НС на първо четене: Незаконни преместваеми обекти върху държавни имоти ще се премахват

Кметът на общината ще извършва всички съгласувания за присъединяване на абонатите към комуналните дружества
| обновено на 13.06.18 в 13:59
Снимка: БГНЕС

Дирекцията за строителен надзор ще премахва незаконно поставените преместваеми обекти, които са върху държавни имоти, в това число и върху морските плажове. Това решиха народните представители, след като подкрепиха на първо четене законопроекта на вицепремиера Валери Симеонов, внесен от "Обединени патриоти". 

С приетите на първо четене промени в Закона за устройството на територията се променя редът за премахване на преместваемите обекти. Така всички павилиони, сергии, заведения, дискотеки и други обекти, които са разположени върху държавни имоти, ще се премахват от Дирекцията за национален строителен контрол, а не както в момента – от общините. Предвижда се още главният архитект на дадена община да одобрява поставянето и вида на преместваемите обекти. 

Тези промени срещнаха съпротивата на БСП и ДПС. 

Танер Али от ДПС се противопостави на изземване на правомощия на общините, като отбеляза, че в малките общини преместваемите обекти са единствените, които предоставят важни за хората услуги: 

"И там няма хранителни магазини, кръчми и никакви други такива социални услуги, освен тези, които РПК предоставя чрез такива преместваеми обекти по места. Нека да спрем с централизирането и нека заради бълхата да не изгаряме юргана". 

Законодателната инициатива на вицепремиера Валери Симеонов е вследствие на разногласия с Министерството на туризма за законността на заведения и хотели в морския курорт Слънчев бряг. Преди дни Симеонов официално внесе сигнал в Прокуратурата срещу министъра на туризма и служители на ведомството ѝ за постройки и строежи по морето. 

Кметът на общината ще извършва всички съгласувания за присъединяване на абонатите към комуналните дружества, решиха още депутатите.

Още с подаване на виза за проектиране бъдещият инвеститор ще посочи какви параметри желае да му осигурят всички заявени от него комунални дружества – ВиК, електроразпределителни, топлофикационни или газоразпределителни дружества. По служебен път кметът ще изисква информацията, която комуналните дружества ще трябва да подават в двуседмичен срок, за да се нанесе във визата за проектиране, обясни един от вносителите на промените Искрен Веселинов от "Обединени патриоти":

"Неизпълнението на това задължение ще коства на ЕРП-тата и на другите комунални дружества по 1000 лева на седмица санкция, която овластяваме кметът да им налага".

Законопроектът на патриотите си поставя амбицията да развърже един възел в инвестиционния процес, който е мъчителен за строителния бранш. В момента средно 240 дни трае процедурата за присъединява към електроразпределително дружество, като в практиката има и още по-драстични случаи на забавяне с две години, допълниха вносителите. 

Строители, които не са вписани в регистъра на браншовата камара, ще могат да изграждат само жилищни и вилни сгради до 300 квадратни метра, предвижда друга промяна в закона, която беше одобрена на първо четене. Всички останали големи сгради от пета категория ще могат да бъдат изграждани само от строители, вписани в регистъра, обясни депутатът от ГЕРБ Петя Аврамова: 

"Което означава, че за тях ще има данни за наети по трудов договор лица със съответната компетенция, за тях ще има данни за притежаване на машини и съоръжения, които да дадат сигурност и на самите инвеститори за качественото изпълнение на строежа".

С одобрените на първо четене промени се ограничава практиката нелицензирани строители да изпълняват строежи до хиляда квадратни метра.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Владимир Путин и Джон Болтън (д.)

Путин обяви, че е готов да се срещне с Тръмп на 11-и ноември

Руският президент Владимир Путин е готов да се срещне с американския си колега Доналд Тръмп на 11-и ноември в Париж. Тогава във френската столица ще бъде отбелязана стотната годишнина от края на Първата световна война.  Путин отправи предложението си на среща в Кремъл със съветника на Тръмп по въпросите на националната сигурност Джон Болтън...

публикувано на 23.10.18 в 21:03
Реджеп Тайип Ердоган

Ердоган: Убийството на Хашоги е планирано

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган нарече днес убийството на Саудитския журналист „планирано предварително“ и "политическо". В реч пред парламентарната група на управляващата Партия на справедливостта и развитието Ердоган описа с подробности как е било организирано убийството. Той посочи, че Хашоги за първи път е влязъл в..

обновено на 23.10.18 в 19:13

Валери Симеонов няма да подава оставка като вицепремиер, Каракачанов го подкрепи

Вицепремиерът Валери Симеонов няма да подаде оставка. Това стана ясно след края на коалиционна среща на "Обединени патриоти", на която присъстваха лидерите на ВМРО и на НФСБ - Красимир Каракачанов и Валери Симеонов, но не присъства третият партньор - лидерът на "Атака" Волен Сидеров. Според Каракачанов оставката на един вицепремиер означава..

обновено на 23.10.18 в 18:58
Корнелия Нинова

БСП поиска Валери Симеонов да бъде извикан утре в НС

БСП поиска вицепремиерът Валери Симеонов да бъде извикан утре в Народното събрание заради изявленията му по адрес на майките на деца с увреждания. Лидерът на социалистите Корнелия Нинова определи ситуацията в управляващата коалиция като пълно безсилие и хаос. Според нея премиерът Борисов е безпомощен да се справи със положението: “Не мога..

публикувано на 23.10.18 в 17:11

Добромир Живков: Опасявам се, че социалното напрежение ще избухне в неизвестна посока

„Политическата култура е в дефицит на нормалност. Той се пренася и сред гражданите през последните години. Средата на различни нива определено е некачествена“. Това заяви в предаването „Нещо повече“ Добромир Живков от агенция "Маркет линкс". „Нещата са много сериозни. Валери Симеонов олицетворява, въплъщава в себе си, от една страна, и..

публикувано на 23.10.18 в 16:40