Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Перкусионистка с международна кариера с рецитал на "Солинария" в Созопол

| обновено на 12.07.23 в 11:00
Снимка: Таня Грозданова


Предстои втория ден от Младежкият арт фестивал „Солинария“. Тази вечер перкусионистката Василена Серафимова ще предложи електронна музика с класическо и дори съвременно звучене и ще пренесе публиката в света на ударните инструменти със свой авторски проект. 

Перкусионистката с успешна международна кариера Василена Серафимова е носителка на приза "Млад музикант на годината" 2008, от много години живее и работи в Париж. Търсена е като солистка и участва в няколко популярни многожанрови проекта: свири в дуо с джаз пианиста Тома Енко, с диджейката Клое, с Парижкия перкусионен ансамбъл. От няколко години и преподава. В България Серафимова е наследничка на известна музикантска фамилия от Плевен и част от организационния екип на Международния фестивал за маримба и ударни инструменти в родния си град.
"Ще импровизирам върху мой албум и ще направя първорманс на живо. Освен това, ще сложа няколко мои парчета и Пиацола. 

Аз живея във Франция вече от 20 години. Основната ми част от концертната ми дейност е във Франция. Рядко съм в България. Това е причина също да съм супер щастлива и радостна да свиря в Созопол. Според мен, най-силното и хубаво преживяване все пак е живото преживяване. Затова си позволявам да поканя вашата аудитория на концерта тази вечер, където ще се срещнем и ще прекараме един магичен момент заедно."

Концертът на Василена Серафимова е тази вечер (12 юли) от 20:30 минути. Фестивалната сцена под звездите е разположена в местността „Буджака“ в Созопол.

БНР Бургас е медиен партньор на събитието. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините в развитие можете да следите и в нашата Facebook страница, както и в Twitter. Последвайте ни и в Instagram и YouTube за различния поглед на събитията от деня.

Свързани новини

Ангелина Абаджиева

Духът на "Солинария" в ефира на БНР-Бургас и радио София

Първи в концертния афиш на "Солинария" ще бъде вокалният ансамбъл "Фортисимо" с диригент Милена Добрева. Бургазлии, които два пъти са печелили приза "Ансамбъл на годината" в анкетата на предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт", ще..

обновено на 09.07.23 в 19:33

Младежкият арт фестивал „Солинария“ предлага майсторски клас по цигулка с Ангелина Абаджиева

Майсторски клас по цигулка ще води и тази година Ангелина Абаджиева в рамките на Младежкия арт фестивал „Солинария“. Той ще се проведе в дните от 5-ти до 13-ти юли, като всеки участник ще има възможност да вземе четири индивидуални урока.  Вили..

публикувано на 29.06.23 в 14:56

"Солинария" се завръща за трети път в Созопол

Третото издание на фестивала „Солинария“ се провежда в Созопол. Основната му цел е да подпомогне млади артисти от различни сфери на изкуствата с предоставяне на ново творческо пространство за изява на техния талант и потенциал. В..

публикувано на 07.07.23 в 09:20
Вили Стоянов на Солинария 2022 г. в Созопол

Вили Стоянов с майсторски клас по време на "Солинария" 2023 в Созопол

Майсторски клас по Мултифункционален брас ще води тази година тромбонистът Велислав Стоянов в рамките на Младежкия арт фестивал „Солинария“. Той ще се проведе в дните от 5-ти до 13-ти юли, като всеки участник ще има възможност да вземе четири..

публикувано на 23.06.23 в 09:08

"Фортисимо" откриват Младежкия арт фестивал "Солинария" в Созопол

Програмата на Младежкият арт фестивал "Солинария" започва с концерт на вокалния ансамбъл "Фортисимо". Събитието е на 11 юли от 20.30 часа на открита сцена в местността Буджака в Созопол. Бургаският състав начело с диригента Милена Добрева за първи..

обновено на 11.07.23 в 08:39
ВИЖТЕ ОЩЕ

Маестро Диомов ще получи "Златно перо"

Маестро Стефан Диомов е един от лауреатите, които ще получат отличието "Златно перо". В навечерието на 24-ти май, Деня на българската азбука, просвета и култура, за 29-ти път тази година ще се състои тържествената церемония за връчване на наградите...

публикувано на 21.05.24 в 08:45

Фотографска изложба представят учениците от школата на ЦПЛР-Бургас

Фотографската изложба "Първи стъпки във фотографското изкуство" ще бъде открита днес,20 май от 18.00 часа в Културен център "Морско казино", зала "Петя Дубарова". Събитието е организирано от Школата по фотография към ЦПЛР-Бургас с ръководител Алия..

публикувано на 20.05.24 в 14:31

Бургас ще е домакин на 18-тия Международен литературен фестивал „Свято слово“

В месеца на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука и славянската книжовност, Бургас за осемнадесети път става домакин на Международния фестивал „Свято слово“ – Майски срещи на славянските творци. Откриването ще бъде на 27.05.2024 г. от..

публикувано на 20.05.24 в 14:28
Център за съвременно изкуство и библиотека - Бургас

Нова творческа среща "За хвърчащите хора" в библиотеката

Младежите от Клуба по творческо писане към Центъра за млади таланти представят днес петия брой на създаденото от тях списание "За хвърчащите хора". Срещата е от 18 часа в библиотеката. В списанието са включени художествени творби, с които авторите има..

публикувано на 20.05.24 в 09:42

Мери бойс бенд ни казват "Здравей"

Група "Мери бойс бенд" са ни казвали много неща през годините-с тях сме се смяли, плакали, били сме силни, щастливи, носталгични какво ли не вече почти 30 години, но сега ни казват просто „Здравей“. Така е озаглавен първият сингъл от предстоящия им..

обновено на 19.05.24 в 20:41

ТФ "Петлите" с първо място на фестивал в Прага

Танцова формация "Петлите" участва в Международен фестивал в Прага, където представи Бургас и страната. В двата танца, изиграни пред публика и жури, се включиха 20 деца и младежи. Освен първо място на Фестивала, най-малкият танцьор получи награда за..

публикувано на 19.05.24 в 12:00

"Горещи тела" ще покаже седем миниатюри на млади хореографи в НХК

7 миниатюри на млади хореографи от страната и чужбина ще бъдат представени в рамките на проекта „ГОРЕЩИ ТЕЛА“ на сцената на Културен дом НХК днес от 18:30 часа. „ГОРЕЩИ ТЕЛА“ / HOT BODIES /е обучителна перформативна програма, която се реализира за..

публикувано на 19.05.24 в 10:00