Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов предложи на европейските лидери затваряне на маршрута към Италия, по подобие на Балканския

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Лидерите на ЕС започнаха първото си заседание от двудневната среща на върха в Брюксел. Ще обсъждат въпроси, свързани с отбраната, миграцията, икономиката и Брекзит. България е сред кандидатите за домакинство на 2 европейски агенции, които трябва да бъдат преместени от Великобритания след излизането ѝ, каза премиерът Бойко Борисов. Той ще настоява също за затваряне на миграционния маршрут през Централното Средиземноморие към Италия и за зона за сигурност в Либия.

Разделението по темата за солидарната подялба на бежанци остава и на тази последна преди лятната ваканция среща на върха. След като за 6 месеца правителствата не успяха да се договорят за нов Дъблински регламент за даване на убежище, днес ще се търси диалог само по другия аспект на миграцията – спирането на потоците от мигранти през Средиземно море. Премиерът Бойко Борисов предложи затваряне на маршрута към Италия, по подобие на Балканския след споразумението с Турция:

Сега вече не се счита за ерес. Всички гласове ме подкрепиха, да видим по-нататък, че зоната за сигурност, като се изнесе на териториите, където са проблемните места, ще е много по-спокойно за всички. Затварянето плътно на границите на ЕС, включително и Средиземноморието, каквито и усилия да ни струва, ще е в пъти по-евтино от това, което впоследствие се случва в Европа. Да може да се влиза само през официалните контролно-пропускателни пунктове. 

Борисов предложи също страните от ЕС, които не са членки на НАТО, да се присъединят към Алианса, за да се харчат по-ефективно средствата за обща отбрана:

За мен най-прагматичното решение на тема "Отбрана" е колективно членство на ЕС в НАТО. Тогава, като колективно членство, с парите, с които разполагат всички държави, да преценим на кой му трябват повече самолети, кораби. Както ние сме на Черно море и ни трябват повече кораби и сухопътни войски. Така мисля, че в пъти ще излезе по-евтино, отколкото това милитаризиране в момента, което милиарди трябва да се изсипят само от България, камо ли от целия ЕС. На фона на това, че всички ние искаме да се повишат парите и в пенсионните системи, да се повишат доходите, инфраструктурната свързаност. То или едното, или другото може да стане. Двете заедно няма как .

В момента 5 държави-членки на ЕС не са част от Северноатлантическия алианс – това са Австрия, Финландия, Ирландия, Малта и Швеция.
Унгарският премиер Виктор Орбан допълни:

Съгласни сме с необходимостта да отидем в Либия и да направим бежански лагери там трябва да се отсяват икономическите мигранти и да се филтрират терористите, така че да пускаме на територията на ЕС само бежанци, които познаваме. Западноевропейците искат да се отърват от нелегалните мигранти, като ги разпределят по квоти – с това никога няма да се съгласим

В другия лагер са Франция и Германия, които настояват за разпределяне на бежанското бреме. Новият президент Еманюел Макрон ясно даде да се разбере, че ще работи в тандем с другата най-голяма по тежест страна в Европейския съвет:

Работим ръка за ръка с Германия. Имаме общи предложения в текста на заключенията и на Европейския съвет ще говорим с един глас.

Канцлерът Ангела Меркел коментира:

С нетърпение очаквам съвместната работа с новия френски президент. Вярвам, че новият импулс и креативност от Франция и Германия е добър за всички.

27-те лидери ще одобрят набор от критерии за избор на държавите домакини на Европейската агенция по лекарствата и Европейския банков орган – двете институции трябва да бъдат преместени от Великобритания заради напускането на страната. България също предлага домакинство в София и Пловдив, каза премиерът Борисов:

Ние просто искаме да е равностойно състезанието, да не се слагат условия, които да предопределят избора. Няма предварителни условия, които да ни изключат от тази възможност. Мисля, че можем да се пребориме.

На влизане британският министър-председател Тереза Мей съобщи, че за първи път ще представи предложение на колегите си как тя вижда гарантирането правата на европейските граждани в Обединеното кралство след Брекзит.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кюстендилските абитуриенти ще дефилират по променен маршрут

Изпращането на абитуриентите от кюстендилските гимназии, до което остава по-малко от месец, но подготовката вече върви, ще става по нов маршрут и по нова концепция. Това обяви градоначалникът инж. Огнян Атанасов.  Досега тийнейджърите се събираха на гаровия площад, при Паметника на Войнишкото въстание, но вече ще го правят на централния пл...

публикувано на 26.04.24 в 19:59

Проучват кои преградни съоръжения в реките от водосбора на Янтра може да бъдат премахнати

Водостоци, прагове и бентове нарушават естественото протичане на река Янтра. За това предупреждават от Сдружението за дивата природа "Балкани" и започват пилотно проучване за премахване на преградите в реките от водосбора на Янтра във Великотърновско.  Изкуствено изградената хидротехническа инфраструктура и практиката за коригиране на речните..

публикувано на 26.04.24 в 19:49

Йото Пацов: Днешната журналистика и медии са по-несвободни от тези преди 1989 г.

Степента на политическата демагогия е несравнимо по-голяма днес, отколкото едно време. Съответно обслужващият персонал в лицето на медиите боледува точно от тази болест. Това коментира в интервю пред БНР журналистът Йото Пацов, кореспондент на „Работническо дело“, който заедно с Любен Антонов влизат в забранената радиационна зона при..

публикувано на 26.04.24 в 19:15
Йенс Столтенберг

Столтенберг призова съюзниците в НАТО да увеличат помощта си за Украйна

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова от Берлин другите съюзници в Алианска да последват примера на Германия и да увеличат помощта си за Украйна. "Германия е най-големият европейски донор на военна помощ за Украйна. Вие току-що решихте да изпратите трета система "Пейтриът" на Украйна и аз силно вярвам, че другите съюзници трябва да..

публикувано на 26.04.24 в 19:11

МС одобри над 195 млн. лв. допълнителни разходи за различни ведомства

Правителството одобри общо над 195 милиона лева допълнителни разходи за различни ведомства.  От пресслужбата на Министерския съвет посочват, че целта е преодоляване на разликите във възнагражденията на персонала в бюджетните организации и увеличаване на заплатите.  Близо 2 500 000 лева получава Националния статистически институт, над 4 милиона лева -..

публикувано на 26.04.24 в 19:04

Шестима нови областни управители

Правителството освободи областните управители на Ловеч, Русе, Силистра, Сливен, София и Софийска област и назначи нови на тяхно място. Стефан Арсов, който беше заместник областен управител на област София-град е назначен за областен управител.  Силвия Арнаутска, експерт по "образование и здравеопазване" в община Ихтиман, е назначена за..

публикувано на 26.04.24 в 18:58

Русия засилва бомбардировките по жп инфраструктурата на Украйна в подготовка за офанзива

Русия засилва бомбардировките по железопътната инфраструктура на Украйна в подготовка за голяма офанзива, твърди източник от украинските служби пред агенция Франс прес.  На въздушни удари днес бяха подложени и разположените до руската граница области Харков и Суми.  Песков: Русия ще разшири "буферната зона" в Украйна, ако САЩ доставят на Киев..

публикувано на 26.04.24 в 18:07