Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Земетресението в Непал, постоянният арест на акушерката, проявила жестокост към новородено и партийните противоречия в БСП, се открояват като основни теми в неделните вестници.

Труд извежда на челно място новината, че в сравнение с миналата година купуваме с 33 на сто по-скъпи краставици и домати. Зарзаватът е с рекордни цени за последните пет години, а сериозно поевтиняване на зеленчуците не се очаква, заради слабата реколта и големия внос, научаваме от публикацията. 

От първата си страница вестник Преса информира, че  на пазара вече са се появили първите български розови домати, които могат да се купят на цени от 3 до 5 лева за килограм, в зависимост от сорта.

За последните 15 години чупим рекорда си по износ на ток, съобщава в уводното си заглавие Преса и уточнява, че от януари досега доставките на съседни страни са са увеличили с 44 на сто.

За рекорд, но по събрани дългове, пише на първата си страница Стандарт. Материалът е посветен на обявената от камарата на частните съдебни изпълнители статистика, от която става ясно, че за миналата година са били събрани над 1 милиард лева от длъжници. Държавата и общините все повече търсят частни съдебни изпълнители, пише още изданието.

За ограничение при използването на популярните найлонови торбички, съобщава в материал на първата си страница Телеграф, като помества подробности за предстоящото идната седмица обсъждане в Европейския парламент на предложението от 2019 година да се наложи лимит на използването на торбички. 

Поредният инцидент, завършил със смърт на пешеходец в Бургас, също намира място във вестниците тази сутрин. Изданията акцентират с подробности на новината за прегазената на пешеходна пътека 28 годишна жена. "Самосвал прегази жена на зебра, докато тече протест срещу нагли шофьори", пише 24 часа и освен за произшествието дава подробности и за протеста на бургазлии. 

На челно място 24 часа поставя новината за оставането в ареста на акушерката Емилия Ковачева, задържана заради побой на 4 дневно бебе.

Скандалът в БСП, разразил се заради "Южен поток" също намира място в днешните вестници. Изданията акцентират на искането за оставка на заместник-председателя на партията Драгомир Стойнев, заради провалени проекти по времето когато той е заемал поста на министър на енергетиката в кабинета "Орешарски". 

Другата политическа новина, отразена в неделните вестници е проведеното вчера гласуване за избор на лидер на АБВ. Според публикация в Преса Георги Първанов печели с убедителна преднина битката за лидерския пост. Вестникът се позовава на информация от местните структури на партията в страната. 

Показването за първи път на птичето -гадател на траките, избира за друг акцент в броя си днес Стандарт. От публикацията научаваме, че пред публика е показан и специален нож за жертвоприношения, а двата артефакта са на 3 500 години, пише изданието като цитира археологът проф. Николай Овчаров.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ердоган е отложил срещата си Байдън

Турският президент Реджеп Ердоган е отложил срещата си в Белия дом с президента Джо Байдън, предвидена за 9 май. Това съобщиха запознат със ситуацията източник и турски официален представител, пожелал анонимност. Не е ясно какво е наложило отлагането, като се очаква скоро да бъде определена нова дата. Информацията съобщиха АФП и Ройтерс. Това..

публикувано на 26.04.24 в 22:25

МБАЛ-Пазарджик болница получи дарение от електрически болнични легла, шкафчета и консумативо

Пазарджишката многопрофилна болница получи 33 електрически болнични легла от фондация "АДРА-България".  Дарението е осигурено от държавната австрийска болница в Залцбург.  Болницата получи също нощни шкафчета, одеяла, възглавници и голямо количество медицински консумативи. Изпълнителният директор на "АДРА-България" Мариан Димитров каза:..

публикувано на 26.04.24 в 22:20
Маргарита Роблес, министър на отбраната на Испания

Испания потвърди, че ще изпрати ракети за "Пейтриът" на Украйна

Испания ще изпрати ракети за противовъздушни системи "Пейтриът" на Украйна, потвърди испанският министър на отбраната Маргарита Роблес. Тя участва в заседание на контактната група за защита на Украйна чрез видеоконферентна връзка, предаде АФП. "Паис": Испания ще достави ракети прехващачи "Пейтриът" на Украйна В изявление на испанското..

публикувано на 26.04.24 в 22:04

VRT: Белгия ще достави на Украйна Ф-16 още тази година

Белгия ще достави на Украйна изтребители Ф-16 още през тази година, а не през 2025-та, както бе обещала, твърди телевизионният канал VRT. Това съобщи агенция Ройтерс. Столтенберг призова съюзниците в НАТО да увеличат помощта си за Украйна Освен Белгия, десетки изтребители за Киев обещаха Нидерландия, Дания и Норвегия...

публикувано на 26.04.24 в 21:59
Евтим Милошев във Велико Търново

Евтим Милошев: Културният туризъм си струва самостоятелно да се развива

Министерството на туризма, общините и туроператорите разработват програми, с които чрез съвместно финансиране да популяризират България за развитие на различните видове туризъм. Един от акцентите е културният туризъм, заяви на среща с туристическия бизнес във Велико Търново служебният министър на туризма Евтим Милошев. Тези програми вече..

публикувано на 26.04.24 в 21:56
Огнян Атанасов в ТВ студио

Синдикатите: Трябват действия за справяне с климатичните рискове за работниците

КНСБ и представители на социалните партньори отдадоха почит пред паметта на загиналите при трудови злополуки работници и поднесоха венци пред мемориалната плоча, поставена пред сградата на конфедерацията в София. Тази година на 28 април - Международен ден в памет на загиналите и пострадалите при трудови злополуки, световната синдикална общност..

публикувано на 26.04.24 в 21:44
Лойд Остин

Оръжейни поръчки за Украйна за 6 млрд. долара получи американската военна индустрия

Американската военна индустрия получи поръчки за оръжие за Украйна на стойност 6 милиарда долара. Най-големият пакет в помощ на Киев бе обявен от министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин тази вечер - броени дни след като разходите бяха окончателно оторизирани от Конгреса и след като Пентагонът отпусна оръжие от наличния си арсенал за 1..

публикувано на 26.04.24 в 21:29