Цветанов казал на Помпейо, че сделката за Ф-16 може да бъде финализирана до средата на годината

Цветан Цветанов и Майк Помпейо на Молитвената закуста на президента на САЩ.
Снимка: Пресцентър на ГЕРБ

До средата на годината може да се очаква финализиране на процедурата за нови изтребители Ф-16. Това е станало ясно след разговор на заместник-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов и държавния секретар на САЩ Майк Помпео. Решението за разговори със САЩ по сделката за 1 млрд. и 800 милиона лева беше обявено в края на миналата година.

Дори и при решение за сключване на договор, процедурата изисква ратификация от българския парламент. И това според Цветанов може да стане до средата на годината.

В разговора си с държавния секретар на САЩ Майк Помпейо Цветанов е изразил задоволство, че с евентуалното бъдещо придобиване на Ф-16 се гарантира суверенитета на България. Майк Помпейо е подчертал, че Българското правителство е достоен съюзник на САЩ в региона.

Президентът Румен Радев определи решението на България за разговори със САЩ като триумф на лобизма. А след заседанието на началника на отбраната нарече финансирането на проекта "финансово приключение“.

Цветанов и Помпейо са разговаряли в рамките на Националната молитвена закуска във Вашингтон.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Вицепремиерът Каракачанов връчи тази вечер знамето на VII ученически гвардейски отряд в Горна Оряховица

Вицепремиерът Каракачанов връчи знамето на VII ученически гвардейски отряд в Горна Оряховица

Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов връчи тази вечер знамето на VII ученически гвардейски отряд в Горна Оряховица. На тържествена церемония гвардейското знаме на ученическия отряд беше осветено от Великотърновския митрополит Григорий:  “Ние призоваваме добрият Господ Бог да пази своите деца, а сега в случая да пази..

публикувано на 18.04.19 в 20:03
Ресорната комисия по отбрана не отхвърли предложенията, записани в Закона за отбраната и въоръжените сили, но само защото така щеше да отхвърли и други по-важни за армията предложения.

Политиците са резервирани към предложението армията да помага на полицията при извънредни ситуации

Политиците са с резерви по текстовете армията да помага на полицията при извънредни ситуации. Ресорната комисия по отбрана не отхвърли предложенията, записани в Закона за отбраната и въоръжените сили, но само защото така щеше да отхвърли и други по-важни за армията предложения.  Правителството предлага армията да помага на държавните органи..

публикувано на 18.04.19 в 19:52

Новата партия на Фарадж "Брекзит" ще спечели на европейските избори, показва второ британско проучване

Във Великобритания второ проучване на общественото мнение в рамките на два дни показва, че новата партия на Найджъл Фарадж „Брекзит“ ще спечели победа в европейските избори през май, ако страната вземе участие в тях. На фона на тази заплаха лейбъристки депутати призоваха своя лидер Джеръми Корбин да подкрепи втори референдум за Брекзит. В същото време..

публикувано на 18.04.19 в 17:27
Уилям Бар

Уилям Бар: Няма открити доказателства за сговор на американци с Русия

Главният прокурор и правосъден министър на САЩ Уилям Бар заяви на пресконференция днес, че спецпрокурорът Робърт Мълър не е открил никакво доказателство, че който и да е американец е участвал в сговор с руското правителство, предаде Ройтерс. Бар представи публично редактирана версия на доклада на Мълър, който разследваше в продължение две..

публикувано на 18.04.19 в 16:51
Даниел Смилов

Доц. Даниел Смилов: Политическите процеси в новия Европарламент ще бъдат динамични

ГЕРБ и БСП ще имат равен брой депутати в следващия Европейски парламент - по 6. Това сочи последното проучване, осъществено от Европарламента. ДПС ще получи 2 места, "Воля", ВМРО и “Демократична България“ по едно, сочи новата прогноза. Извън Европейския парламент остават "Атака", НФСБ и АБВ. Отново най-много места се дават на ЕНП – 180. Веднага..

публикувано на 18.04.19 в 16:50