НС на първо четене: Незаконни преместваеми обекти върху държавни имоти ще се премахват

Кметът на общината ще извършва всички съгласувания за присъединяване на абонатите към комуналните дружества
| обновено на 13.06.18 в 13:59
Снимка: БГНЕС

Дирекцията за строителен надзор ще премахва незаконно поставените преместваеми обекти, които са върху държавни имоти, в това число и върху морските плажове. Това решиха народните представители, след като подкрепиха на първо четене законопроекта на вицепремиера Валери Симеонов, внесен от "Обединени патриоти". 

С приетите на първо четене промени в Закона за устройството на територията се променя редът за премахване на преместваемите обекти. Така всички павилиони, сергии, заведения, дискотеки и други обекти, които са разположени върху държавни имоти, ще се премахват от Дирекцията за национален строителен контрол, а не както в момента – от общините. Предвижда се още главният архитект на дадена община да одобрява поставянето и вида на преместваемите обекти. 

Тези промени срещнаха съпротивата на БСП и ДПС. 

Танер Али от ДПС се противопостави на изземване на правомощия на общините, като отбеляза, че в малките общини преместваемите обекти са единствените, които предоставят важни за хората услуги: 

"И там няма хранителни магазини, кръчми и никакви други такива социални услуги, освен тези, които РПК предоставя чрез такива преместваеми обекти по места. Нека да спрем с централизирането и нека заради бълхата да не изгаряме юргана". 

Законодателната инициатива на вицепремиера Валери Симеонов е вследствие на разногласия с Министерството на туризма за законността на заведения и хотели в морския курорт Слънчев бряг. Преди дни Симеонов официално внесе сигнал в Прокуратурата срещу министъра на туризма и служители на ведомството ѝ за постройки и строежи по морето. 

Кметът на общината ще извършва всички съгласувания за присъединяване на абонатите към комуналните дружества, решиха още депутатите.

Още с подаване на виза за проектиране бъдещият инвеститор ще посочи какви параметри желае да му осигурят всички заявени от него комунални дружества – ВиК, електроразпределителни, топлофикационни или газоразпределителни дружества. По служебен път кметът ще изисква информацията, която комуналните дружества ще трябва да подават в двуседмичен срок, за да се нанесе във визата за проектиране, обясни един от вносителите на промените Искрен Веселинов от "Обединени патриоти":

"Неизпълнението на това задължение ще коства на ЕРП-тата и на другите комунални дружества по 1000 лева на седмица санкция, която овластяваме кметът да им налага".

Законопроектът на патриотите си поставя амбицията да развърже един възел в инвестиционния процес, който е мъчителен за строителния бранш. В момента средно 240 дни трае процедурата за присъединява към електроразпределително дружество, като в практиката има и още по-драстични случаи на забавяне с две години, допълниха вносителите. 

Строители, които не са вписани в регистъра на браншовата камара, ще могат да изграждат само жилищни и вилни сгради до 300 квадратни метра, предвижда друга промяна в закона, която беше одобрена на първо четене. Всички останали големи сгради от пета категория ще могат да бъдат изграждани само от строители, вписани в регистъра, обясни депутатът от ГЕРБ Петя Аврамова: 

"Което означава, че за тях ще има данни за наети по трудов договор лица със съответната компетенция, за тях ще има данни за притежаване на машини и съоръжения, които да дадат сигурност и на самите инвеститори за качественото изпълнение на строежа".

С одобрените на първо четене промени се ограничава практиката нелицензирани строители да изпълняват строежи до хиляда квадратни метра.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Заместник-председателят на Комисията по финансов надзор Ралица Агайн подаде оставка.

Ралица Агайн: Оставката ми е емоционален акт, не е продиктувана от нарушение на правилата

Заместник- председателят на Комисията по финансов надзор (КФН) Ралица Агаин съобщи, че подава оставка заради случая "Олимпик" и уточни, че това е емоционален акт, а не решение, продиктувано от нарушение на правилата.  "Това е моят емоционален и морален ангажимент към хората, макар че държа да подчертая, че всички правомощия, с които..

обновено на 21.08.18 в 14:25
Днес се провежда извънредно пленарно заседание на Народното събрание.

Борисов е в НС за извънредното заседание заради "Олимпик" и проблемите с Търговския регистър

В Народното събрание започна извънредното заседание, на което се обсъжда казуса с фалиралото кипърско застрахователно дружество "Олимпик" и срива на Търговския регистър. В пленарната зала присъства премиерът Бойко Борисов, вицепремиерът Томислав Дончев, министрите на финансите и на правосъдието Владислав Горанов и Цецка Цачева, и цялото ръководство на..

обновено на 21.08.18 в 13:29

Румен Петков: Извънредното заседание днес няма да доведе до никакъв резултат

Днешното извънредно заседание на парламента ще бъде безрезултатно,тъй като не е направен анализ и оценка на икономическите негативи от спирането на работата на Агенцията по вписванията и на фалита на застрахователната компания "Олимпик". Това коментира лидерът на АБВ Румен Петков и припомни, че Консултативният съвет по финансова стабилност, в който..

публикувано на 21.08.18 в 13:15

„Майкрософт“ осуетила руски кибератаки срещу политически организации в САЩ

Руски опити за кибератаки срещу консервативни организации в САЩ бяха осуетени, обяви „Майкрософт“, цитирана от Би Би Си. Софтуерната компания твърди, че руски хакери се опитали да откраднат данни от политически организации, сред които са мозъчните тръстове Международен републикански институт и Институтът „Хъдсън“. Те обаче били осуетени,..

публикувано на 21.08.18 в 12:47

Джерами Хънт с призив за още санкции срещу Русия

Британският външен министър Джереми Хънт ще отправи призив днес към Съединените щати и европейските страни да наложат още санкции срещу Русия, за да противодействат на президента Владимир Путин.  Британският министър на външните работи Джеръми Хънт иска „злонамерената“ Русия да понесе допълнителни санкции. Той заминава днес на посещение във..

публикувано на 21.08.18 в 09:45