НС прие на първо гласуване законопроект за електронните съобщителни мрежи

На първо четене: Изграждането на инфраструктура за високоскоростни мрежи ще е задължително

В проекта е заложено и въвеждането на Единна информационна точка, чиито функции ще се изпълняват от транспортното министерство
| обновено на 12.10.17 в 11:15
Снимка: БГНЕС

Изграждането на инфраструктура за високоскоростни електронни мрежи ще стане задължително за новите сгради, както и при извършване на основен ремонт. Това предвижда приетият на първо четене законопроект за електронните съобщителни мрежи и физическа инфраструктура, внесен от Обединените патриоти. 

Ще отпадне изискването за подобни устройствени планове, когато трасето на физическата инфраструктура за тези мрежи попада в обхвата на съществуващ път, газопроводи, канализационни мрежи и железопътни линии. В проекта е заложено и въвеждането на Единна информационна точка, която ще поддържа единна база данни, за да се улесни координацията по изграждането на физическата инфраструктура

Димитър Данчев от БСП изрази притеснение, че някои от предложените текстове може да узаконят некачественото окабеляване:
Има много мрежи, които към днешна дата имат издадени строителни книжа. Всичко това не е взето под внимание и същите мрежи се третират наравно с незаконните мрежи, които са разположени без всякакви разрешения в проектите, посочи Данчев.

Християн Митев от Обединените патриоти подчерта, че сме заплашени с голяма глоба за невъвеждането на европейската директива, ако законът не бъде гласуван, и добави:
По-голямата част от спорните моменти бяха изчистени и по-голямата част от становищата на заинтересованите страни бяха взети предвид в този законопроект. 

На второ четене депутатите днес обсъждат промени в Закона за администрацията, засягащи борбата с корупцията, както и промени в Закона за интеграция на хората с увреждания. 
ВИЖТЕ ОЩЕ

Владимир Путин пристигна в австрийския град Грац, за да участва в сватбата на Карин Кнайсъл

Руският президент Владимир Путин пристигна в австрийския град Грац, за да участва в сватбата на австрийската външна министърка Карин Кнайсъл и бизнесмена Волфганг Майлингер.  Все още не е ясно какъв ще е сватбеният подарък, който руският президент ще направи на младоженците, отбелязват информационните агенции.

публикувано на 18.08.18 в 16:59

Ердоган: Анкара няма да сменя курса си заради икономически натиск отвън

Турският президент Реджеп Ердоган заяви, че Анкара няма да сменя курса си заради икономически натиск отвън. Ердоган говори пред започналия днес конгрес на оглавяваната от него Партия на справедливостта и развитието.  "Противниците на Турция използват против нас икономически натиск. Не са успели и няма да успеят да сломят Турция.  Днес някои хора се..

обновено на 18.08.18 в 16:45

Правителството ще осигури финансиране за тракийската могила "Мал тепе"

Правителството ще осигури финансиране за цялостното разкриване и консервиране на тракийската могила "Мал тепе". Това заяви премиерът Бойко Борисов, който днес разгледа последните открития при разкопките на царската гробница край пловдивското с. Маноле. Борисов допълни, че комплексът е уникален не само за Пловдив и за България, но и за света: "Нещо..

публикувано на 18.08.18 в 16:03

Фарадж се завръща в голямата политика заради Брекзит

Найджъл Фарадж обяви, че се завръща пак в голямата политика, за да води кампания срещу плана за Брекзит на премиера Тереза Мей. В статия в "Дейли телеграф" евродепутатът от Партията за независимост пише, че споразумението, постигнато от министър-председателя, е било "предателство спрямо британците, защото съдържа регулативно обвързване с ЕС"...

публикувано на 18.08.18 в 11:05

Напрежението между Турция и САЩ беляза седмицата

Напрежението между Турция и САЩ, довело до срив на турската лира, е водеща международна тема на седмицата.  Турската лира се срина до рекордно ниски нива спрямо американския долар - 7 лири и 24 куруша, след като американският президент Доналд Тръмп удвои митата върху вноса на стомана от Турция. Стъпката е в отговор на отказа на Анкара да освободи..

публикувано на 18.08.18 в 10:57