Цветанов казал на Помпейо, че сделката за Ф-16 може да бъде финализирана до средата на годината

Цветан Цветанов и Майк Помпейо на Молитвената закуста на президента на САЩ.
Снимка: Пресцентър на ГЕРБ

До средата на годината може да се очаква финализиране на процедурата за нови изтребители Ф-16. Това е станало ясно след разговор на заместник-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов и държавния секретар на САЩ Майк Помпео. Решението за разговори със САЩ по сделката за 1 млрд. и 800 милиона лева беше обявено в края на миналата година.

Дори и при решение за сключване на договор, процедурата изисква ратификация от българския парламент. И това според Цветанов може да стане до средата на годината.

В разговора си с държавния секретар на САЩ Майк Помпейо Цветанов е изразил задоволство, че с евентуалното бъдещо придобиване на Ф-16 се гарантира суверенитета на България. Майк Помпейо е подчертал, че Българското правителство е достоен съюзник на САЩ в региона.

Президентът Румен Радев определи решението на България за разговори със САЩ като триумф на лобизма. А след заседанието на началника на отбраната нарече финансирането на проекта "финансово приключение“.

Цветанов и Помпейо са разговаряли в рамките на Националната молитвена закуска във Вашингтон.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Няма да бъдат закривани малките пощенски станции

Няма опасност от закриване на малките пощенски станции. Това стана ясно след като БСП, ДПС и ОП гласуваха против предложението на ГЕРБ пощенските клонове в населени места с по-малко от 800 жители да бъдат закрити. Измененията в закона предвиждаха най-малко една пощенска станция в населените места с население от 800 до 15 хиляди жители, най-малко две..

обновено на 20.06.19 в 11:15
Борис Джонсън и Тереза Мей

Стават известни двамата финалисти за лидер на британските тори

Великобритания днес е в очакване да научи кои ще бъдат двамата кандидати, от които ще бъде избран нов лидер на Консервативната партия и респективно премиер на страната. Междувременно обаче министърът на финансите Филип Хамънд предупреди, че който и да стане следващ премиер трябва да има план Б, защото Брекзит без сделка ще навреди сериозно на..

обновено на 20.06.19 в 11:09

Хладилният камион за месо, в който на 26 август 2015 г. в Австрия бяха открити телата на 71 мигранти

Доживотен затвор за трима българи и афганистанец за "камиона ковчег" в Унгария

Афганистанец и трима българи бяха осъдени на доживотен затвор в Унгария за смъртта на 71 мигранти, чиито разлагащи се тела бяха открити натъпкани в камион и изоставени на магистрала в Австрия през лятото на 2015-а. Решението на съда е окончателно. Афганистанецът е представен като лидер на трафикантите, а тримата мъже от български произход - като негови..

публикувано на 20.06.19 в 10:53

Видинските медици подават оставки, ако управляващите не отговорят на исканията им

Днес е последният ден от едноседмичните едночасови ефективни протести на медицинския персонал в общинската болница във Видин. Те поставиха ултиматум на управляващите, че ако не се съобразят с исканията им, ще последва колективна оставка. В момента върви подписка по отделенията за подаване на колективни заявления за напускане. Това предупреждение беше..

обновено на 20.06.19 в 10:53
Китаецът Мън Хунвей пое ръководния пост в Интерпол през ноември 2016 г.

Китай обяви, че ексшеф на Интерпол признал вземане на 2,1 млн. подкупи

Китайски държавни медии съобщиха, че бившият шеф на Интерпол Мън Хунвей е признал пред съд получаването на подкупи от 2,1 млн. долара, предаде БГНЕС. Съдът в Тянцзин, Източен Китай, ще произнесе присъдата на по-късна дата. Бившият зам.-министър на обществената сигурност на Китай „показа покаяние“ по време на делото, посочва рупорът на..

публикувано на 20.06.19 в 10:49