Сидеров отново нахлу с депутати от партията си в НАТФИЗ, полицията го отведе

| обновено на 25.10.15 в 23:50
Снимка: БГНЕС

В нощта на изборите лидерът на "Атака" Волен Сидеров отново нахлу с депутати от партията си в сградата на Националната академия за театрално и филмово изкуство "Кръстьо Сарафов" в София. Според Сидеров служител на Академията го е ударил и това го е провокирало да потърси обяснение. По време на нахлуването се провеждаха занимания на студентите. Те скандираха срещу Сидеров с настояване той да напусне сградата на НАТФИЗ, а по-късно в спора се включиха и техни колеги и съмишленици от други учебни заведения. В стълпотворението бяха отправени взаимни обвинения за бутане и блъскане. 

Ректорът на Академията професор Любомир Халачев настоя народните представители от "Атака" да напуснат сградата на учебното заведение, като по думите му те нямат право да бъдат там след 18.00 ч. След разговор между Сидеров и Халачев двамата стигнаха до споразумение привържениците на "Атака" да излязат от сградата.

Първи обаче, по призива на дошлата полиция, започнаха да я напускат студенти.

Сидеров отказа да напусне НАТФИЗ повече от час. По информация на "Хоризонт" той е издирвал там човек по снимка. На мястото дойдоха десетки коли на СДВР. Полицаите първоначално се стремяха да не допускат никакъв физически контакт между студентите и привържениците на "Атака", но по-късно полицейски кордон изведе Сидеров, телевизионните екипи и политически ангажираните симпатизанти от сградата, въпреки съпротивата им, на около 100 метра разстояние по ул. "Гурко". По-късно Сидеров беше качен в полицейски автомобил и отведен, след като получи удар в лицето по време на размириците пред сградата. 

На мястото дойдоха министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова и главният секретар на МВР Георги Костов и цялото ръководство на МВР. Костов заяви: 

Волен Сидеров се намира на безопасно за него и за хората място. Причината за този инцидент е "всенародната любов" към Волен Сидеров. Всичко, което направихме, беше за да предотвратим един по-сериозен инцидент.

Сидеров прекара над час в първо РПУ в София. Полицията доведе и човека, успял да удари политическия лидер и да причини аркада по лицето му. Адвокат Явор Нотев заяви, че според него, Сидеров е в полицията в качеството му на "пострадал".

МВР ще даде официален брифинг, за да изясни обстоятелствата по случая. Студенти организират протест пред Народното събрание в 17 часа.

Председателят на Съюза на артистите Христо Мутафчиев пожела "лека нощ" на присъстващите и много от студентите започнаха да се разотиват.

Не може за пореден път да се нахлува в Академията с насилие, агресия, да се нарушава учебният процес, да се отправят закани и да се удрят студенти. Това и в африканска държава не би могло да се случи. 

Това заяви пред “Хоризонт“ преподавателят в НАТФИЗ проф. Атанас Атанасов и допълни:

В изборния ден отношението на парламентаристите и всички онези законодателни и изпълнителни органи, които трябва да озаптяват агресията и да защитават хората в тази държава, е безотговорно. Реномето на българската политическа класа се руши. Тук има патологичен случай, който трябва да бъде спрян или с помощта на медицината, или на изпълнителната власт

ВИЖТЕ ОЩЕ

Мей оповести новите рокади в британското правителство

Британският премиер Тереза Мей оповести заместниците на подалите в четвъртък оставки министри. Стивън Баркли поема министерството за Брекзит на мястото на Доминикт Рааб, а Амбър Ръд ще бъде министър на трудовата заетост и пенсиите на мястото на Естър Маквей. Стивън Баркли, който бе заместник-министър на здравеопазването, ще бъде човекът, който..

публикувано на 16.11.18 в 21:21

Вицепремиерът Валери Симеонов е депозирал оставката си

Вицепремиерът Валери Симеонов обяви тази вечер, че подава оставка и малко по-късно тя е била приета от премиера Бойко Борисов. Валери Симеонов оповести мотивите за оставката на специален брифинг в Министерския съвет. Причините, по думите му, са медийната кампания, особено от последните два дни, като продължение на кампанията, проведена..

обновено на 16.11.18 в 21:17
Стивън Баркли

Стивън Баркли е новият британски министър за Брекзит

Британският премиер Тереза Мей оповести заместниците на подалите в четвъртък оставки министри. Стивън Баркли поема министерството за Брекзит на мястото на Доминик Рааб, а Амбър Ръд ще бъде министър на трудовата заетост и пенсиите на мастото на Естър Маквей. Стивън Баркли, който бе заместник-министър на здравеопазването, ще бъде човекът,..

публикувано на 16.11.18 в 19:47
Премиерът Тереза Мей пристига на Даунинг стрийт след тежкия вчерашен ден, белязан с министерски оставки и искане за вот на недоверие от нейни съпартийци.

Глътка въздух за Тереза Мей след драматичен ден на оставки

Британският премиер Тереза Мей днес си пое глътка въздух след като не последваха нови оставки, дори напротив, някои ключови министри обявиха, че остават на постовете си в името на националните интереси. Тереза Мей обаче е изправена пред реална възможност да загуби гласуването на сделката за Брекзит в парламента. Но най-голяма заплаха в..

публикувано на 16.11.18 в 17:33

Промени в Изборния кодекс внесоха ГЕРБ и "Обединени патриоти"

ГЕРБ и "Обединени патриоти" внесоха промени в Изборния кодекс. Те предвиждат отпадане на номерата пред партиите, коалициите и инициативните комитети в интегралната бюлетина. Управляващите отлагат машинното и електронното гласуване във всички секции. Отпадането на номерата цели да се избегне така нареченият феномен "15/15", при който..

публикувано на 16.11.18 в 16:25