Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ПЕС предлага на Европа нов социален договор

Кандидатът на ПЕС за председател на ЕК Франс Тимерманс говори от трибуната на конгреса на евросоциалистите в Мадрид.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Партията на европейските социалисти (ПЕС) тръгва към изборите за Европейски парламент през май с предложение за нов социален договор за Европа и с общ кандидат за председател на Европейската комисия в лицето на Франс Тимерманс, предаде БТА.

Конгресът на ПЕС в Мадрид утвърди манифеста за евровота.

В реч пред делегатите общият кандидат на левицата за председател на ЕК Франс Тимерманс посочи, че Европа има нужда от нов социален договор, и припомни как е създаден първият - по време на работническото движение. Той обеща да работи в тесни връзки с профсъюзите и за справедлива данъчна система.

Мултинационалните компаниите правят милиарди евро печалби и не плащат никакви данъци, посочи Тимерманс. Той отбеляза, че това е неприемливо и обеща да го спре.

„Ако стана председател на ЕК ще предложа европейско законодателство срещу насилието, основано на пола“, обърна се Тимерманс с обещание към жените. „Ако стана председател на ЕК, в края на моя мандата ще има равно заплащане между мъжете и жените за еднакъв труд и това ще бъде регламентирано в европейското законодателство“, добави той.

„Борим се за душата на Европа“, заяви още Франс Тимерманс и обеща да продължи да се бори срещу антисемитизма, който, по думите му, се възражда. „Ако нашите еврейски братя и сестри не се чувстват в безопасност в Европа, няма Европа“, заяви той.

Тимерманс коментира, че всеки удавил се в Средиземно море мигрант е нов белег върху душата на Европа и призова да се мисли за потенциала на Африка.

Президентът на ПЕС Сергей Станишев предупреди, че заради властта десните са готови на брак по сметка с дявола. Според него предизборният манифест не е просто декларация за намерение, а план за бъдещето.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Делегацията на БСП включва: Вяра Емилова, Кристина Сидорова, Теодора Халачева, Николай Бериевски, Анна Славова, Димитър Велков, Рабие Кьосева, Катя Георгиева.

Водеща тема в кампанията на БСП за евроизборите – борбата с неравенствата

Водеща тема в кампанията на БСП за европейските избори ще бъде борбата с неравенствата, коментира пред български журналисти заместник-председателят на БСП Деница Златева, която ръководи българската делегация на предизборния конгрес на Партията на..

обновено на 23.02.19 в 14:32
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ердоган е отложил срещата си Байдън

Турският президент Реджеп Ердоган е отложил срещата си в Белия дом с президента Джо Байдън, предвидена за 9 май. Това съобщиха запознат със ситуацията източник и турски официален представител, пожелал анонимност. Не е ясно какво е наложило отлагането,..

публикувано на 26.04.24 в 22:25

МБАЛ-Пазарджик болница получи дарение от електрически болнични легла, шкафчета и консумативо

Пазарджишката многопрофилна болница получи 33 електрически болнични легла от фондация "АДРА-България".  Дарението е осигурено от държавната австрийска болница в Залцбург.  Болницата получи също нощни шкафчета, одеяла, възглавници и голямо количество..

публикувано на 26.04.24 в 22:20
Маргарита Роблес, министър на отбраната на Испания

Испания потвърди, че ще изпрати ракети за "Пейтриът" на Украйна

Испания ще изпрати ракети за противовъздушни системи "Пейтриът" на Украйна, потвърди испанският министър на отбраната Маргарита Роблес. Тя участва в заседание на контактната група за защита на Украйна чрез видеоконферентна връзка, предаде АФП...

публикувано на 26.04.24 в 22:04

VRT: Белгия ще достави на Украйна Ф-16 още тази година

Белгия ще достави на Украйна изтребители Ф-16 още през тази година, а не през 2025-та, както бе обещала, твърди телевизионният канал VRT. Това съобщи агенция Ройтерс. Столтенберг призова съюзниците в НАТО да увеличат помощта си за Украйна..

публикувано на 26.04.24 в 21:59
Евтим Милошев във Велико Търново

Евтим Милошев: Културният туризъм си струва самостоятелно да се развива

Министерството на туризма, общините и туроператорите разработват програми, с които чрез съвместно финансиране да популяризират България за развитие на различните видове туризъм. Един от акцентите е културният туризъм, заяви на среща с туристическия..

публикувано на 26.04.24 в 21:56
Огнян Атанасов в ТВ студио

Синдикатите: Трябват действия за справяне с климатичните рискове за работниците

КНСБ и представители на социалните партньори отдадоха почит пред паметта на загиналите при трудови злополуки работници и поднесоха венци пред мемориалната плоча, поставена пред сградата на конфедерацията в София. Тази година на 28 април -..

публикувано на 26.04.24 в 21:44
Лойд Остин

Оръжейни поръчки за Украйна за 6 млрд. долара получи американската военна индустрия

Американската военна индустрия получи поръчки за оръжие за Украйна на стойност 6 милиарда долара. Най-големият пакет в помощ на Киев бе обявен от министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин тази вечер - броени дни след като разходите бяха..

публикувано на 26.04.24 в 21:29