Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Туристическият бранш настоява за борба с нерегламентираното предлагане на леглова база

| обновено на 19.10.15 в 19:49
Снимка: БГНЕС

Борбата със сивия сектор и натискът върху цените на туристическите услуги бяха двата основни проблема, които браншът постави на среща с министъра на туризма Николина Ангелкова в Банско.

Въпреки новата наредба за категоризацията на хотелите и заведенията, в Банско продължава нерегламентираното предлагане най-вече на леглова база, оплакаха се от бранша.

Говоря за големите жилищни комплекси, които не са категоризирани, на които собствениците са англичани, французи, всякакви, посочи хотелиер.

Министър Ангелкова се ангажира по най-бързия начин да придвижва до компетентните органи всички сигнали за нелоялни практики и допълни, че новият Закон за туризма ще даде още по-голям ефект в тази посока.

В законопроекта ние сме се опитали всъщност да дадем понятие на това какво е нерегламентирана туристическа дейност и съответно залагаме на превенцията, т.е. по-големи санкции по отношение на тези, които я извършват, обясни Ангелкова.

Продажбата на туристическите пакети на все по-ниски цени, дори под себестойност, рязко влошава качеството на услугите, алармираха от бранша и поискаха ефективна регулация с помощта на държавата. Туристическият бизнес в Банско оспори и статистиката за ръст в туризма.

Министерството обаче има план за връщането на Русия като целеви пазар.

Стартираме серия от дискусии по целеви пазари. Първата ще бъде именно с Русия ноември месец. Също така стартираме с Русия с журналистически и експедиентски турове, обясни министърът на туризма.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Николина Ангелкова

Министърът на туризма Николина Ангелкова посети Банско

Министърът на туризма Николина Ангелкова гостува в Банско, където се срещна с представители на местния бизнес преди началото на зимния сезон. В навечерието на новия ски сезон именно в Банско се проведе дискусия между министъра, представителите на..

публикувано на 19.10.15 в 16:26

Ведомството на Ангелкова поема концесиите на плажовете

Министерството на туризма поема концесиите на плажовете, съобщават от ведомството. Оглавяваното от Николина Ангелкова министерство е публикувало за обществено обсъждане проект на Закона за изменение и допълнение на Закона за устройството на..

публикувано на 10.10.15 в 14:58

Пламен Стоилов и министър Ангелкова откриха кът за отдих в Николово

Кандидатът за кмет на ПП ГЕРБ - Пламен Стоилов и министърът на туризма Николина Ангелкова откриха новоизграден кът за отдих в с. Николово. Проектът е финансиран от Община Русе по Програмата за малки населени места 2015 и е на стойност 14 500 лв...

публикувано на 22.09.15 в 15:37

Министър Ангелкова: 20% е спадът на руски туристи у нас

Спадът на руски туристи у нас досега е с 20 процента, а общият спад на туристи за първите седем месеца е около 2.5 процента, това съобщи във Варна министърът на туризма Николина Ангелкова, която имаше среща с представители на бранша в града. Тя допълни,..

публикувано на 27.08.15 в 16:05
ВИЖТЕ ОЩЕ

Община Монтана изгражда соларна система, за да намали разходите за електричество

Община Монтана изгражда соларна система за 120 000 лв., за да намали разходите си за електрическа енергия. Соларната система се монтира на покрива на ниската част на сградата на Община Монтана. Панелите са поставени на площ от около 600 квадратни..

публикувано на 07.07.24 в 17:49
Димитър Главчев

Служебният премиер ще участва в Срещата на върха на НАТО във Вашингтон от 9 до 11 юли

Служебният министър-председател и министър на външните работи Димитър Главчев ще участва в Срещата на върха на НАТО във Вашингтон, която ще се проведе от 9 до 11 юли, съобщиха от правителствената пресслужба.  Премиерът Главчев ще води делегацията на..

публикувано на 07.07.24 в 17:47

Велико Търново чества годишнина от Освобождението

С общоградско поклонение и военен ритуал пред паметника "Майка България" и пешеходни обиколки с екскурзоводски беседи по знаковите исторически места във Велико Търново беше чествана 147-ата годишнина от освобождението на старопрестолния град.  Велико..

публикувано на 07.07.24 в 17:36

Енергийната помощ за предстоящия отоплителен сезон ще е 553,75 лв.

За предстоящия отоплителен сезон  - от 1 октомври тази година до 31 март на следващата, размерът на предоставяната енергийна помощ ще е  553,75 лева.    Сумата е съобразена с определените нови цени на електроенергията за бита.   Заявления се приемат..

публикувано на 07.07.24 в 17:28

Нова политическа група ще има в Европейския парламент - "Патриоти за Европа"

Новата дясна фракция в Европейския парламент  - "Патриоти за Европа", чието начало беше поставено от премиера на Унгария Виктор Орбан вече включва достатъчно партии, за да получи статут на политическа група. Това съобщава ДПА, цитирана от БТА...

публикувано на 07.07.24 в 17:19
Британският министър-председател Киър Стармър говори на пресконференция след първото заседание на кабинета на Даунинг Стрийт в Лондон, 6 юли 2024 г.

Стармър предлага на шотландското правителство "истинско пълноправно място на масата"

Британският премиер Киър Стармър днес е на посещение в Единбург в рамките на обиколка в Обединеното кралство, за да се срещне с ръководителите на децентрализираните правителства. В понеделник той ще посети Северна Ирландия и Уелс.  Киър Стармър..

публикувано на 07.07.24 в 17:02
Делян Пеевски

Делян Пеевски: Трябва да бъдем обединени. Конфликт Доган - Пеевски няма и не може да има

"Всеки, преживял дълго време в политическия живот знае, че твърде често и лесно могат да се пресичат граници. И това винаги се е смятало за част от неписаните правила на играта. Но, дори и в тази игра има граници, които не се преминават. Никога и по..

публикувано на 07.07.24 в 16:47