në këtë ditë, 146 vjet më parë, Skuadra Fluturuese e komanduar nga koloneli Aleksandër Lermontov u prit me entuziazëm nga qytetarët e..

06.02.24 10:17 |

Viktimat e “procesit të ringjalljes” u nderuan pranë fshatit Mogiljane

Tubimi përkujtimor me rastin e 39-vjetorit të të ashtuquajturit “proces i ringjalljes” (prova e Partisë Komuniste Bullgare, me bashkëpunimin e Bashkimit Agrar Popullor Bullgar, për të asimiluar popullsinë myslimane në vend) u mbajt në afërsi të..

26.12.23 16:58 |

Në qytetin Bllagoevgrad u shënua përvjetori i 120-të i Kryengritjes së Ilendenit

120 vjetori i Kryengritjes së Ilindenit u shënua me një kortezh me pishtarë në mbrëmjen e 1 gushtit në qytetin Bllagoevgrad. Procesioni filloi nga monumenti i revolucionarit Goce Dellçev në sheshin “Maqedonia”. Fëmijët, të rinjtë dhe të rriturit nga..

02.08.23 10:14 |

Nëpër gjurmët e një rituali të zhdukur bullgar

“Nëse dikush do të frekuentonte fshatin Zhrebiçko për herë të parë kur po mbahej ceremonia e adhurimit, të quajtur bullgarisht shanuvane , ai nuk do ta kuptonte aspak se këta janë të rinj që po shkonin në kazermë, por do të mendonte se ai hasi në..

25.06.23 11:25 |

Shën Nikolla Çudibërësi – rregulli i besimit dhe prototipi i Plakut të Krishtlindjes

Nëse pyetni një fëmijë se ku ka lindur Plaku i Krishtlindjes, me siguri do të dëgjoni përgjigjen: “Në Lapland” (ose: “Në Polin e Veriut!”). Në fakt, edhe disa të rritur nuk e dinë se imazhi i plakut të mirë lindi shekuj më parë dhe lidhet me Shën..

06.12.22 12:54 |
Gëllëb Donev

Për kryeministrin, çdo fjalë e pasaktë kundër kufirit është një goditje kundër Bullgarisë

Vrasja në kufi shkaktoi një ortek versionesh, hamendjesh, analizash, komentesh, akuzash dhe zhvendosjeje përgjegjësie. Qeveria e përkohshme ka muaj që mban përgjegjësinë e saj për krizat e trashëguara, tha kryeministri Gëllëb Donev përpara mbledhjes së..

09.11.22 11:32 |

Bullgari mesjetar i ka dhënë bukë një të panjohuri për t'u mbrojtur nga e keqja

I quajmë specat e mbushura, musakanë, fasulen në poçe, turlinë - gjellë tradicionale kombëtare, por shumë pak njerëz dinë se produktet në to erdhën në tavolinën tonë mezi gjatë shekullit të 19 nga Amerika. Duke e kuptuar këtë fakt,..

06.03.22 09:45 |
Всички новини: днес | вчера

Горещи теми

Войната в Украйна