НС прие на първо гласуване законопроект за електронните съобщителни мрежи

На първо четене: Изграждането на инфраструктура за високоскоростни мрежи ще е задължително

В проекта е заложено и въвеждането на Единна информационна точка, чиито функции ще се изпълняват от транспортното министерство

| обновено на 12.10.17 в 11:15
Снимка: БГНЕС

Изграждането на инфраструктура за високоскоростни електронни мрежи ще стане задължително за новите сгради, както и при извършване на основен ремонт. Това предвижда приетият на първо четене законопроект за електронните съобщителни мрежи и физическа инфраструктура, внесен от Обединените патриоти. 

Ще отпадне изискването за подобни устройствени планове, когато трасето на физическата инфраструктура за тези мрежи попада в обхвата на съществуващ път, газопроводи, канализационни мрежи и железопътни линии. В проекта е заложено и въвеждането на Единна информационна точка, която ще поддържа единна база данни, за да се улесни координацията по изграждането на физическата инфраструктура

Димитър Данчев от БСП изрази притеснение, че някои от предложените текстове може да узаконят некачественото окабеляване:
Има много мрежи, които към днешна дата имат издадени строителни книжа. Всичко това не е взето под внимание и същите мрежи се третират наравно с незаконните мрежи, които са разположени без всякакви разрешения в проектите, посочи Данчев.

Християн Митев от Обединените патриоти подчерта, че сме заплашени с голяма глоба за невъвеждането на европейската директива, ако законът не бъде гласуван, и добави:
По-голямата част от спорните моменти бяха изчистени и по-голямата част от становищата на заинтересованите страни бяха взети предвид в този законопроект. 

На второ четене депутатите днес обсъждат промени в Закона за администрацията, засягащи борбата с корупцията, както и промени в Закона за интеграция на хората с увреждания. 
ВИЖТЕ ОЩЕ

Калоян Паргов: Вътрешнопартийната дискусия е характерно състояние на БСП вече 126 години

Извънредният конгрес на БСП  , който ще се проведе в събота, ще бъде своеобразен тест за всички във формацията не само за лидера Корнелия Нинова. Това каза за предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ лидерът на БСП-София Калоян Паргов. Той изтъкна че в БСП има „вътрешнопартийна дискусия, която е характерно състояние на БСП вече 126..

публикувано на 23.10.17 в 09:03

Япония и Съединените щати се договориха за съвместна работа по засилване на натиска върху Северна Корея

Япония и Съединените щати се договориха за съвместна работа по засилване на натиска върху Северна Корея, предадоха световните агенции, като се позоваха на съобщение от кабинета на японския министър-председател. В телефонен разговор, проведен след изборите в Япония, в които управляваща коалиция на премиера Шиндзо Абе постигна голяма победа ,..

публикувано на 23.10.17 в 09:00

Борут Пахор и Марян Шарец отиват на балотаж

Президентът на Словения Борут Пахор води в проведените вчера избори за държавен глава, но той ще се яви на балотаж на 12 ноември заедно с опонента си - кметът на Камник - Марян Шарец.  Пахор се яви като независим кандидат. След оповестяването на резултатите той заяви: Аз съм маратонец. Знам, че трябва да се тича през цялото време...

публикувано на 23.10.17 в 08:47

ЕП обсъжда доклад за минималните доходи в ЕС

Министрите на социалната политика и здравеопазването от ЕС ще определят позицията си за преразглеждане на действащата в момента директива за командированите работници. Европейският парламент ще обсъди доклад за минималните доходи в Евросъюза, като се очаква евродепутатите да призоват държавите-членки да въведат подходящи минимални доходи като..

публикувано на 23.10.17 в 08:18

Екатерина Захариева заминава на посещение във Франция

Подготовката и приоритетите на предстоящото Българско председателство на Съвета на Европейския съюз - това е една от темите в започващото днес във Франция посещение на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева . В първия ден от визитата си в Париж Захариева ще се срещне с министъра за Европа и външните работа на..

публикувано на 23.10.17 в 07:50