Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ваксини, справедлив "зелен" преход и сигурност бяха част от акцентите в дебата за състоянието на Евросъюза

Урсула фон дер Лайен, председател на ЕК
Снимка: ЕПА/БГНЕС

През тази седмица се проведе дебат за състоянието на Европейския съюз в Европарламента.

Ускоряване на ваксинацията в световен мащаб, продължаване на борбата с изменението на климата, по-силна европейска отбранителна екосистема бяха част от акцентите в Речта за състоянието на Европейския съюз на председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен.

В началото на втората си реч за състоянието на Европейския съюз председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен подчерта, че в най-голямата световна здравна криза от един век насам, най-дълбоката световна икономическа криза от десетилетия насам и най-сериозната глобална криза на всички времена, "ние избрахме да се справим заедно. Като единна Европа. И можем да се гордеем с това". Тя подчерта, че Европа е сред световните лидери по ниво на ваксинация, като същевременно споделя половината от производството си на ваксини с останалия свят. Сега приоритетът е да се ускори ваксинацията в световен мащаб, да се продължат усилията в Европа и да се подготвим добре за бъдещи пандемии.

Първият ни — и най-спешен — приоритет е да ускорим ваксинирането по света. Предвид това, че по-малко от 1 % от дозите по света са поставени в страни с ниски доходи, мащабът на несправедливостта и степента на неотложност са очевидни. Това е един от големите геополитически въпроси на нашето време. Понастоящем Team Europe инвестира един милиард евро в увеличаване на капацитета за производство на ваксина на основата на иРНК в Африка. Ние поехме вече ангажимента да предоставим 250 милиона дози. Вторият ни приоритет е да продължим усилията тук в Европа. Наблюдаваме тревожни различия в дела на ваксинираните в Съюза. Затова е необходимо да запазим набраната скорост.

Европа е готова. Осигурили сме още 1,8 милиарда дози. Това е достатъчно за нас и съседните държави в случай, че е необходимо да се поставят допълнителни дози. Нека направим всичко по силите ни, за да гарантираме, че тази ситуация няма да се превърне в пандемия на неваксинираните. Последният приоритет е да повишим готовността ни за реакция при пандемия.

Миналата година казах, че е време да създадем Европейски здравен съюз. Днес изпълняваме това. Като представяме предложението ни за създаването и функционирането на Европейски орган за готовност и реакция при извънредни здравни ситуации (HERA)“, каза председателят на еврокомисията.

С поглед към бъдещето тя отбеляза, че "цифровите технологии са ключът към успеха или към провала" и обяви нов Европейски законодателен акт за чиповете, който обединява европейския капацитет за научни изследвания, за разработки и за изпитвания на световно равнище в областта на полупроводниците и координира инвестициите на ЕС и националните инвестиции. 

По отношение на изменението на климата фон дер Лайен ясно заяви, че "тъй като то е предизвикано от човека, можем да променим нещо". Тя изтъкна, че със Зеления пакт ЕС е първата голяма икономика, която представя цялостно законодателство в тази област, и обеща да подкрепи развиващите се страни като удвои външното финансиране за биоразнообразието, като обеща допълнителни 4 млрд. евро за финансиране на борбата с изменението на климата до 2027 г. в подкрепа на техния екологичен преход.

В речта си миналата година обявих нашата цел  за намаляване на емисиите с най-малко 55 % до 2030 г.   
Оттогава насам ние заедно превърнахме целите си в областта на климата в правни задължения.  
Ние сме първата голяма икономика, която представя всеобхватно законодателство за постигането им. Ще направим необходимото по-амбициозните цели в областта на климата да бъдат съпроводени от по-голяма амбиция в социалната сфера. Екологичният преход трябва да е справедлив. Ето защо предложихме нов Социален фонд за климата за справяне с енергийната бедност, от която страдат вече 34 милиона европейци
, допълни фон дер Лайен.

Говорейки за външната политика и политиката на сигурност, тя призова за европейска политика за киберотбрана и нов европейски законодателен акт за киберустойчивост и обяви провеждането на среща на високо равнище по въпросите на европейската отбрана по време на Френското председателство на Съвета на ЕС.

В дебата се включиха и българските евродепутати.

Ева Майдел от ЕНП попита дали сме научили уроците си от предишната мигрантска криза и дали сме забравили, че тя даде храна на крайните популисти.

