Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Александър Иванов: Да си програмист не е дарба, с която човек се ражда

Не всичко в IT сферата е свързано с технологиите, придобивайки опит, откриваш в нея и философски черти, казва първокурсникът, отличен с награда "Джон Атанасов"

Александър Иванов
Снимка: Личен архив

Всеки може да бъде успешен програмист, това не е някакъв дар, с който човек се ражда, казва първокурсникът от Факултета по математика и информатика в София Александър Иванов, чиято работа му донесе отличие „Джон Атанасов“. 

Рано или късно, като се развиваш в тази сфера, откриваш и философски черти в нея, смята Александър. Защото нещата, "за да бъдат направени добре технически – те трябва да се осмислят добре. Това не го осъзнаваш, когато започнеш да се занимаваш.“ 

Не всичко в тази сфера е свързано с технологиите. Важни са и т.нар. soft skills, уменията, които не са технически, допълва той. „Някакъв продукт освен че трябва да се направи, той трябва да се продаде, да се презентира, да се представи.“

Засега, първокурсникът от Плевен е записал първо място на Националната олимпиада по информационни технологии през 2018 г. Има вече и отличие „Джон Атанасов“ от президента. 

Първия си домашен компютър разглобявал, когато бил в шести клас. "Променям нещо обикновено, сглобявам го и той работи, за моя изненада – приятна“. И за изненада на майка му, която първо се ядосвала, а после му повярвала. Постоянство и желанието да се образоваш е начинът да постигнеш мечтата си, вярва от своя страна Александър. 

Първоначално го подкрепяли родителите му, а след това учителката му по информатика от Математическата гимназия в Плевен Диана Балева. Тя го мотивирала да ходи по състезания, което към днешна дата изглежда особено ценно за Александър.

Разработката на Task Tester му носи първо място на Националната олимпиада по информационни технологии през 2018-а. Това е програма, която помага за самопроверка у дома или в училище.

Сега Александър Иванов не програмира и не работи. Учи във Факултета по математика и информатика в София и се е фокусирал върху образованието си. Програмата в първи курс е натоварена, тъй като най-тежката част от материала се изучава сега, за да има време за практическа работа по-късно.

Преди година и половина-две Александър искал да замине в чужбина, както мнозина свои връстници. „Защото, както много млади хора, за жалост, нямах вяра в българското образование, в това, че бих могъл да се развивам тук. После осъзнах, че просто се заблуждавам.“

„Тук ми харесва. Проблемите, които много хора виждат в страната ни, са някак неистински. Просто хората обичат да се оплакват. Навсякъде има такива проблеми. Просто виждаме как нашите сънародници се оплакват и си мислим, че тревата зад граница е по-зелена от нашата. /…/ Тук се чувствам по-свободен. Не мога да си представя зад граница да се чувствам толкова комфортно, колкото тук. Ще има нещо, което ме кара да се чувствам сякаш не принадлежа“, споделя първокурсникът.

Дори да работи по конкретен проект в чужбина, за да натрупа опит, Александър е решил за себе си, че ще се върне. Въоръжен с този оптимизъм, той е убеден, че може да успее да се реализира като програмист и от България. Пазарът е световен, а границите на държавите заради интернет са без значение. „Това, което получавам тук, е много свежа среда от други млади хора, които имат сходни интереси с моите в сферата на IT-то.“

След като завърши, Александър Иванов иска да прави бизнес. Вдъхновяват го както примерите на Стив Джобс и Илън Мъск, така и обикновени автори на статии и IT блогъри. „Всеки влияе на всекиго и това е хубаво – така всички ставаме по-добри.“

Историята на Александър чуйте в звуковия файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Български пощи" възстанови приемането на писма и колети за Израел

От днес "Български пощи" възстановяват приемането на писма и колети за Израел. Няма да бъдат приемани куриерски пратки. От пощите посочват, че е възможно да има забавяния в доставките заради промени в полетите на авиопревозвачи, наложени от остановката в Израел.

публикувано на 26.04.24 в 11:35
Делян Пеевски

Пеевски: Проектът ПП-ДБ приключи!

Проектът ПП-ДБ приключи, промяната се превърна в пълна контрабандна подмяна. Това заяви в кулоарите на парламента съпредседателят на ДПС Делян Пеевски. Пеевски призова Петков и лидера на ГЕРБ Бойко Борисов да не коментират с кого ще управлява ДПС, защото това зависи единствено от вота на избирателите и решението на движението. Изборният..

публикувано на 26.04.24 в 11:28

На първо четене: НС забрани рекламата на хазартни игри в медиите

На първо четене Народното събрание забрани рекламата на хазартни игри в медиите. Очаква се промените да бъдат окончателно прокарани на извънредно заседание във вторник, 30 април. С единодушно подкрепените промени в Закона за хазарта на първо четене парламентът забрани рекламата на хазартни игри в радио и телевизионни програми, на обществени..

публикувано на 26.04.24 в 11:10

ЦИК заличи партия "Атака" за изборите на 9 юни

ЦИК заличава регистрацията на партия "Атака" за изборите на 9-ти юни. Това става ясно от решение на комисията, публикувано снощи. Причината е, че при извършена проверка са установени 2397 коректни записи в списъка на партията, което е по-малко от изискването за 2500 избиратели. Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен..

публикувано на 26.04.24 в 11:10

Великобритания защитава университети си заради риск за националната сигурност

Чужди държави се насочват към британските университети  в опит да  подкопаят националната сигурност, предупреди  британската служба за вътрешно разузнаване МИ-5. Заместник-ректорите от 24 водещи университета бяха информирани за заплахата от службите за сигурност и правителството. Те бяха предупредени, че авангардни изследвания в..

публикувано на 26.04.24 в 11:00
Запалване на олимпийския огън на Световните игри на Спешъл Олимпикс в Берлин, Германия, 17 юни 2023 г.

120-годишен кораб транспортира олимпийския огън от Гърция до Франция

В Атина днес предават олимпийския огън на организаторите на Олимпиадата от Париж. Затворени са централните улици, през които ще премине щафетата с огъня. Съгласно традицията за 11 дни щафетата с олимпийския огън обиколи различни места на Гърция, където беше посрещната с тържества и призив за мир по време на игрите в Париж. Огънят премина 5200..

публикувано на 26.04.24 в 10:50

Сглобката между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС се връща, смята Тошко Йорданов

Отказът на ГЕРБ да подкрепи включването на доклада на Временната комисия за разследване на корупционните схеми в Агенция "Митници" и евентуалната роля на Асен Василев,  в дневния ред на парламента беше определено като повторно сглобяване на сглобката от председателя на комисията Тошко Йорданов. Той обвини лидера на ГЕРБ Бойко Борисов в опит да..

публикувано на 26.04.24 в 10:25