Новият шеф на ВМА предупреди за липса на офицери-медици

Генерал-професор Венцислав Мутафчийски се представи пред депутатите.
Снимка: Министерство на отбраната

Притеснения за липса на офицери медици в поделенията изрази новият началник на Военномедицинската академия бригаден генерал проф. Венцислав Мутафчийски. Генерал проф. Мутафчийски беше представен на депутатите в рамките на новата процедура, гласувана по-рано през годината. Проф. Мутафчийски определи ситуацията като:

Изключително тежка тема. Недокомплектът е 60%. Ние все още не можем да създадем условия, с които да привлечем хора.

Като начин за справяне със ситуацията ВМА е предложила безплатно образование на курсанти от Военноморското училище, но подписват договори за работа по поделенията поне за първите три години.

Мутафчийски поиска от депутатите да намерят начин чиновете на лекарите да не бъдат обвързани с военните звания.

Това е безумна дискриминация. Как мога да стоя пред младите офицери и да им казвам, че имат сигурна академична кариера, като нямат.

Генерал проф. Венцислав Мутафчийски вече има стратегия за запазване на финансовата стабилност на ВМА. Има и възможност за сериозно увеличаване на приходите й. ЗаместниВенцислав Мутафчийскик-министърът на отбраната Анатолий Величков, който представи ген. Мутафчийски, на комисията, отбеляза приноса му за "стопяването" на задълженията на академията - от 250 млн. лева до никакви в момента.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33