Пред ЕС стоят няколко кризи - икономическа, мигрантска и здравна“, каза евродепутатът от Партията на европейските консерватори и реформисти Ангел Джамбазки:

"Вместо да ги решава, Съюзът се занимава с икономически лобизъм, наречен "зелена сделка" и с това всеки път, всеки ден, във всеки един доклад да има някакъв призив, който да е насочен срещу традиционното семейство и да пропагандира нещо ново и нещо различно".

Евродепутатът от Прогресивния алианс на социалистите и демократите Сергей Станишев подчерта, че възстановителният план от пандемията трябва да води до устойчиво икономическо развитие за Европа, в т.ч. и социално, като бъдат намерени буферите за потърпевшите от зеления и дигиталния преход. 

В дискусия посветена на речта за състоянието за съюза Теодор Стойчев ръководител на Бюрото на Европейския парламент в България коментира още, че сред приветстваните от депутатите инициативи на Урсула фон дер Лайен са законодателството за премахване на насилието над жени, както и за защита на журналистите и медийната свобода.

Още от категорията

Ограничение на скоростта до 30 км/час за превенция на пътния травматизъм обмислят в Стара Загора

53 809 е броят на регистрираните нарушения на Закона за движение по пътищата  на територията на Област Стара Загора от началото на тази година. От тях най-много са за превишена скорост – 23 867. 119 водачи са засечени да управляват МПС с алкохол..

публикувано на 15.10.21 в 09:32
Мария Габриел

Нова програма насърчава физическата активност и здравословния живот сред европейците

В края на септември българският еврокомисар Мария Габриел стартира нова общоевропейска кампания. Инициативата се нарича „Здравословен начин на живот за всички“ и ще се провежда в рамките на две години. Финансирането й се осъществява по програмите..

публикувано на 13.10.21 в 08:50
ТЕЦ

България се бави с дискусията за енергийния преход

„България се забави с дискусията за енергийния преход. Повече няма време за губене, защото Европейският съюз очаква от страната ни конкретен ангажимент по отношение на въгледобива“ . Това заяви в рамките на онлайн дискусия,..

публикувано на 08.10.21 в 10:00

Срещата на европейската младеж дава възможност на младите да изразят позиция за бъдещето на Европа

Младежката конференция EYE2021 е възможност за хората на възраст от 16 до 30 години да изразят позиция за бъдещето на Европа. През първата седмица на октомври (от 4 до 9 октомври) хиляди млади хора се събират в Европейския парламент в..

публикувано на 06.10.21 в 08:35

Приключи приемът на кандидатури за Училища посланици на Европейския парламент

За шеста поредна година Европейският парламент продължава прилагането на своята образователна инициатива – Програмата за училища посланици на Европейския парламент. Тя  е насочена към ученици от средни, профилирани и професионални училища...

публикувано на 01.10.21 в 08:45

Свиленград работи за европейско сертифициране като община с нулеви отпадъци

Европейската мрежа за нулеви отпадъци - ZERO WASTE EUROPE – предлага работещо решение за местните власти, които искат да подобрят ефективността и да ограничат разходите за управление на битовите отпадъци, които представляват едно от най-важните пера в..

публикувано на 29.09.21 в 09:05

Програмата „Еразъм плюс“ възражда автентичните български занаяти и фолклор в Шипка

„Еразъм+“ е програмата на ЕС за подкрепа на образованието, обучението, младежта и спорта в Европа. Програмата има широк спектър на действие и чрез нея се подкрепят приоритети и дейности, посочени в европейското пространство за образование, плана за..

публикувано на 24.09.21 в 08:35

По пътя на трансформацията: Териториалният план за справедлив преход на Стара Загора

Европейската комисия продължава да работи за превръщането на Европа в климатично неутрален континент  до 2050 година. Преди това до 2030г. трябва да бъде факт намерението за намаляване с 55 % на емисиите вредни газове, отделяни в атмосферата от..

публикувано на 22.09.21 в 10:46

35 семейства в община Стара Загора са обхванати от Европейската гаранция за детето

Над 330 домакинства от най-уязвимите общности, в които живеят близо 900 деца и възрастни, са обхванати и подпомогнати в зависимост от нуждите им от екипите за мобилна работа на терен по проекта за пилотно прилагане на „Европейската гаранция за..

публикувано на 15.09.21 в 08:50

На какъв етап са общините от област Стара Загора в разработването на ПИРО 2021г.-2027г.

Община Стара Загора вече разработва   проект за  План за интегрирано развитие на общината за периода 2021-2027 г., информира Георги Симеонов, Директор Дирекция „Инвестиции и европейски програми“ на Община Стара Загора. Той  уточни, че..

публикувано на 10.09.21 в 09:40