Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тръмп: Постигнахме целта си в Сирия, победихме "Ислямска държава"

| обновено на 20.12.18 в 07:59
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Белият дом разпространи видеообръщение, в което президентът Доналд Тръмп обяснява неочакваното си решение да изтегли войските на САЩ от Сирия:

"Спечелихме срещу Ислямска държава. Бихме ги и отвоювахме земите от тях и сега е време за нашите войски да се завърнат у дома. Зная колко тежко е да пишеш писма и да се обаждаш на близките на загиналите в битка. Сега  всички, които са там, се връщат, незабавно се връщат". 

Американският президент защити решението си да изтегли американските военни от Сирия, предаде Ройтерс. "Изтеглянето ни от Сирия не е изненада. От години водя кампания за това и преди шест месеца съвсем публично исках да го направя, но се съгласих да останем още малко. Русия, Иран, Сирия и други са местните врагове на ИДИЛ. Ние вършехме тяхната работа. Време е да се приберем у дома,"


Решението на Тръмп да изтегли от Сирия всичките 2000 американски войници предизвиква обаче тревога и възмущение сред законодателите, включително републиканците. Те смятат, че обявяването на победа над "Ислямска държава" е в противоречие и с оценките на собствените му експерти за положението в Сирия. Според сенатор Марко Рубио това ще е "голяма грешка", кюрдските бойци ще спрат да се бият срещу джихадистите, когато им се наложи да се изправят срещу турски войски. Рубио се опасява, че американското изтегляне може да предизвика по-широк конфликт в региона. Американски представител каза, цитиран от Ройтерс, че Доналд Тръмп е взел решението без да го обсъжда с турския президент Реджеп Ердоган.   

По-рано американският президент Доналд Тръмп написа в Туитър:

"Победихме групировката "Ислямска държава" в Сирия, единствената причина според мен, заради която ние бяхме там по време на президентството на Тръмп".

Според "Вашингтон пост", който се позовава на американски военни, администрацията на Тръмп има намерение да започне в кратки срокове пълно изтегляне на контингента на страната от Сирия, който сега наброява около 2000 души.

Според цитираните източници решението е било взето на 18 декември, но причините за него не се съобщават.

Вестник "Уолстрийт джърнъл" пише, че решението за изтеглянето е било взето лично от американския президент след разговор с турския му колега Реджеп Тайип Ердоган.

Турция смята за терористична организация Сирийските демократични сили - кюрдско-арабска коалиция, която е съюзник на САЩ в борбата им в Сирия срещу "Ислямска държава".

Тръмп вече е наредил на американските военни да се изтеглят напълно от Сирия, съобщи агенция Блумбърг, като се позова на неназовани представители на неговата администрация.

Подобно изтегляне би било рязък обрат в американската политика, който би оставил американските съюзници в Сирия, сирийските кюрди, на произвола на турските военни, отбелязва Блумбърг.

Миналата седмица представители на американските власти оспориха твърдението, че "Ислямска държава" е разгромена, и намекнаха, че САЩ трябва да запазят военното си присъствие в Сирия.

На 6 декември американският министър на отбраната Джим Матис каза, че има още работа за вършене в Сирия. Експерти по отбраната пък предупредиха, че изтеглянето на САЩ ще остави Сирия под влиянието на Русия и Иран.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

При акция: Заловиха 44 нелегални мигранти на АМ "Тракия"

44 нелегални мигранти от Афганистан са заловени при операция на МВР на АМ "Тракия". Арестуван е шофьорът на микробуса - грузински гражданин. 37-годишният грузинец е бил заловен при акция на екипи на областната дирекция на МВР - София. Той е превозвал 44 афганистанци в микробус. Превозното средство е било спряно за проверка на автомагистрала..

публикувано на 02.10.24 в 12:27

Радев свиква извънредно заседание на КСНС заради конфликтите в Близкия изток

Президентът Румен Радев свиква извънредно заседание на Консултативния съвет за национална сигурност в петък в 10 часа, съобщиха от "Дондуков"2. От там уточниха, че темата на заседанието е "Рискове и заплахи пред националната сигурност в контекста на конфликтите в Близкия изток". Участниците в срещата ще обсъдят мерките, които трябва да бъдат..

публикувано на 02.10.24 в 12:11
Мохамед Халаф

Мохамед Халаф: Иранците не са в състояние да водят пълномащабна война с Израел

Няма индикации за пълномащабна война между Иран и Израел , заяви пред БНР журналистът Мохамед Халаф.  Според него иранците не са в състояние да водят такава война с държава като Израел и САЩ, която не крие подкрепата си.  Израел има технологично и военно превъзходство , подчерта той в предаването "Хоризонт до обед" и бе категоричен, че..

публикувано на 02.10.24 в 11:53

Главчев отчете: Перфектна работа при евакуацията на сънародниците ни от Бейрут

Служебният премиер Димитър Главчев отчете перфектна работа на българските служби за евакуацията на сънародници от ливанската столица Бейрут.  Държавният авиационен оператор извърши два полета до момента, припомни премиерът. "Абсолютно всяка една стъпка, от самото начало до края на евакуацията, беше съгласувана с партньорски служби и..

публикувано на 02.10.24 в 11:51
Служебният министър Найден Тодоров

Найден Тодоров пред БНР: Няма нарушения в театрите, като тези в Разград

Според резултатите от първоначалната проверка на Министерството на културата на разходите на всички театри, няма нарушения като тези в Разград или ако има те са малки и все още невидими. Това заяви в интервю за БНР министърът на културата Найден Тодоров. Припомнямe, че директорът на разградския театър Левон Манукян беше уволнен в понеделник,..

публикувано на 02.10.24 в 11:42

Петролът поскъпна заради напрежението в Близкия изток

Петролът поскъпна с повече от два процента заради напрежението в Близкия изток. След иранските атаки срещу Израел инвеститорите в черно злато виждат реална опасност за прекъсване на доставките на ключовата суровина.  Поскъпването на сорта "Брент", който е референтен за европейския пазар, е с близо 1 долар и 70 цента, което е повече от две на..

публикувано на 02.10.24 в 11:37

Двама арестувани при операция срещу наркоразпространението в София

Двама души са арестувани при операция на полицията в София. Акцията е насочена срещу разпространението на наркотици. Тя е проведена от екипи на Столичната дирекция на вътрешните работи в квартал "Христо Смирненски". По непотвърдена информация при операцията са задържани двама души мъж и жена, които са живеели на семейни начала. Източници..

публикувано на 02.10.24 в 11:08