Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България отбелязва 144 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски

| обновено на 19.02.17 в 15:52
Снимка: архив

Отбелязваме 144 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски.

С възпоменателна церемония от жители и гости на столицата отдадоха своята почит пред паметника на националния герой.

Пътят към безсмъртието на Васил Левски извървяват отново столичани, като се събраха пред паметника на Апостола – един от първите паметници, издигнати след Освобождението, разположен на метри от бесилото на Васил Левски, където е екзекутиран от турския поробител на 18-и февруари 1873 година. Паметникът е мястото, където над столетие България се покланя пред своя герой.

Днес в ранния следобед с почетен караул започнаха проявите, посветени на гибелта на Левски. От 17 часа свещенослужители от Софийската света митрополия отслужиха панихида. Литийното шествие тръгна от храм "Света София" до паметника на Апостола. Кулминацията на честванията е в 18 часа, когато се проведе церемония с участието на държавния глава, патриарха, министър-председателя, кмета на София и военни гвардейски части. Слова произнесоха президентът Румен Радев, кметът на София Йорданка Фандъкова и Васил Василев – председателят на Общобългарския комитет "Васил Левски“. Бяха поднесени венци и цветя от всички държавни институции и граждани.

Президентът Румен Радев каза, че днес с особена сила тежи съветът на Апостола, че истинската свобода е тази, която сами извоюваме и отстояваме: Снимка

Всяко време има своите робства и страхове, но това са робства, които умът допуска, а безверието храни, и които примирението превръща в ежедневие, затова днес с особена сила тежи заветът на Апостола, че истинската свобода е тази, която сами извоюваме и отстояваме.

Заради церемонията в района на паметника, по улица "Московска" и около площад "Св. Ал. Невски", има ограничения в движението.
Стотици жители и гости на Карлово се поклониха пред паметта на Апостола на свободата Васил Левски. 144-годишнина от гибелта на героя беше отбелязана с митинг - поклонение на едноименния площ. В църквата "Света Богородица" беше отслужена панихида от Пловдивския митрополит Николай.

Служебният министър-председател Огнян Герджиков присъства на архиерейската света литургия. Да запалят свещ и сведат глава в почит към живота и делото на Васил Левски десетки граждани прекрачиха прага на храма "Света Богородица", където през 1859 година Дякон Игнатий е бил ръкоположен.

След панихидата в храма присъстващите се отправиха към площад "Васил Левски" за митинга-поклонение, в който се включиха и учениците от едноименното училище, които положиха пред паметника на Апостола гирлянд на признателност.

По традиция бяха поднесени венци и цветя на гроба на майката на  Левски – Гина Кунчева, а по-късно се състоя и шествие до родната къща на Апостола.

В Ловеч проявите започнаха с традиционния поход "По стъпките на Апостола" до Къкринското ханче – мястото, където е заловен. Къкринското ханче е първият музей у нас, посветен на Апостола на българската свобода. Той е създаден през 1931 година. Отбелязването на 144-годишнина от гибелта на Васил Левски започна с рецитал на ученици от основно училище "Васил Левски" в Ловеч и продължи с историческата възстановка на клетвата на комитетските организации от 1872 година, пресъздадена от доброволци от регионален клуб "Васил Левски" в Ловеч. Поднесени бяха венци и цветя на признателност пред паметната плоча на Васил Левски в двора на Къкринското ханче. Десетки българи пристигнаха да се поклонят пред паметта на Апостола на българската свобода. Отбелязването на 144-годишнина от неговата гибел продължи с гражданско поклонение и поднасяне на венци и цветя пред паметника на Васил Левски, а след това започна националното възпоменателно факелно шествие "144 години безсмъртие", което тръгна от центъра на Ловеч и се води от Ловчанския митрополит Гавриил.

Тодор Иванов – един от организаторите на шествието, разказа: Снимка

Включват се и от клубове на Национално дружество "Традиция" от цялата страна, облечени в хайдушки, опълченски униформи, два ансамбъла в града, които са облечени в народни носии. Направили сме 20 български знамена, имаме големи знамена от миналата година на Левски и на Ловеч, трибагреника и на БЦРК – Тодор Иванов един от организаторите на шествието.

Левски за мен е светиня, Левски е бъдеще. Едно съкровище за България, национален и велик герой на България.

Няма такива обединители на народа вече. Дай Боже, след години да имаме нов Левски – споделиха хора, поклонили се пред паметта на Васил Левски в Къкринското ханче.

Във Враца отбелязването на годишнината започва с панихида в старинния храм "Свето Възнесение". Има исторически сведения, че Левски е бил в храма при посещенията си в града по комитетски дела, а като отличен църковен певец е участвал и в богослуженията.

По традиция на този ден много хора отдават почит към Апостола пред неговия паметник в центъра на Враца.

В църквата "Успение на Света Богородица" в Пазарджик бе отслужена панихида. Десетки граждани минават пред паметника на Апостола в града, за да оставят цвете и да сведат глава:

Един велик човек, върху когото никой не смее да хвърли камък, никой не смее да хвърли пепел. Той казва, че за да я има България, че за да бъдем ние равни на европейските народи, трябва да отстояваме националните си интереси, трябва да бъдем просто българи – споделят жители на Пазарджик.

