НС реши 15 творци да получават пожизнено държавна награда от 700 лева

Снимка: Ивайло Михайлов

Общо 15 изявени творци и артисти ще получават пожизнено държавна парична награда от 700 лева, това решение приеха единодушно депутатите.

За особени заслуги към българската държава и нация депутатите приеха да бъдат наградени пожизнено художникът Кеазим Исинов, аниматорът проф. Стоян Дуков, оперната певица Донка Антонова, авторът на филмова музика Кирил Георгиев, актрисите Татяна Лолова, Меглена Караламбова и Йорданка Кузманова, оперната певица Стефка Евстатиева, режисьорът Славчо Бакалов, поетът Никола Инджов, певецът Михаил Белчев, пианистът проф. Евгения Малеева, режисьорът Димитър Димитров, саксофонистът Димитър Симеонов и поетът Андрей Андреев.

Съгласно проекторешението, те ще получават пожизнено по 700 лева.

Депутатът от БСП Александър Симов посочи, че подкрепата в културата не трябва да бъде нещо инцидентно:

И в бъдеще или в следващ бюджет за разширяването на този кръг от хора, за подкрепа на повече млади творци

ВИЖТЕ ОЩЕ
Албена Атанасова, зам. кмет по социални дейности в София

Повече пари за социални дейности в София са заложени за следващата година

В София бяха раздадени първите награди за добри практики в сферата на социалните услуги. На церемонията присъстваха кметът Йорданка Фандъкова, председателят на ДАЗД д-р Елеонора Лилова  и зам.-кметът Албена Атанасова. В отделните категории награди получиха: Доброволческа кауза на годината: Надя Шабани - директор на Български център за нестопанско..

публикувано на 16.12.18 в 06:37

Общинският солидарен фонд в Троян е подпомогнал с 80 хил. лв. лечението на нуждаещи се

За четирите години Общинският солидарен фонд за подпомагане лечението на граждани от община Троян е осигурил близо 80 хиляди лева за нуждаещите се. Затова Общината беше отличена тази година в конкурса за "добри практики", организиран от Института по публична администрация. Чрез фонда се подпомага финансово лечението на граждани от общината, които не..

публикувано на 15.12.18 в 20:39
С “жълти жилетки“ протестират и в Атина

Гръцки "жълти жилетки" излязоха на протест заедно с недоволни пенсионери

Демонстрации в подкрепа на "жълтите жилетки" за поредна седмица се проведе и в гръцката столица Атина. Те съвпаднаха с протестите на пенсионери от южната ни съседка, които настояват за отмяна на решенията за намаляване на пенсиите по време на финансовата криза.  Хиляди пенсионери протестираха в Атина срещу ниските пенсии. Те пристигнаха с автобуси от..

обновено на 15.12.18 в 20:07
Френски сили за борба с безредиците около Триумфалната арка в Париж.

Протестите на "жълтите жилетки" във Франция отслабнаха чувствително

Протестите на жълтите жилетки във Франция отслабнаха чувствително дни след като президентът Еманюел Макрон обеща увеличение на минималната заплата и данъчни облекчения. Този следобед демонстрантите в Париж бяха четири пъти по-малко от полицаите.   Сблъсъците зачестиха следобед в центъра на Париж. На няколко пъти групи от демонстранти бяха..

обновено на 15.12.18 в 20:00
С масово спускане на децата-надежди и легендата Марк Жирардели по обяд днес в Банско бе тържествено открит ски-сезон 2018/2019 г.

Жирардели предупреди, че трябва нова инфраструктура в Банско

Ако Банско спре да развива ски зоната и да инвестира в нова инфраструктура, много скоро ще загуби имиджа си на световен зимен курорт. За това предупреди днес петкратният носител на Световната купа Марк Жирардели, който участва в официалното откриване на зимния сезон Марк Жирардели сподели пред журналисти радостта си, че за поредна година..

публикувано на 15.12.18 в 19:10