Свлачище разруши почти 300 къщи в Афганистан, най-малко 10 души са убити

При свлачище през 2014 г. в североизточната провинция Бадахшан също бяха затрупани около 300 къщи в планинско село.
Снимка: Ройтерс

Най-малко 10 души са убити, а стотици къщи разрушени в отдалечен район на Североизточен Афганистан, след като топенето на снеговете предизвика свлачище, предаде АФП.

Планинско езеро в Панджшир – провинция с покрити със сняг върхове, северно от Кабул, преляло и вода и кал се стекли към село Пешгор, заяви говорител на министерството за борба с природните бедствия. По думите му, били разрушени почти 300 къщи.

Селяните използвали лопати и други инструменти при търсене на оцелели в калта и развалините, като към района са изпратени спасителни екипи.

Президентът Ашраф Гани, който е в Брюксел за срещата на НАТО, заяви, че е дълбоко натъжен от случилото се. Той съобщи, че е наредил на съответните власти да окажат спешно помощ на засегнатите хора.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Протестите срещу високите цени на горивата продължават и днес

Протестите срещу високите цени на горивата, данъците и очаквания скок на задължителната застраховка "Гражданска отговорност" продължават и днес в различни градове на страната. Демонстрации са планирани в Добрич, Хасково, Сливен. В Стара Загора протестът ще започне от 18 часа. Организаторите смятат да блокират една от основните пътни артерии в града, ако..

публикувано на 13.11.18 в 07:37

Преглед на печата

"Свърши ваксината за грип, внасят спешно", съобщава в заглавие на първата си страница вестник "24 часа". От цялата страна има сигнали, че ваксините срещу грип в момента са изчерпани или свършват. Има обаче уверение на представителите на компании производители, че възможно най-бързо ще се осъществи допълнителен внос. Това каза директорът на Изпълнителната..

публикувано на 13.11.18 в 06:55

В Шумен отбелязаха 75 години от рождението на проф. Рашо Рашев

С церемония, организирана от Шуменският университет, беше чествана 75-тата годишнина на големия български археолог и учен проф. Рашо Рашев. До 2008 г. той беше и директор на Националния археологически институт с музей при БАН. Силвия Манолова от специалността "История и археология" получи грамота и парична премия за най-изявен студент...

публикувано на 13.11.18 в 04:22

Омбудсмани от балканските страни се срещат в неделя в София

Омбудсмани от балканските страни се срещат в неделя в НДК в София. Форумът е под егидата на националния омбудсман Мая Манолова. Ден по-късно, на 19 ноември, Кюстендил ще домакинства годишната среща на омбудсманите от страната. На срещата в НДК ще се дискутират правата на гражданите в контекста на балканското сътрудничество, обяви Васил..

публикувано на 13.11.18 в 04:08
Младен Маринов

Младен Маринов ще се срещне с кметове от Сливенско

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов ще проведе работна среща с кметове на населени места в област Сливен. Тема на разговорите ще бъде взаимодействието между местната власт и полицията при обезпечаване на обществения ред и сигурността. Работната среща ще се проведе в сградата на Областната администрация в 10.00 часа.

публикувано на 13.11.18 в 03:32