Eмисия новини
от 15.00 часа
Izabella Marketa

Një muze në qytetin italian Kampobaso ruan gjetje unike historike që lidhen me Bullgarinë

“Bullgarët kanë një dëshirë të fortë për vetëvendosje kombëtare dhe një dëshirë të fortë për t'u kthyer në kohë për të mësuar për origjinën e tyre dhe për të rindërtuar identitetin e tyre, i cili me sa duket u ishte marrë me forcë gjatë viteve të..

11.12.23 07:30 |
Foto: BTA

Tempulli i nimfave në Perperikon është duke u studiuar

Bullgaria është ndër vendet më të pasura me monumente arkeologjike në Evropë dhe kompleksi i madh arkeologjik Perperikon në Rodopet Lindore nuk pushon kurrë së habituri studiuesit e tij. Lajmet e fundit lidhen me detajet e një tempulli të lashtë uji të..

02.11.23 07:00 |

Një ekspozitë paraqet nekropolin në Trebnishte, i cili mblodhi së bashku arkeologë nga Ballkani

Sonte në orën 18:00 hapet ekspozita “Trebenishte. 105 vjet nga hapja e nekropolit në Trebenishte. 1918 – 2023” në Institutin Arkeologjik Kombëtar. Ekspozita është rezultat i punës së përbashkët të arkeologëve nga Muzeu Arkeologjik Kombëtar në..

09.10.23 14:25 |
Sapareva Banja

Një varr romak i shekullit IV do të zbukurojë qendrën e Sapareva Banja

Një varr romak, i zbuluar gjatë rinovimit të një shtëpie dhe të rrugëve më shumë se 10 vjet më parë në Sapareva Banja, është zhvendosur nga vendi ku ndodhej që në shekullin IV, pranë gejzerit mineral, rreth 700 m afër qendrës së qytetit turistik...

11.09.23 18:31 |

Deshifruan një nga mbishkrimet më të hershme cirilike të njohura deri më tani

Një mbishkrim nga koha e sundimtarit bullgar Mbreti Simeon i Madh (893-927) u zbulua në kështjellën mesjetare “Ballëk Dere” pranë fshatit Huhla në Rodopet Lindore. Sipas studiuesve, ky është një nga tekstet më të hershme cirilike të njohura..

23.05.23 09:45 |

Alkerk, damа, shahu romak Rota - lojërat e lashta marrin jetë në shekullin e 21-të

Njerëzit e lashtë nuk ishin shumë të ndryshëm nga ne. Dhe atëherë kohët ishin të vështira, ndërsa njerëzit ishin të shqetësuar kryesisht për mbijetesën e tyre. Megjithatë, ata gjenin kohë edhe për argëtim. Këtë e dëshmojnë gjetjet arkeologjike të..

20.05.23 14:35 |
Ari nga nekropoli kalkolitik i Varnës

Disa zbulime arkeologjike bullgare do të shkëlqejnë mes një ekspozite ndërkombëtare në Çikago

The Field Museum në Çikago do të hapë më 31 mars ekspozitën e parë ndërkombëtare të këtij lloji, duke treguar zhvillimin e disa prej komuniteteve më të hershme bujqësore në Evropën Juglindore deri në shfaqjen e mbretërive fisnore dhe monarkive,..

28.03.23 10:05 |

Artefakte të paçmuara, holograme dhe realitet i shtuar - mirë se vini në Muzeun Arkeologjik të Sandanskit

Dita e Arkeologjisë Bullgare përkon me festën e verës Trifon Zarezan sipas stilit të vjetër - një rast i mrekullueshëm për t’ju çuar në një nga rajonet më të zhvilluara të vreshtarisë dhe të prodhimit të verës në Bullgari, dhe në veçanti në..

14.02.23 10:35 |
Gjetje arkeologjike në Ahtopoll

2022 përfundoi me një koleksion të pasur gjetjesh arkeologjike

Pavarësisht kohës së shkurtër për kërkime dhe financimit të pamjaftueshëm, sezoni arkeologjik 2022 rezultoi jashtëzakonisht i suksesshëm. Sipas informacioneve të Muzeut Historik Kombëtar, zbulimet e bëra, duke përfshirë pothuajse të gjitha..

08.01.23 13:45 |

Bota është e mahnitur nga Thesari i Arit i Panagjurishtes, por ai është më i pritur "në shtëpi"

Thesari i arit i Panagjurishtes, i gjetur rastësisht në tokë më shumë se 70 vjet më parë, është një kartëvizitë e autoritetshme jo vetëm e qytetit të Panagjurishtes(Bullgari Qendrore), por edhe e gjithë Bullgarisë. Është punuar në shekullin e IV ose..

31.08.22 07:15 |
Всички новини: днес | вчера

Горещи теми

Войната в Украйна