Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китай първи приземи апарат на обратната страна на Луната

| обновено на 03.01.19 в 19:32
4
Снимка на обратната страна на Луната, направена от китайския апарат „Чанъе-4“
Снимка: БТА

Китайският космически апарат „Чанъе-4“ успешно кацна на обратната страна на Луната, съобщиха китайските държавни медии, предаде БТА.

Никога досега космически апарат не е кацал на обратната страна на Луната, която до голяма степен е слабо позната.

„Чанъе-4“ бе изстрелян на 8 декември м.г. в 2 часа сутринта местно време от космодрума Сичан в югозападната китайска провинция Съчуан. Той е кацнал на Луната в 10,26 ч. пекинско време (02,26 ч. по Гринуич), съобщи агенция Синхуа. Координатите на мястото на кацането на апарата - 177,6 градуса източна дължина, 45,5 градуса южна ширина, са достатъчно близо до предварително установеното място за кацане, отбелязва ТАСС.

Пряката връзка с апарата няма да е възможна и затова Китай изстреля спътник за връзка през май. Сателитът се нарича „Цюецяо“ ("Мостът на свраката") и е позициониран в орбита около Луната, така че да предава заповеди и данни, обменяни между Земята и китайския модул. Модулът вече прати снимка от повърхността на Луната до сателита, уточнява китайската държавна телевизия.

Най-интересният научен експеримент по време на китайската мисия е доставянето на голям контейнер със семена и яйца на насекоми. Целта е да бъде проверено дали те могат да се развият на Луната. Кацането затвърждава космическите амбиции на Китай, отбелязва Франс прес.

Далечната страна на Луната е с много по-стара и дебела кора от близката, с повече и по-дълбоки кратери. Придружаващият спускаемия апарат роувър ще трябва да навигира при тези трудни условия на терена. Мястото на кацането е близо до Южния полюс - в кратера Фон Карман на басейна Ейкън. Басейнът е с диаметър около 2500 км и дълбочина 12 км.

„Това е най-голямата, дълбока и стара структура, образувана от удар на Луната“, каза  Сяо Лун от университета по геонауки в Ухан. "Ударът може да е извадил материал от горната мантия на Луната на повърхността. Това ще може да провери спектрометърът на „Чанъе-4“, допълни експертът.

Спектрометърът ще изследва също геохимичния състав, който вероятно се различава от този на близката страна на Луната заради същите процеси, довели до разликата в дебелината на кората. Радарът на „Чанъе-4“  ще изследва  повърхността на дълбочина 100 м. Комбинирането на данните от него със снимките от камерите на лендъра и роувъра ще даде допълнителна информация за процесите на образуване на кратерите.

Роувърът „Чанъе-4“ най-общо повтаря външния вид на предшественика си - лунохода „Юйту“ („Нефритен заек“), който  беше спуснат на Луната с апарата „Чанъе-3“ на 14 декември 2013 г.

Амбициозната китайска лунна програма ще продължи с апарата „Чанъе-5“ - мисия за връщане на проби от Луната, която ще стартира по-късно тази година. По време на тази мисия ще бъдат събрани до 2 кг мостри.

Асистент Андон Костов от обсерваторията в Рожен коментира пред БНР, че за обратната страна на Луната знаем немалко неща, но тя е сравнително слабо изследвана.

"След кацането на Луната преди 50 години е имало над 70 успешни мисии, така че тя е много добре изучена, но всъщност интересното в случая е точно това кацане - на обратната страна".

"Биологичният експеримент изследва дали има възможност при такава гравитация да се развие микроекосистема – ларвите да отделят въглероден диоксид, а семената и растенията, които са покълнали, да го обработват чрез фотосинтеза и да го обръщат в кислород. Това ще бъде заснето с камери“, обясни той.

"Основната научна задача е вземане на грунд от обратната страна на Луната, където се предполага, че дебелината на мантията е по-малка. Предполага се, че е възможно на повърхността да има материал, съдържащ частици, които да дадат информация за вътрешната структура на Луната", каза Андон Костов. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Гърция прави асоциация на диетолозите, за да бори затлъстяването след децата

Министерството на здравеопазването в Гърция създава Асоциация на правоспособните диетолози. Целта е да се прекрати практиката на лица, които нямат необходимата квалификация и реално застрашават общественото здраве, подчерта здравният министър Георгиадис.  Ще бъдат въведени и строги санкции за незаконна практика. Със създаването на асоциацията..

публикувано на 26.04.24 в 22:49

Сърби са задържани в Атина за обири на бижутерски магазини

Полицията в Атина задържа двама сърби за извършени обири на бижутерски магазини. Властите предполагат, че са част от международна престъпна мрежа. От декември миналата година гръцката полицията извършва разследване по няколко крупни обира на ювелирни магазини. Днес задържаха двама сърби, които са вероятните крадци на бижута и дори са част..

публикувано на 26.04.24 в 22:46

3000 лева за талантливи ученици събраха на благотворителен базар в Силистра

Успешно завърши Великденския благотворителен базар организиран от Окръжния съд в Силистра. Събраните средства са дарени на талантливи деца от града. Подобна инициатива силистренските магистрати организират за втори път. Преди Нова година бяха събрани над 2200 лева, с които бяха закупени проходилки, инвалидни столове и други необходими..

публикувано на 26.04.24 в 22:38

Ердоган е отложил срещата си с Байдън

Турският президент Реджеп Ердоган е отложил срещата си в Белия дом с президента Джо Байдън, предвидена за 9 май. Това съобщиха запознат със ситуацията източник и турски официален представител, пожелал анонимност. Не е ясно какво е наложило отлагането, като се очаква скоро да бъде определена нова дата. Информацията съобщиха АФП и Ройтерс. Това..

публикувано на 26.04.24 в 22:25

МБАЛ-Пазарджик болница получи дарение от електрически болнични легла, шкафчета и консумативо

Пазарджишката многопрофилна болница получи 33 електрически болнични легла от фондация "АДРА-България".  Дарението е осигурено от държавната австрийска болница в Залцбург.  Болницата получи също нощни шкафчета, одеяла, възглавници и голямо количество медицински консумативи. Изпълнителният директор на "АДРА-България" Мариан Димитров каза:..

публикувано на 26.04.24 в 22:20
Маргарита Роблес, министър на отбраната на Испания

Испания потвърди, че ще изпрати ракети за "Пейтриът" на Украйна

Испания ще изпрати ракети за противовъздушни системи "Пейтриът" на Украйна, потвърди испанският министър на отбраната Маргарита Роблес. Тя участва в заседание на контактната група за защита на Украйна чрез видеоконферентна връзка, предаде АФП. "Паис": Испания ще достави ракети прехващачи "Пейтриът" на Украйна В изявление на испанското..

публикувано на 26.04.24 в 22:04

VRT: Белгия ще достави на Украйна Ф-16 още тази година

Белгия ще достави на Украйна изтребители Ф-16 още през тази година, а не през 2025-та, както бе обещала, твърди телевизионният канал VRT. Това съобщи агенция Ройтерс. Столтенберг призова съюзниците в НАТО да увеличат помощта си за Украйна Освен Белгия, десетки изтребители за Киев обещаха Нидерландия, Дания и Норвегия...

публикувано на 26.04.24 в 21:59