Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Половин милион лева ще бъде максималната санкция за фирма, която умишлено замърсява природата

Снимка: Капитал

Половин милион лева става максималната санкция за предприятие, което умишлено замърсява природата. Това записаха депутатите с промени в Закона за опазване на околната среда. Санкциите бяха предложени от екоминистерството, след като в средата на юни "Лукойл" допусна нефтен разлив.

Според промените операторът трябва да преразглежда плана за предотвратяване на големи аварии в рамките на всеки пет години. Също така кметът на община, в която има подобни предприятия, трябва да изготви външен авариен план за мерките, които трябва да бъдат предприети извън територията му.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Няма замърсяване на въздуха след пожара в бургаския завод "Кроношпан"

Екип на РИОСВ - Бургас, Община Бургас и Регионална лаборатория към Изпълнителната агенция по околна среда извърши проверка на място на възникналия инцидент на площадката на „Кроношпан България” ЕООД. Пожарът е овладян. Инцидентът е възникнал..

публикувано на 11.07.15 в 10:31

500 000 лева глоба за замърсяване на природата иска екоминистърът

Глоба до 500 хиляди лева за оператор, който умишлено или случайно допусне замърсяване на околната среда, както и при създаване на рискове за защитени видове и за човешкото здраве. Това предложение за законови изменения представи министърът на околната..

публикувано на 09.07.15 в 15:21
Варна

Варненското езеро и близко разположените зони за къпане в Черно море са защитени от замърсяване

Варненското езеро и близко разположените зони за къпане на Черно море са предпазени от замърсяване, сведен е до минимум рискът върху околната среда и здравето на населението на живеещите в черноморските крайбрежни зони. Това стана ясно по време на..

публикувано на 24.06.15 в 14:09

Русенци протестират срещу замърсяването на въздуха от завода за автомобилни части

Граждани на Русе се събраха днес на площад "Свобода", за да проведат дискусия "За въздуха на Русе". Причината е замърсеният въздух, а организатор е Гражданското движение "Бъдеще за Русе" с председател Бойко Никифоров. "Събрахме се да обсъдим действията..

публикувано на 20.06.15 в 12:41
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ердоган е отложил срещата си Байдън

Турският президент Реджеп Ердоган е отложил срещата си в Белия дом с президента Джо Байдън, предвидена за 9 май. Това съобщиха запознат със ситуацията източник и турски официален представител, пожелал анонимност. Не е ясно какво е наложило отлагането,..

публикувано на 26.04.24 в 22:25

МБАЛ-Пазарджик болница получи дарение от електрически болнични легла, шкафчета и консумативо

Пазарджишката многопрофилна болница получи 33 електрически болнични легла от фондация "АДРА-България".  Дарението е осигурено от държавната австрийска болница в Залцбург.  Болницата получи също нощни шкафчета, одеяла, възглавници и голямо количество..

публикувано на 26.04.24 в 22:20
Маргарита Роблес, министър на отбраната на Испания

Испания потвърди, че ще изпрати ракети за "Пейтриът" на Украйна

Испания ще изпрати ракети за противовъздушни системи "Пейтриът" на Украйна, потвърди испанският министър на отбраната Маргарита Роблес. Тя участва в заседание на контактната група за защита на Украйна чрез видеоконферентна връзка, предаде АФП...

публикувано на 26.04.24 в 22:04

VRT: Белгия ще достави на Украйна Ф-16 още тази година

Белгия ще достави на Украйна изтребители Ф-16 още през тази година, а не през 2025-та, както бе обещала, твърди телевизионният канал VRT. Това съобщи агенция Ройтерс. Столтенберг призова съюзниците в НАТО да увеличат помощта си за Украйна..

публикувано на 26.04.24 в 21:59
Евтим Милошев във Велико Търново

Евтим Милошев: Културният туризъм си струва самостоятелно да се развива

Министерството на туризма, общините и туроператорите разработват програми, с които чрез съвместно финансиране да популяризират България за развитие на различните видове туризъм. Един от акцентите е културният туризъм, заяви на среща с туристическия..

публикувано на 26.04.24 в 21:56
Огнян Атанасов в ТВ студио

Синдикатите: Трябват действия за справяне с климатичните рискове за работниците

КНСБ и представители на социалните партньори отдадоха почит пред паметта на загиналите при трудови злополуки работници и поднесоха венци пред мемориалната плоча, поставена пред сградата на конфедерацията в София. Тази година на 28 април -..

публикувано на 26.04.24 в 21:44
Лойд Остин

Оръжейни поръчки за Украйна за 6 млрд. долара получи американската военна индустрия

Американската военна индустрия получи поръчки за оръжие за Украйна на стойност 6 милиарда долара. Най-големият пакет в помощ на Киев бе обявен от министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин тази вечер - броени дни след като разходите бяха..

публикувано на 26.04.24 в 21:29