Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бургаският районен съд отложи делото срещу граничарите, обвинени за смъртта на турски рибар

| обновено на 16.10.18 в 12:03
4
Снимка: Даниела Костадинова - кор. на БНР в Бургас

Бургаският районен съд отложи делото, образувано по поръчка на Турския наказателен съд, в което показания трябваше да дадат четирима български граничари. Те са обвинени от турската страна за смъртта на турски рибар край Резово през 2008-а година. Делото беше отложено, за да се приложат към него пълния обем от писмени доказателства, за да се осигури правото на защита на българските гранични служители. 

След днешното заседание в Бургаския районен съд трябваше да приключи изпълнението на съдебната поръчка от турската страна. 

За да се организира защитата на четиримата български граничари трябва да се съберат всички необходими доказателства, каза адвокатът на Михаил Цонков Росен Кожухаров: 

"Касае се за писмени становища по отношение на приложимостта на съответните международни актове, произнесени съдебни решения в България по този повод от решението на европейския съд и така нататък, едва ли бих могъл да изброя всички".

Очакваме институциите да ни защитят, заяви бившият граничен полицай Михаил Цонков:

"Предстоят допълнителни срещи - с външно министерство, с Министерство на правосъдието и други институции, които заявиха тяхната подкрепа спрямо нас".

Междувременно около двеста души, между които и гранични служители се събраха пред Съдебната палата в подкрепа на българските граничари:

"Това са национални герои. Лично познавам всеки един от тях, прекрасни мъже, изпълнили са служебните си задължения. Това е."

"Едва ли има бургазлия, а и българин, който да не ги познава. В едни други времена тези хора щяха да бъдат наградени като герои, а в момента виждате каква е ситуацията".

Стефан Петров каза:

"Протестът се организира в подкрепа на четиримата български граничари, които преди десет години защитиха нашата родина. Тогава те защитиха нас и сега ние трябва да ги  защитим".

С призив към държавата се обърна и бургаският омбудсман Тодор Стамболиев:

"Държавата трябва да задели целият финансов ресурс и да осигури адекватна защита на нашите деца".

Обвинителен акт срещу четиримата бивши гранични служители Михаил Цонков, Живко Петков, Никола Костов и Николай Петков са изпратили от Турския наказателен съд в Къркларели. През 2008-а година българската военна прокуратура прекрати делото срещу Михаил Цонков за смъртта на турски бракониер край Резово. Разследващите бяха категорични, че инцидентът е нещастен случай. През 2014 година Европейският съд в Страсбург се произнесе в полза на България по дело, заведено от роднините на загиналия Ялчин Ерджан. Сега събраните томове с доказателства от Районния съд в Бургас сега ще бъдат изпратени на турската страна.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Два валяка са били опожарени на бул. "Захари Стоянов"

Две машини за асфалтирани са изгорели рано тази сутрин, собственост на частната фирма, осъществяваща ремонтни дейности в пътната отсечка. Те са се намирали в района на светофара на "Капчето". От пожара малкия валяк е напълно унищожен, а са нанесени материални щети по големия валяк. Това потвърди за БНР Бургас началникът на регионалната служба „Пожарна..

публикувано на 09.05.19 в 09:44