Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НС: Избиването на арменци в Османската империя е "масово изтребление"

| обновено на 24.04.15 в 14:23
България определи избиването на арменци в Османската империя като "масово изтребление". Този израз се съдържа в декларацията, която беше приета от Народното събрание. "За" нея гласуваха 157 народни представители, "против" се обявиха 36. 

В декларацията се казва, че България разграничава историческото наследство на Османската империя и наследството на Република Турция и приветства диалог между Турция и Армения за окончателен ангажимент към историческата истина. 

24 април беше обявен за ден на възпоменание за жертвите, които бяха почетени с едноминутно мълчание. Депутатите от ДПС обаче демонстративно напуснаха пленарната зала. 

Българският музикант с арменски произход Хайгашод Агасян със сълзи на очи благодари на всички парламентарни сили, които подкрепиха решението, с което се признава масовото изтребление на арменския народ и осъди реакцията на ДПС:

Щастлив съм, защото това е каузата на нашия живот... Справедливостта да възтържествува преди всичко. Болно ми е, но съм щастлив, че всички парламентарни групи гласуваха, с изключение на ДПС, които напуснаха. Това е позор, това е национално предателство да напуснеш на едноминутно мълчание и да не си съпричастен към милион и половина жертви. Това български депутати ли са или са турски депутати?

Още представители на арменската общност оцениха като "пробив" декларацията, въпреки мекия й тон. 

Вартануш Топакбашян от вестник „Ереван“ и Мери Балян заявиха пред "Хоризонт": 

- Ние не очаквахме това да се случи. За нас това е геноцид, но разбираме и българските политици. Турското посолство, натискът, който се упражнява, вчера беше упражнен и се правеха политически совалки, затова ние се радваме, че се случи. 

- Ако това са в момента геополитическите възможности на България, съгласяваме се с тях. Това е голям пробив и наистина не вярвах, че докато съм жива ще се случи. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Спорове в НС заради предложената декларация по повод 100-годишнината от арменския геноцид

Депутатите влязоха в спорове заради предложената декларация по повод 100-годишнината от арменския геноцид, която, след редица процедурни хватки, се обсъди в пленарната зала. В четвъртък дневният ред беше разместен така, че практически да не се стигне до..

обновено на 24.04.15 в 11:20
ВИЖТЕ ОЩЕ

Президентът на Грузия: Русия води хибридна война срещу присъединяването на страната в ЕС

Русия води хибридна война, целяща да принуди Грузия обратно в орбитата на Кремъл и да унищожи надеждите й за присъединяване към Европейския съюз, заяви президентът на страната Саломе Зурабишвили в интервю за вестник „Таймс“. Саломе..

публикувано на 20.04.24 в 03:48

Български автобус катастрофира в Турция, 11 души са ранени

11 души бяха ранени, след като автобус с българска регистрация се преобърна в Турция. Състоянието на двама от пострадалите е тежко. Автобусът излязъл от платното, ударил се в дърво и се преобърнал край градчето Каваклъ в област Къркларели. В..

публикувано на 20.04.24 в 01:20

Министър Тодоров откри Българския павилион на Венецианското биенале

Министърът на културата Найден Тодоров откри тази вечер Българския павилион, с който страната ни участва в 60-ото издание на Венецианското биенале за изкуство. Това съобщиха от Министерството на културата. В международния форум България се..

публикувано на 19.04.24 в 22:54

Армения и Азербайджан с важна стъпка към постигането на траен мир

Армения и Азербайджан направиха важна стъпка към постигането на траен мир помежду си. Арменската страна се е съгласила да отстъпи на азерската четири гранични села - договореност, която от Ереван определиха като "значима", а от Баку като..

публикувано на 19.04.24 в 22:52
Илюстративна снимка - разрушено съоръжение за зърно в Павловка, Украйна, събота, 22 юли 2023 г.

Русия е унищожила складове в Украйна и продукти, предназначени за износ за Азия и Африка

При днешната си ракетна атака срещу черноморското пристанище Пивденни, Русия е унищожила складови съоръжения и земеделски продукти, предназначени за износ за Азия и Африка, съобщиха украинските власти. Пристанището е било поразено с няколко ракети,..

публикувано на 19.04.24 в 22:46

136 конгресмени подкрепиха законопроекта за нов пакет американска помощ за Украйна

Законопроектът за новия пакет американска военна помощ за Украйна в размер на почти 61 милиарда долара получи подкрепата на повечето членове на Камарата на представителите преди утрешното гласуване. Съюзниците в НАТО ще предоставят на Киев още..

публикувано на 19.04.24 в 22:11

Премиерът е уверил посланика на САЩ, че изграждането на VII и VIII блок на АЕЦ "Козлодуй" е сред приоритетите на правителството

България и Съединените щати имат ползотворно сътрудничество в общите проекти от взаимен интерес, които ще допринесат за постигане на енергийната сигурност.   Това е становището на премиера Димитър Главчев и посланика на САЩ у нас Кенет Мертен, изразено..

публикувано на 19.04.24 в 22:06