Piktorë bullgarë “jashtë kornizës” prezantojnë veprat e tyre në Paris

“Jashtë kornizës” titullohet ekspozita e piktorëve bullgarë të lëvizjes “Art Brut”, e cila do të hapet mbrëmjen e 16 shtatorit në galerinë e Institutit Bullgar të Kulturës në Paris. Në vitin 1945, artisti Jean Dubuffet prezantoi termin “Art Brut”..

16.09.22 06:40 |

Arkivi i panjohur me fotografi të Panajot Bërnev na kthen në përditshmërinë e Sofjes së vjetër

Pak kohë më parë ju treguam për platformën virtuale “Arkivi Vizual Bullgar”, i cili synon të tregojë në mënyrë të paanshme, thjesht dokumentare në foto vende, ngjarje dhe personalitete në Bullgarinë e shekullit XX. Udhëheqës i platformës është..

25.11.21 11:57 |

Kujtesa vizuale e Bullgarisë е shekullit të 20-të në një platformë të re

Thonë se një fotografi flet më shumë prej qindra fjalëve. Prandaj interesi ndaj fotografive bardh e zi nga e kaluara është kaq i madh  dhe gjithmonë shkakton emocion. Dhe çfarë të themi kur bëhet fjalë  për fotografi nga një e kaluar e afërt, që..

26.11.20 06:15 |
Atanas Atanasov dhe Stefan Danaillov

Brezi i artë i artistëve bullgarë është arsimuar jashtë shtetit

Artistja e madhe bullgare Stojanka Mutafova (1922-2019) , e cila nuk zbriti nga skena gati në fund të rrugës së saj tokësore, kishte mbaruar shkollën teatrore shtetërore pranë Teatrit Popullor “Ivan Vazov” në Sofje (1946-1947). Mirëpo, arsimin..

20.11.20 06:15 |

Institucioni më i madh shkencor tek ne shënon 151 vjet nga krijimi

Akademia Bullgare e Shkencave më 12 tetor shënon 151 vjet nga krijimi. Profesoresha Lizbet Ljubenova, drejtoreshë e Arkivit Shkencor të Akademisë, do të mbaj një fjalim “150 vjet Ekzarkia Bullgare dhe lidhjet e saj me Shoqatën Letrare Bullgare”...

12.10.20 05:45 |
Goce Dellçev

Goce Dellçev është si bullgar, ashtu dhe maqedonas

Goce Dellçev është njëkohësisht maqedonas dhe bullgar – ai është maqedonas në kuptim regjional dhe bullgar në kuptim kombëtar. Këtë e tha para bTV docenti Naum Kajçev zëvendës kryetar i Komisionit të Përbashkët për Çështjet Historike midis..

14.09.20 11:08 |

Tridhjetë vjet pas zjarrvënies ish shtëpia e Partisë Komuniste Bullgare u bë përsëri dëshmitare e protestave

Data 26 gusht 1990 mbetet përgjithmonë në historinë e Bullgarisë me zjarrvënien e njërit prej simboleve të pushtetit në vend - godina e ish Partisë Komuniste Bullgare. 10 muaj pas rrëzimit nga pushteti të liderit Todor Zhivkov, qytetarët ende..

26.08.20 14:50 |
Foto: @BulgarianArchives

Agjencia Shtetërore “Arkiva” prezanton 47 ekspozita digjitale

Gjatë këtij viti Agjencia Shtetërore “Arkiva” nuk hapi sallën e ekspozitave për të shënuar Ditën Ndërkombëtare të Arkivave. Gjendja e jashtëzakonshme për shkak të koronavirusit është një   shans të bëjmë një shëtitje virtuale në të kaluarën...

11.06.20 16:28 |

Kujtesa farefisnore jep forcë dhe ndryshon të ardhmen

Prej çfarë familje jemi, cilat janë stërgjyshërit e farefisit tanë dhe çfarë bënë për të qenë Bullgaria edhe më sot? Një   burim i çmueshëm i kësaj informacioni janë arkivat e ruajtura të afro 8 000 kishave të shpërndara në 13 eparkitë e vendit...

10.06.20 13:06 |

Arkivat e qytetit Pleven tregojnë kujtime pozitive nga shiritat bardhë e zi

Afro dy milionë negativa, trashëgimi nga ndërmarrja e dikurshme “Fotografia bullgare”, po qëndrojnë akoma në arkivat shtetërore. Filmat bardhë e zi kanë regjistruar momente nga jeta në Bullgarinë socialiste dhe presin që specialistët t’i nxjerrin në..

14.03.20 10:10 |
Всички новини: днес | вчера

Горещи теми

Войната в Украйна