В Кюстендил имаше общоградско поклонение пред бюст-паметника на Левски:

Стотици кюстендилци – от малки дечица до хора на преклонна възраст, се поклониха днес пред бюста на Васил Левски на Ларгото в центъра на Кюстендил. Венци и цветя положиха областният управител Йордан Татарски, кметът на общината Петър Паунов, от ръководствата на партии и обществени организации. Рецитатори от школата към Общинския център за работа с децата представиха вълнуващ рецитал за личността на Дякона, съотнесен с днешния ни ден и нравственост. Кметът на Кюстендил Петър Паунов се поклони и пред паметника на Левски в Босилеград, на среща с екипа на културно-информационния център в Босилеград той подари литература и мартеници за децата на сънародниците ни там.

С възпоменателно поклонение в Габрово беше отбелязана годишнината от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски. Габровци сведоха глави пред делото на Васил Левски и положиха венци и цветя пред морената на Дякона на българската свобода, поставена на мястото на някогашния женски метох в града, където Левски е намирал убежище. Сред дошлите да се поклонят беше и 86-годишната Стефка Янкова, в чието семейство почитта към Апостола е свързана с делото на покойните ѝ братя Кольо и Любен Янкови. Художниците със собствен труд и средства и с помощта на дарители издигат осемметрова гипсова фигура на Левски по пътя към Соколския манастир над Габрово. Паметникът, граден десетилетия, рухна преди години. Тяхната сестра напомня, че сме в дълг към Левски:

Да имаме паметник на Левски, това е моята мечта. Паметници на Левски има дори и в чужбина, а ние в Габрово, където се е крил, да се молим на една морена.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Увеличиха финансовата помощ за инвитро процедури и за новородени деца в Монтана

400 лева за първо и 600 лева за второ новородено дете ще получават вече семействата в Монтана.  Това решиха общинските съветници на редовното си заседание днес. Увеличението е със 100 лева. Променените са вписани в Наредбата за реда и условията за отпускане на финансова помощ за новородено дете в община Монтана. Промените касаят вече и..

публикувано на 25.04.24 в 22:58
Снимката е илюстративна

Гръцките хотелиери са недоволни от високите данъци

На годишна среща на гръцките хотелиери председателят на техния съюз Янис Хадзи изрази недоволство, че този сектор се натоварва с високи данъци. Вместо да се намалят задълженията към туристическия сектор, както беше обещало правителството, се въведе нова такса за всяка нощувка, казаха хотелиерите. "Наказват ни с данъци, защото сме..

публикувано на 25.04.24 в 22:55
Изглед към Атина, 5 януари 2024 г.

Сапьори са обезвредили 314 бомби под старото летище в Атина

На мястото на старото летище на Атина се изгражда внушителен комплекс. Заедно с казино, ресторанти и хотели се стоят също вили и апартаменти в 45-етажна кула. Летището се нарича "Елиникон" и е с площ три пъти по-голяма от Монако. Цените на жилищата са сравними с тези в Ню Йорк и Женева, коментират брокерите. Голяма част от вилите с..

публикувано на 25.04.24 в 22:47
Президентът Володимир Зеленски подписа указ

Зеленски е благодарил на САЩ за одобрената военна помощ

В телефонни разговори с председателя на Камарата на представителите - републиканеца Майк Джонсън, и с лидера на мнозинството в Сената - демократа Чък Шумър, украинският президент Володимир Зеленски е благодарил на Съединените щати за одобрената военна помощ в размер на 61 милиарда долара. Това съобщи агенция Ройтерс. Зеленски написа в..

публикувано на 25.04.24 в 22:37

Столтенберг обвини Китай, че споделя с Русия технологии, използвани за производство на ракети

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обвини Китай, че поддържа военизираната икономика на Русия, споделяйки с нея високи технологии, използвани за производство на ракети, танкове и бойни самолети. "Китай казва, че иска да има добри отношения със Запада, но в същото време продължава да поддържа огъня на най-мащабния въоръжен конфликт в..

публикувано на 25.04.24 в 22:35

Комисията по култура в НС прие единодушно проект за промени в Закона за хазарта

Парламентарната комисия по културата и медиите прие единодушно на първо четене проект за промени в Закона за хазарта, внесен от Йордан Цонев от ДПС и Теменужка Петкова от ГЕРБ. Бюджетната комисия прие на първо четене забраната за реклама на хазарт Въпреки това според депутатите законопроектът има нужда от поправки, информира репортерът..

публикувано на 25.04.24 в 21:54

България и още 17 държави призовават "Хамас" да освободи заложници, отвлечени от Израел

18 държави, сред които и България, призовават в публикувано днес общо изявление палестинската групировка "Хамас" да освободи болните, възрастните и ранените заложници, които отвлече от Израел преди повече от 200 дни - на 7 октомври 2024 година. 18-те държави имат свои граждани в плен на "Хамас", отбеляза Ройтерс. Високопоставен член на групировката..

публикувано на 25.04.24 в 21:22