Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НС на първо четене: Незаконни преместваеми обекти върху държавни имоти ще се премахват

Кметът на общината ще извършва всички съгласувания за присъединяване на абонатите към комуналните дружества

| обновено на 13.06.18 в 13:59
Снимка: БГНЕС

Дирекцията за строителен надзор ще премахва незаконно поставените преместваеми обекти, които са върху държавни имоти, в това число и върху морските плажове. Това решиха народните представители, след като подкрепиха на първо четене законопроекта на вицепремиера Валери Симеонов, внесен от "Обединени патриоти". 

С приетите на първо четене промени в Закона за устройството на територията се променя редът за премахване на преместваемите обекти. Така всички павилиони, сергии, заведения, дискотеки и други обекти, които са разположени върху държавни имоти, ще се премахват от Дирекцията за национален строителен контрол, а не както в момента – от общините. Предвижда се още главният архитект на дадена община да одобрява поставянето и вида на преместваемите обекти. 

Тези промени срещнаха съпротивата на БСП и ДПС. 

Танер Али от ДПС се противопостави на изземване на правомощия на общините, като отбеляза, че в малките общини преместваемите обекти са единствените, които предоставят важни за хората услуги: 

"И там няма хранителни магазини, кръчми и никакви други такива социални услуги, освен тези, които РПК предоставя чрез такива преместваеми обекти по места. Нека да спрем с централизирането и нека заради бълхата да не изгаряме юргана". 

Законодателната инициатива на вицепремиера Валери Симеонов е вследствие на разногласия с Министерството на туризма за законността на заведения и хотели в морския курорт Слънчев бряг. Преди дни Симеонов официално внесе сигнал в Прокуратурата срещу министъра на туризма и служители на ведомството ѝ за постройки и строежи по морето. 

Кметът на общината ще извършва всички съгласувания за присъединяване на абонатите към комуналните дружества, решиха още депутатите.

Още с подаване на виза за проектиране бъдещият инвеститор ще посочи какви параметри желае да му осигурят всички заявени от него комунални дружества – ВиК, електроразпределителни, топлофикационни или газоразпределителни дружества. По служебен път кметът ще изисква информацията, която комуналните дружества ще трябва да подават в двуседмичен срок, за да се нанесе във визата за проектиране, обясни един от вносителите на промените Искрен Веселинов от "Обединени патриоти":

"Неизпълнението на това задължение ще коства на ЕРП-тата и на другите комунални дружества по 1000 лева на седмица санкция, която овластяваме кметът да им налага".

Законопроектът на патриотите си поставя амбицията да развърже един възел в инвестиционния процес, който е мъчителен за строителния бранш. В момента средно 240 дни трае процедурата за присъединява към електроразпределително дружество, като в практиката има и още по-драстични случаи на забавяне с две години, допълниха вносителите. 

Строители, които не са вписани в регистъра на браншовата камара, ще могат да изграждат само жилищни и вилни сгради до 300 квадратни метра, предвижда друга промяна в закона, която беше одобрена на първо четене. Всички останали големи сгради от пета категория ще могат да бъдат изграждани само от строители, вписани в регистъра, обясни депутатът от ГЕРБ Петя Аврамова: 

"Което означава, че за тях ще има данни за наети по трудов договор лица със съответната компетенция, за тях ще има данни за притежаване на машини и съоръжения, които да дадат сигурност и на самите инвеститори за качественото изпълнение на строежа".

С одобрените на първо четене промени се ограничава практиката нелицензирани строители да изпълняват строежи до хиляда квадратни метра.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Благотворителен базар в Дома за деца и младежи с увреждания в Монтана

Благотворителен великденски базар организираха в Дневния дом за деца и младежи с увреждания в Монтана. Изработените сувенири се изкупиха за кратко време За поредна година в Дневния дом направиха изложба – базар от сувенири за Великден. От няколко месеца настанените в центъра, с помощта на педагозите и възпитателите, изработваха венчета,..

публикувано на 26.04.24 в 20:21
Найден Тодоров

Найден Тодоров: Опитваме се да наваксаме едни забавени процедури във Фонд "Култура"

Медиите са към министерство на културата, но по закон се води само списък – регистър, на медиите. И аз питам къде принадлежи БНР или БНТ, и електроните медии?  Министерство на културата се опитва да работи за създаването на законите, уточняващи кой са реалните собственици, но къде е властовият лост в Министерство на културата? Няма такъв!..

публикувано на 26.04.24 в 20:02

Кюстендилските абитуриенти ще дефилират по променен маршрут

Изпращането на абитуриентите от кюстендилските гимназии, до което остава по-малко от месец, но подготовката вече върви, ще става по нов маршрут и по нова концепция. Това обяви градоначалникът инж. Огнян Атанасов.  Досега тийнейджърите се събираха на гаровия площад, при Паметника на Войнишкото въстание, но вече ще го правят на централния пл...

публикувано на 26.04.24 в 19:59

Проучват кои преградни съоръжения в реките от водосбора на Янтра може да бъдат премахнати

Водостоци, прагове и бентове нарушават естественото протичане на река Янтра. За това предупреждават от Сдружението за дивата природа "Балкани" и започват пилотно проучване за премахване на преградите в реките от водосбора на Янтра във Великотърновско.  Изкуствено изградената хидротехническа инфраструктура и практиката за коригиране на речните..

публикувано на 26.04.24 в 19:49

Йото Пацов: Днешната журналистика и медии са по-несвободни от тези преди 1989 г.

Степента на политическата демагогия е несравнимо по-голяма днес, отколкото едно време. Съответно обслужващият персонал в лицето на медиите боледува точно от тази болест. Това коментира в интервю пред БНР журналистът Йото Пацов, кореспондент на „Работническо дело“, който заедно с Любен Антонов влизат в забранената радиационна зона при..

публикувано на 26.04.24 в 19:15
Йенс Столтенберг

Столтенберг призова съюзниците в НАТО да увеличат помощта си за Украйна

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова от Берлин другите съюзници в Алианска да последват примера на Германия и да увеличат помощта си за Украйна. "Германия е най-големият европейски донор на военна помощ за Украйна. Вие току-що решихте да изпратите трета система "Пейтриът" на Украйна и аз силно вярвам, че другите съюзници трябва да..

публикувано на 26.04.24 в 19:11

МС одобри над 195 млн. лв. допълнителни разходи за различни ведомства

Правителството одобри общо над 195 милиона лева допълнителни разходи за различни ведомства.  От пресслужбата на Министерския съвет посочват, че целта е преодоляване на разликите във възнагражденията на персонала в бюджетните организации и увеличаване на заплатите.  Близо 2 500 000 лева получава Националния статистически институт, над 4 милиона лева -..

публикувано на 26.04.24 в 19:04