Eмисия новини
от часа

Ngjitja e Zotit Jezu Krisht në Qiell është ndër festat e preferuara të bullgarëve

Sivjet më 13 qershor Kisha Ortodokse Bullgare kremton Ngjitjen e Zotit, ditën kur Krishti i Ringjallur ngjitet sërish në qiell te i Ati i Tij. Festa e madhe e krishterë është e lëvizshme dhe gjithmonë bie të enjten, ditën e dyzetë pas Ngjalljes së..

13.06.24 06:10 |
Mitropoliti i ri i slivenit Arsenij

Peshkopata e qytetit Sliven ka një mitropolit të ri, i cili përpara godinës së Sinodit u prit me thirrjet "I padenjë"

Në traditën tonë shekullore kishtare, besimtarët e përshëndesnin gjithmonë priftin apo peshkopin e ri me pasthirrmat “I denjë”. Kështu ata tregojnë respektin e tyre, me shpresën se ai do ta udhëheqë me mençuri kopenë drejt shpëtimit shpirtëror...

28.05.24 07:45 |

Nderojmë bashkë-apostujt e shenjtë Konstantin dhe Elena

Më 21 maj Kisha Ortodokse përkulet para shenjtorëve Konstantin dhe Elena, të cilët festohen si të barabartë me apostujt, sepse, ashtu si apostujt, ata bënë përpjekje për të përhapur mësimet e Krishtit. Shën Kostantini ishte perandor i Bizantit në..

21.05.24 05:25 |

Të krishterët ortodoksë festojnë Ngjalljen e Krishtit

Në mesnatë përballë Katedrales Patriarkale “Shën Aleksandër Nevski” kryetari i përkohshëm i Sinodit të Shenjtë – Mitropoliti i Vracës Grigorij, shpalli Ngjalljen e Krishtit dhe i dha një bekim popullit bullgar. "Krishti u ringjall! Duke e..

05.05.24 09:33 |

Sinodi i Shenjtë i Kishës Ortodokse Bullgare: Dhuratat e Zotit janë të panumërta, por më e madhja prej tyre është Ringjallja

“Fitorja mbi vdekjen, që Zoti-njeri, Zoti ynë Jezu Krisht, mban mbi errësirën dhe gjithë fuqinë gjithëpërfshirëse dhe shkatërruese të së keqes, është kulmi, manifestimi më i lartë dhe më përfundimtar i dashurisë së Zotit për ne dhe për të gjithë..

04.05.24 17:57 |
Kisha bullgare

164 vjet më parë në Kostandinopojë u shpall pavarësia kishtare bullgare

Më 3 prill 1860, gjatë shërbesës solemne të Pashkëve në kishën bullgare "Shën Stefan" në Stamboll, Mitropoliti Illarion Makariopollski nuk përmendi emrin e patrikut ekumenik grek. Në vend të emrit të Patrikut Kirill VII, u shpall ai i Sulltanit..

03.04.24 11:41 |
Mitropoliti i Vracës Grigorij

Kreu i përkohshëm i kishës do të jetë Mitropoliti Grigorij

Sinodi i Shenjtë zgjodhi unanimisht kryetar të përkohshëm të Sinodit të Shenjtë të Kishës Ortodokse Bullgare Mitropolitin 54-vjeçar të Vraçës Grigorij. Mitropoliti Grigorij do të jetë përgjegjës për zgjedhjen e një patriarku të ri. Ajo duhet të..

19.03.24 11:30 |

Mitropoliti Nikollaj i Plovdivit nuk do të jetë kandidat për patriark

Nuk dëshiroj dhe nuk do të pranoj të jem kandidat për fronin patriarkal. Këtë e ka bërë të ditur Mitropoliti Nikollaj në faqen e internetit të Dioqezës së Plovdivit. Më 19 mars, Sinodi i Shenjtë do të mblidhet për të zgjedhur një kryetar të..

19.03.24 09:39 |

Fillojnë të Dyzetat e Shenjta

Sot fillon Kreshma e Madhe, më e gjata në kalendarin e Kishës Ortodokse. Javët e para dhe të fundit janë një agjërim i rreptë dhe përveç ushqimeve shtazore dhe qumështore, të cilat janë të përjashtuara gjatë gjithë periudhës së agjërimit, nuk..

18.03.24 09:56 |
Kisha

Bullgaria përcolli Patriarkun Neofit në udhëtimin e tij të fundit tokësor

Sot ishte Dita e dytë e Zisë Kombëtare, në të cilën Bullgaria i dha lamtumirën e fundit udhëheqësit të saj shpirtëror, Patriarkut Neofit, i cili na la më 13 mars pas një sëmundjeje të gjatë. Për të përcjellë Shenjtërinë e Tij Patriarkun Bullgar dhe..

16.03.24 17:53 |
Всички новини: днес | вчера

Горещи теми

Войната в Украйна