НС на първо четене: Незаконни преместваеми обекти върху държавни имоти ще се премахват

Кметът на общината ще извършва всички съгласувания за присъединяване на абонатите към комуналните дружества

| обновено на 13.06.18 в 13:59
Снимка: БГНЕС

Дирекцията за строителен надзор ще премахва незаконно поставените преместваеми обекти, които са върху държавни имоти, в това число и върху морските плажове. Това решиха народните представители, след като подкрепиха на първо четене законопроекта на вицепремиера Валери Симеонов, внесен от "Обединени патриоти". 

С приетите на първо четене промени в Закона за устройството на територията се променя редът за премахване на преместваемите обекти. Така всички павилиони, сергии, заведения, дискотеки и други обекти, които са разположени върху държавни имоти, ще се премахват от Дирекцията за национален строителен контрол, а не както в момента – от общините. Предвижда се още главният архитект на дадена община да одобрява поставянето и вида на преместваемите обекти. 

Тези промени срещнаха съпротивата на БСП и ДПС. 

Танер Али от ДПС се противопостави на изземване на правомощия на общините, като отбеляза, че в малките общини преместваемите обекти са единствените, които предоставят важни за хората услуги: 

"И там няма хранителни магазини, кръчми и никакви други такива социални услуги, освен тези, които РПК предоставя чрез такива преместваеми обекти по места. Нека да спрем с централизирането и нека заради бълхата да не изгаряме юргана". 

Законодателната инициатива на вицепремиера Валери Симеонов е вследствие на разногласия с Министерството на туризма за законността на заведения и хотели в морския курорт Слънчев бряг. Преди дни Симеонов официално внесе сигнал в Прокуратурата срещу министъра на туризма и служители на ведомството ѝ за постройки и строежи по морето. 

Кметът на общината ще извършва всички съгласувания за присъединяване на абонатите към комуналните дружества, решиха още депутатите.

Още с подаване на виза за проектиране бъдещият инвеститор ще посочи какви параметри желае да му осигурят всички заявени от него комунални дружества – ВиК, електроразпределителни, топлофикационни или газоразпределителни дружества. По служебен път кметът ще изисква информацията, която комуналните дружества ще трябва да подават в двуседмичен срок, за да се нанесе във визата за проектиране, обясни един от вносителите на промените Искрен Веселинов от "Обединени патриоти":

"Неизпълнението на това задължение ще коства на ЕРП-тата и на другите комунални дружества по 1000 лева на седмица санкция, която овластяваме кметът да им налага".

Законопроектът на патриотите си поставя амбицията да развърже един възел в инвестиционния процес, който е мъчителен за строителния бранш. В момента средно 240 дни трае процедурата за присъединява към електроразпределително дружество, като в практиката има и още по-драстични случаи на забавяне с две години, допълниха вносителите. 

Строители, които не са вписани в регистъра на браншовата камара, ще могат да изграждат само жилищни и вилни сгради до 300 квадратни метра, предвижда друга промяна в закона, която беше одобрена на първо четене. Всички останали големи сгради от пета категория ще могат да бъдат изграждани само от строители, вписани в регистъра, обясни депутатът от ГЕРБ Петя Аврамова: 

"Което означава, че за тях ще има данни за наети по трудов договор лица със съответната компетенция, за тях ще има данни за притежаване на машини и съоръжения, които да дадат сигурност и на самите инвеститори за качественото изпълнение на строежа".

С одобрените на първо четене промени се ограничава практиката нелицензирани строители да изпълняват строежи до хиляда квадратни метра.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33