Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

"Пази ни армия без хора и техника", това е водещото заглавие на "Труд" след вчерашното заседание на Консултативния съвет по национална сигурност при президента Румен Радев. Политиците решиха до юни Народното събрание да приеме плановете за превъоръжаване.

През първите два месеца на годината е регистриран спад от 42 на сто на чуждестранните инвестиции, пише още на страниците на "Труд". Има отлив на компании, които искат да влагат дългосрочно в икономиката. Двойно по-малко са и вложенията в имоти, според данни на БНБ.

Стотици дрогирани шофьори се отървават от присъда. Върховният касационен съд ги пуска, твърди "Телеграф". Специалисти алармират, че се трупа порочна практика. Причина за липсата на справедливи наказания е тълкуването на понятията "след употреба" и "под въздействието" на наркотични вещества в досъдебната и в съдебната фаза.

"Режат държавната помощ за ВЕИ-тата", информира "Монитор". Същото ще важи и за всички нови ТЕЦ-ове на въглища. Цената на соларните панели е паднала с 80 на сто. Информацията е съобщил еврокомисарят за климата и енергетиката Мигел Ариес Канете, уточнява "Монитор". Според него нововъведенията в енергетиката са драстично поевтинели и няма да имат нужда от държавно подпомагане, защото ще станат рентабилни.

"Прокуратурата в Маями има само имейли срещу Желяз Андреев", пише "Сега". Това става ясно от обвинителния акт, предоставен на вестника от прокуратурата в американския щат. Петимата българи са обвинени в Съединените щати за 6 сделки със Сирия и една с Китай.

"Европа ще забрани двойния стандарт при храните", обещава от страниците на "24 часа" проф. Веселка Дулева от Националния център по обществено здраве. На 30 април в София ще има форум срещу двойния стандарт, на който ще трябва да се постигне съгласие между държавите-членки за приемане на европейско законодателство и европейски стандарти.

Наблюдава се зачестяване на оплаквания от храносмилателния тракт, вследствие на прекаляване и честа злоупотреба с нерационална храна и алкохол, пише "Стандарт". Изводите са на лекари от Центъра за безкръвни операции в Пловдив.

Председателят на партия "Атака" Волен Сидеров обяви, че България иска нормални отношения с Русия, информира "Сега". Сидеров и няколко души от партията са участници в международен икономически форум в Ялта.

Евродепутатът от ГЕРБ Андрей Новаков стана главен преговарящ на Европейския съюз за кохезионните фондове, информира "24 часа".

Според Милена Бенкова - директорка на училището в столичния ромски квартал Филиповци, младите роми бягат от гетото. Те вече не раждат много деца, както предците си, искат да завършат гимназия, казва още Бенкова в интервю за "Стандарт".

"Земя" предлага спомен за обичания от всички ни поет, драматург и преводач Валери Петров. На 22 април ще се навършат 98 години от рождението му. Той ни напусна преди 4 години.

"Дума" пък предлага спомен за отишлия си съвсем наскоро виден композитор Тончо Русев. Вестникът помества и стихотворение в памет на твореца. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Допълнителни 20 млн. лв. за МВР опусна служебният кабинет

Служебното правителство одобри допълнителни разходи по бюджета на вътрешното министерство за тази година.  Средствата в размер на 20 милиона лева са за текущи ремонти на сгради в системата на МВР. Парите са извън одобрените по-рано 200 милиона лева за министерства и ведомства.

публикувано на 26.04.24 в 17:39

Ще изкупуват кюстендилските череши

Череши с размер до 24 мм в диаметър ще се изкупуват в предстоящата след месец кампания. Това беше обявено на среща с производители, преработватели и изкупвачи, организирана от Община Кюстендил.  Такова е изискването на преработвателните предприятия у нас и в чужбина - по-дребните се търсят. Ще се вземат мерки срещу внос на череши от Турция и..

публикувано на 26.04.24 в 17:35
Микола Солски

Украинският агроминистър плати 2 млн. долара гаранция, продължава да изпълнява задълженията си

Украинският министър на аграрната политика и прехраната Микола Солски е платил гаранцията от близо 2 млн. долара, след като беше задържан по обвинения в корупция.  "Той е освободен от ареста и продължава да изпълнява задълженията си като министър", съобщиха от министерството на аграрната политика и храните на Украйна.  Съд разпореди арест на..

публикувано на 26.04.24 в 17:06

Избирателните секции в община Кюстендил ще са с една по-малко

Избирателните секции в Община Кюстендил ще са 112 - с една по-малко, сравнено с местния вот през октомври миналата година, казаха от администрацията.  Избирателните списъци вече са поставени пред помещенията, където ще се гласува, в тях са и около 13 000 с двойно гражданство, предимно от РСМ, които са с двете си имена.  Секциите ще са с..

публикувано на 26.04.24 в 17:05

Международна конференция по спинална хирургия в Русе

Петата международна конференция по спинална хирургия бе открита днес в Русе.  Над 100 са участниците във форума, организиран от Русенския университет и лечебни заведения "Медика" в града.  Водещи световни специалисти в областта на ортопедията и неврохирургията се събраха в Русе на конференция, посветена на спиналната хирургия. В научните..

публикувано на 26.04.24 в 16:55

Допълнителните зрелостни изпити по желание ще се проведат от 22 до 29 май

Министерството на образованието и науката ще проведе допълнителните държавни зрелостни изпити по желание на ученика от 22 до 29 май.  Графикът по предмети от общообразователна и профилирана подготовка е публикуван на сайта на Министерството на образованието и науката. Матурите от общообразователната подготовка по математика, география и икономика ще..

публикувано на 26.04.24 в 16:50

47% от 15-годишните ученици у нас не закусват в повечето дни

47% от българските 15-годишни ученици не закусват през повечето дни, което е над средната стойност за всички. Това показват българските резултати от глобално проучване на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие за социално-емоционалните умения на 15-годишните ученици.  40% от 15-годишните са съобщили, че пушат или са пили..

публикувано на 26.04.24 в 16:41