Със "Симфония на хилядата" от Малер се закрива българското председателство - 27 юни, 19 часа, програма "Христо Ботев"

БНР Новини
Емил Табаков
Снимка: БНР

Симфония № 8, известна като "Симфония на хилядата“ от Малер, едно от най-мащабните произведения в музикалната история, е избрано да закрие българското председателство на ЕС – на 27 юни в НДК.
Първоначалната идея, заложена в заглавието на творбата, е на сцената да излязат 1000 музиканти.
На сцената в зала 1 на НДК ще излязат около 400 изпълнители под диригентството на Емил Табаков.

Маестро Табаков е дирижирал произведението през 1991 година. 27 години по-късно той отново ще застане на диригентския пулт, а в изпълнението ще участват 260 хористи, 140 оркестранти и 8 солисти от Австрия, Унгария и Германия.

Подготовката за представянето на Симфония № 8 на сцената на зала № 1 на НДК започва преди близо година. Софийската филхармония като организатор на концерта отправя покана към Симфоничния оркестър на БНР да се присъедини към мащабното събитие. По този начин в изпълнението на инструменталната част ще се включат 140 филхармоници. Внушително ще е присъствието на вокални състави - 100 деца, 150 певци смесен хор и 8 солисти.
В продукцията участват Националният филхармоничен хор "Светослав Обретенов" и детският филхармоничен хор с диригент Славил Димитров, Детският радиохор с диригент Венеция Караманова и смесеният хор на БНР с диригент Любомира Александрова.
Начало 19 часа.

Концерта ще се излъчва пряко по програма "Христо Ботев"



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Още от категорията

Жан-Клод Юнкер даде отлична оценка на Българското европредседателство

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер даде отлична оценка на Българското европредседателство и благодари на българския премиер Бойко Борисов и на екипа му за работата. „Изключително успешното председателство. Отлично. Мотото на вашето председателство беше „Съединението прави силата“. Това резюмира и начина, по който подходихте към..

публикувано на 03.07.18 в 18:07

Румен Радев: Комплиментите за Българското председателството не трябва да ни заблуждават

Комплиментите за европредседателството не трябва да ни заблуждават, защото Брюксел не може да си позволи друг тон. Това заяви президентът Румен Радев в момента, в който българският премиер Бойко Борисов отчeте в Европейския парламент в Страсбург резултатите от Българското европредседателство: "И то във времена, когато протестите се множат,..

публикувано на 03.07.18 в 16:05

Борисов пред ЕП: Поставихме си четири основни приоритета и постигнахме успехи по всички тях

Поставихме си четири основни приоритета и постигнахме успехи и напредък по всички от тях. Това каза премиерът Бойко Борисов при представянето на резултатите от Българското председателство на Съвета на Европейския съюз пред Европейския парламент в Страсбург. Като най-голям успех на Българското европредседателство премиерът посочи..

публикувано на 03.07.18 в 12:15

В Страсбург започва сесия на ЕП, Борисов представя утре резултатите от Европредседателството

В Страсбург започва сесия на Европейския парламент. В рамките на събитието утре премиерът Бойко Борисов ще представи резултатите от Българското европредседателство.  Евродепутатите ще обсъдят и решенията от последния Европейски съвет, на който бе постигнат консенсус за миграционната политика на Евросъюза. Лидерите на..

публикувано на 02.07.18 в 12:16

Бойко Борисов и Мария Габриел откриват Дигитална асамблея 2018

Днес премиерът Борисов, заедно с българския еврокомисар по цифровата икономика Мария Габриел ще открие в София Дигитална асамблея 2018. Форумът е двудневен и ще се проведе в НДК. Събитието е най-голямото от календара на Българското европредседателство, посветено на цифровизацията. Годишният форум на най-високо равнище, посветен на..

публикувано на 25.06.18 в 10:46

България ще получи 33 млн. евро по програмата за възобновяема енергия и енергийна ефективност

33 милиона евро са средствата, които ще получи страната ни по програмата за “Възобновяема енергия, енергийна ефективност и енергийна сигурност“, финансирана от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство, за периода 2014-2021г.  В Бургас беше подписано споразумение по програмата от директора на „Националното координационо..

публикувано на 21.06.18 в 12:40
Външните министри на България и Македония Екатерина Захариева и Никола Димитров

Екатерина Захариева призова националните парламенти на страните от ЕС да подкрепят страните от Западните Балкани

Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева призова националните парламенти на страните-членки на ЕС да подкрепят страните от Западните Балкани в европейската им интеграция. Това заяви тя на заключителната Конференция на комисиите по европейските въпроси на парламентите на Европейския съюз в София: "На 26 юни предстои съвет по общи..

публикувано на 18.06.18 в 14:47