Експертният екологичен съвет към МОСВ одобри Източния вариант за изграждането на АМ "Струма"

БГНЕС

Трасето на АМ „Струма“ през Кресненското дефиле ще бъде реализирано по така наречения "полуизточен" вариант, който използва сега съществуващия път Е-79 в посока Кулата и изграждане на ново трасе в посока София на изток от дефилето. Това реши на заседанието си Висшият екологичен експертен съвет към МОСВ.  

Докладите по ОВОС и Оценката за съвместимост преминаха през последното препятствие. Членовете на Висшия екологичен експертен съвет са взели предвид всички становища, позиции и възражения от проведените обществени обсъждания и заключенията на независимите експерти, изготвили докладите. В заседанието са участвали и представители на неправителствени организации. Решението – ВЕЕС одобрява: Източен вариант Г 10.50 на лот 3.2 на АМ "Струма" в отсечката Симитли – Кресна, като са предписани задължителни за изпълнение условия и мерки по Закона за опазване на околната среда и защитените зони от мрежата „Натура 2000“.

Председателят на АПИ Дончо Атанасов е категоричен, че компромис с природата не е направен:

Законът по ОВОС е доста рестриктивен в тези неща, защото там са защитени територии. 

Проектът е много добре структуриран. Има шест пътни възли! Има връзки до всички общински пътища. Рехабилитираме ги, ще ги поддържаме през сезоните, особено през зимата, така че алтернативни трасета ще има.

В 14-дневен срок министърът на околната среда и водите Нено Димов трябва да потвърди или не решението на ВЕЕС. 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Съдът в Пазарджик ще се гледа делото срещу кмета на община Септември за укриване на данъци

В Окръжен съд - Пазарджик ще се гледа делото срещу кмета на община Септември Марин Рачев , обвинен в укриване на данъци в големи размери. Обвинението е за периода 2005-2006 година, когато Марин Рачев е бил едноличен търговец. На първото заседание НАП предяви граждански иск срещу Рачев за начисляването на лихви към главницата, която е 115..

публикувано на 23.10.17 в 08:53

Устойчивото туристическо развитие обсъждат бизнесът и местната власт в Ловеч

В Ловеч започва петата работна среща между бизнеса и местната власт, на която ще се обсъжда устойчивото туристическо развитие. Организатор е Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти /АБТТ/. В първия ден на форума ще се дискутира управлението на туристическите дестинации относно ролите и отговорностите на държавната,..

публикувано на 23.10.17 в 08:37

Ахмед Юсеин: Католическите свещеници, които учат в чужбина, също ли са радикални?

Идеята за лицензиране на дипломите на проповедници, завършили в чужбина и въвеждане на разрешителен режим за чужденци да извършват религиозна дейност у нас  не е осъществима. Това каза за предаването "Преди всички" по "Хоризонт" Ахмед Юсеин, бивш депутат и  замeстник- председател на комисията за правата на човека и вероизповеданията в..

публикувано на 23.10.17 в 08:02
Цецка Цачева

Синдикати искат от Цачева по-високи заплати и по-добри условия на труд в затворите

Министърът на правосъдието Цецка Цачева и представители на Синдиката на служителите в затворите в България /ССЗБ/ и синдикат "Охрана" ще обсъдят исканията за увеличение на заплатите и подобряване на условията на труд в системата на дирекциите "Охрана" и "Изпълнение на наказанията". Срещата идва след поредица от писма на ССЗБ, в които се..

публикувано на 23.10.17 в 08:01

Зорница Русинова ще посети Троянския манастир

Заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова ще посети Троянския манастир „Успение Богородично“, за да провери изпълнението на проект „Нова заетост за строителни работници“. Проектът се реализира от Троянската света обител и е финансиран от  оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“.Чрез него е осигурена..

публикувано на 23.10.17 в 08:00