Eмисия новини
от 15.00 часа

Bistra Johnson: Ta studiosh të kaluarën e një qyteti – ky është një thriller i vërtetë

Bistra Johnson është bija e arkitektit të njohur bullgar – urbanist Jordan Tangërov (1928 – 2015). Ajo është rritur me projektet dhe arkivat e tij dhe e fillon karrierën e saj si inxhiniere. Më vonë martohet me një anglez dhe banon në Perëndim. Sot..

29.03.17 12:08 |

Shikim në të kaluarën me ekspozitën “Sofja në agimin e lirisë”

Si dukej qendra e Sofjes, çfarë ishte e përditshmja e banorëve dhe si ata jetuan në kohën pas Çlirimit të Bullgarisë nga zgjedha turke? Pikërisht këtë prezanton ekspozita “Sofja në agimin e lirisë”. Ajo u organizua nga Muzeu Historik i kryeqytetit dhe..

17.03.17 16:35 |

Muzeu për Historinë e Sofjes tregon “Përralla dimërore” për fëmijë

Ndoshta nuk ka një muze tjetër që ndodhet në një ndërtesë të vjetër, e cila më pare në vazhdim të dhjetëra viteve është përdorur për banjë nga mijëra banuesit e kryeqytetit. Sot për banjën e vjetër kujtojnë vetëm çezmat, nga të cilat derdh ujë mineral..

05.03.17 15:35 |

Sofja me rezultate rekorde ekonomike dhe pamje evropiane

Motoja e kryeqytetit bullgar Sofja është “Ritet por nuk plaket”. Kjo moto nuk pranohet në mënyrë të njëanshme nga shumica dhe bile është shkak për shaka dhe tallje në lidhje me faktin se, “Rritet, por nuk bëhet më i mirë për të jetuar”, “Rritet por nuk..

28.12.16 12:11 |

Ngrohtësi për shpirtin në sheshin e akullt për patinazh

Liri, pasion, adrenalin, dashuri qenë ndjenjat të cilat i provova, kur shkela për herë të parë mbi sheshin e akullt, që të rrëshqas pak patina. Pavarësisht se çdo një fillim është i vështirë, e dija se këtë sport do ta mbajë përgjithmonë në zemrën time...

26.12.16 10:35 |

Sofja – një qytet plot histori

Para 135 vitesh, më 3 prill, Kuvendi Themelues në kryeqytetin e vjetër Tërnovo e shpalli Sofjen kryeqytet të Bullgarisë. Kjo ndodhi një vit pas çlirimit të vendit nga zgjedha pesëshekullore turke. Pse u zgjodh pikërisht Sofja. Qyteti është trashëgimtar..

03.04.14 14:54 |
Pema më e vjetër është mani 650 vjeçare.

Itineraret ekologjike në qendrën e Sofjes

Në qendrën e Sofjes 2 milionëshe janë bërë tri itinerare të reja ekologjike me lloje të rëndësishme bimore. Në kryeqytetin bullgar gjenden drurë shumëshekullorë. Shumica prej tyre kanë të bëjnë me ngjarje dhe personalitete të rëndësishme historike...

25.03.14 16:01 |
Shoqata përpilon një plan alternativ për parkun e Pallatit Kombëtar të Kulturës.

Shoqata “Arkitektë për Sofjen” me ide për zonat publike në kryeqytet

Anëtarët e Shoqatës “Arkitektë për Sofjen” janë 13 veta. Shumica prej tyre janë arkitektë, ka dy skulptorë dhe një ekonomist. Gjatë dy vjetëve të fundit shoqata u popullarizua me më shumë se 20 projekte për ndryshimin e pamjes së kryeqytetit. Disa kanë të..

10.11.11 13:32 |
Disa nga artefaktet e zbuluara gjatë gërmimeve shpëtimtare në qendrën e Sofjes

Arkeologji në qendër të kryeqytetit

Një nga objektet arkeologjike, ku punohet në mënyrë intensive kohët e fundit, ndodhet në zemrën e kryeqytetit – në fillim të bulevardit qendror “Maria Luiza”. Gërmimet atje janë shpëtimtare – nën tokë do të ndërtohet një stacion i ri i metrosë. Gjatë..

07.03.11 13:19 |
Mbi kubenë e Ministrisë së Bujqësisë mund të shihet një prej orëve më të vjetra të qytetit.

Sahatet e Sofjes si atraksion turistik

Monumentet dhe itineraret historike të kryeqytetit bullgar dëshmojnë për pasurinë e një qyteti të lashtë. Mirëpo në qoftë se turistët vendosin ta njohin më mirë Sofjen, ata mund ta bëjnë këtë në një mënyrë origjinale, duke shëtitur në rrugën e sahateve të..

20.05.10 14:08 |
Всички новини: днес | вчера

Горещи теми

Войната в Украйна