Експертният екологичен съвет към МОСВ одобри Източния вариант за изграждането на АМ "Струма"

БГНЕС

Трасето на АМ „Струма“ през Кресненското дефиле ще бъде реализирано по така наречения "полуизточен" вариант, който използва сега съществуващия път Е-79 в посока Кулата и изграждане на ново трасе в посока София на изток от дефилето. Това реши на заседанието си Висшият екологичен експертен съвет към МОСВ.  

Докладите по ОВОС и Оценката за съвместимост преминаха през последното препятствие. Членовете на Висшия екологичен експертен съвет са взели предвид всички становища, позиции и възражения от проведените обществени обсъждания и заключенията на независимите експерти, изготвили докладите. В заседанието са участвали и представители на неправителствени организации. Решението – ВЕЕС одобрява: Източен вариант Г 10.50 на лот 3.2 на АМ "Струма" в отсечката Симитли – Кресна, като са предписани задължителни за изпълнение условия и мерки по Закона за опазване на околната среда и защитените зони от мрежата „Натура 2000“.

Председателят на АПИ Дончо Атанасов е категоричен, че компромис с природата не е направен:

Законът по ОВОС е доста рестриктивен в тези неща, защото там са защитени територии. 

Проектът е много добре структуриран. Има шест пътни възли! Има връзки до всички общински пътища. Рехабилитираме ги, ще ги поддържаме през сезоните, особено през зимата, така че алтернативни трасета ще има.

В 14-дневен срок министърът на околната среда и водите Нено Димов трябва да потвърди или не решението на ВЕЕС. 

ВИЖТЕ ОЩЕ

10 души достигна броят на загиналите в следствие на мощната буря "Фридерике" в Европа

10 души достигна броят на загиналите в следствие на мощната буря "Фридерике" в Европа, съобщи ДПА. Стихията с ветрове, които достигаха скорост от над 200 км в час, предизвика смущения във въздушния и железопътния транспорт и взе жертви в Белгия, Холандия, Италия и Германия.

публикувано на 19.01.18 в 07:53

Бебе загина и 17 души бяха ранени, след като кола се вряза в пешеходци в Рио де Жанейро

Бебе загина и 17 души бяха ранени, след като кола се вряза в пешеходци на  крайбрежната улица до плажа Копакабана в Рио де Жанейро, съобщиха световните агенции.  Полицията разследва случая, но няма данни случилото се да е терористична атака. 41-годишният шофьор на колата е задържан. Той е заявил, че е получил епилептична криза и и в колата му са били..

публикувано на 19.01.18 в 07:33

Преглед на печата

Раднево бие по заплати Пловдив, а Козлодуй - София, пише вестник 24 часа . По данни от ново изследване на Института за пазарна икономика в 20 икономически центъра се произвежда 85% от продукцията на страната, там влизат 81% от чуждите инвестициите. Две сравнително малки общини, в които обаче има развита енергетика - Раднево и Козлодуй, бият по средни..

публикувано на 19.01.18 в 07:08
панда панди

Двойка гигантски панди пристигнаха във Финландия от Китай

Финландия получи от Китай две гигантски панди като подарък за 100-годишнината от своята независимост. 4-годишният Хуа Бао и 3-годишната Цзин Баобао бяха посрещнати тържествено на летището в Хелзинки. Пандите бяха прекръстени на Пири и Луми - сняг и валеж на фински. В зоологическата градина "Ахтари" в централна Финландия те ще живеят в..

публикувано на 19.01.18 в 03:58

Скелетът на коня на Наполеон може да бъде разменен с "Гоблена от Байо"

Скелетът на коня на Наполеон и прочутият Розетски камък са сред артефактите, които са възможни обекти за размяна на културни ценности, в случай, че Франция даде на заем историческия "Гоблен от Байо" на Великобритания, съобщава. "Таймс". Британският музей в Лондон, където се съхранява Розетският камък, е най-вероятното място, където ще бъде..

публикувано на 19.01.18 в 03:45