17 жертви на масова стрелба в гимназия във Флорида

| обновено на 15.02.18 в 07:14
Снимка: БТА

17 души бяха убити в гимназия във Флорида. Властите са арестували заподозрения – ученик, който е бил изключен от гимназията по дисциплинарни причини. Ранените при стрелбата са най-малко 14. Трагедията се случи в гимназията "Марджъри Стоунман Дъглъс" в Паркланд, недалеч от Маями.

Тази сутрин, докато засегнатите семейства се опитват да осъзнаят случилото се, разследващите работят в търсене на мотивите на заподозрения 19-годишен бивш ученик. Местният областен шериф Скот Израел заяви:

Николас Круз е убиецът. Той е заловен. Вече започнахме да правим дисекция на неговите уебстраници и неща като социалните медии, които е посещавал. Някои от нещата, които излизат на преден план, са много обезпокояващи.

Смята се, че малко преди края на учебния ден Круз е открил първо огън извън учебното заведение, след което е влезнал вътре. След стрелбата е избягал. Бил е заловен.

Свидетели разказваха за сцени от кръв, хаос и уплашени ученици. Телевизиите излъчваха кадри на специални части, обградили училището, тичащи към безопасност ученици и от екипи, оказващи спешна помощ на място.

Вечерта след трагедията губернаторът на Флорида Рик Скот описа случилото се като абсолютна и чиста доза зло.

Президентът Доналд Тръмп изрази съболезнованията си и коментира, че не бива да има в Америка дете, учител или ученик, които да се чувстват в опасност.

Бившият законодател, демократът от Аризона Габриел Гифърдс, която пострада при стрелба през 2011 г., отправи своите съболезнования и приписа нападението на епидемията от насилие с оръжие. Гифърдс призова законодателите да намерят куража да приемат законите, от които имаме нужда, за да защитим децата си.

Това е 19-ата стрелба в учебно заведение за изминалите само шест седмици и една от най-смъртоносните след тази през 2012-а. Тогава в Кънектикът при масова стрелба загинаха 26 души.

Мнозинството от американците настояват за по-строги мерки относно носенето на оръжие. Но вероятността за затягане на режима към момента е малка, като се има предвид огромното влияние на оръжейното лоби.

ВИЖТЕ ОЩЕ
БНР публикува първата снимка на експлозията преди 6 години

Делото за взривовете край "Петолъчката" продължава през януари

Делото за взривовете в базата за утилизация на боеприпаси край пътен възел „Петолъчката” ще продължи през януари догодина, като се очаква тогава да бъдат призовани още свидетели. При експлозията на 5 юни 2012 г. загинаха трима работници и бяха нанесени значителни материални щети. Днешното заседание в Ямболския районен съд протече при..

обновено на 16.11.18 в 14:41

ЧЕЗ: Без електрозахранване остават 405 клиенти от село Лозен

Над 3 хиляди жители на софийските села Долни Пасарел, Кокаляне и Лозен бяха без ток заради изкопни дейности на строителна фирма. От ЧЕЗ Разпределение съобщиха, че мястото на аварията е установено и на голяма част от клиентите захранването е възстановено. Без електрозахранване остават 405 клиенти от село Лозен.  Аварийните екипи..

публикувано на 16.11.18 в 14:31

В училищата да бъдат въведени младежки медиатори за овладяване на езика на омразата

В училищата да бъдат въведени младежки медиатори, които да помагат за овладяване на езика на омразата. Около тази идея се обединиха във Велико Търново младежи от шест държави на конференция, посветена на Световния ден на толерантността. Езикът на омразата ескалира, особено в социалните мрежи. Младите хора може да се противопоставят с..

публикувано на 16.11.18 в 13:45
Лозан Панов

Лозан Панов: Съдебната система е затънала в зависимости

Съдебната система е затънала в зависимости, смята председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов. На форум, посветен на „Ролята на съдиите в обществената дискусия за върховенството на правото", съдия номер едно изброи 11 причини, които според него опровергават констатацията от последния евродоклад, че страната ни се е справила с..

обновено на 16.11.18 в 13:28
Пловдивският квартал

Светлините в "Капана" ще приветстват всяко новородено бебе в Пловдив

Уличното осветление в квартал „Капана“ в Пловдив ще пулсира всеки път, когато се роди дете. Осветлението е свързано с родилните отделения на 4 болници. При всяко поредно раждане дежурните ще натискат бутон, който ще оповестява появата на бебе, а лампите ще премигват. Началото е тази вечер. Монтажът на пулсиращото осветление на улиците "Христо..

публикувано на 16.11.18 в 13:12