Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българските евродепутати не гласуваха за главен прокурор на ЕС

| обновено на 27.02.19 в 13:10
Лаура Кьовеши
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кандидатката за главен прокурор на ЕС от Румъния Лаура Кьовеши печели вота и в комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешен ред на Европейския парламент.

Кьовеши получи 26 гласа, конкурентът ѝ от Франция Жан-Франсоа Бонер – 22, а германецът Андрес Ритер – 1. Единственият български депутат в залата бе Емил Радев, като заместник-член на комисията. Той има право на глас само ако замества някой от колегите си, какъвто не беше случаят днес. Колегите му Асим Адемов, Сергей Станишев и Филиз Хюсменова бяха заместени от евродепутати от други страни членки. Вчера румънката спечели вота и в комисията по бюджетен контрол. Сега двете комисии ще изпратят писмо до председателя на Европейския парламент Антонио Таяни, с което ще го уведомят за решението си.  

Според депутата Емил Радев няма да се стигне до вот в пленарна зала, а директно ще се преговаря със Съвета. Там ситуацията се оказва по-сложна, тъй като при вота миналата седмица той постави на първо място Бонер, а на второ с еднакъв резултат -Кьовеши и Ритер.

„Знаем каква е ситуацията в момента в Румъния. Знаем, че обществото е страшно поляризирано. Знаем, че тя (Кьовеши - б.р.) беше свалена от поста „прокурор на специализираната им прокуратура“, знаем, че там има повдигнато обвинение и наистина това, което е като ситуация в самата румънска държава, се пренесе и тук, за съжаление, в Европейския парламент, което не е добре за самата процедура по избор на европейски главен прокурор, защото наистина тук гледаме да изберем човек, който да оглави тази важна структура и да тръгне за първи път да я структурира и да действа, така че нападките само удрят по имиджа на тази нова структура“, коментира Емил Радев.

При вчерашното си изслушване Лаура Кьовеши заяви, че в страната ѝ има опит да се посегне на независимостта на прокуратурата:

„През цялото време в цялата си дейност бях независима и спазвах законодателството. Резултатите ми говорят за мен. В работата ни с колегите разследвахме членове на всички партии, а не само на една. Разследвахме и богати хора с влиятелни позиции и това беше, защото бяхме независими. Много е важно да кажа, че независимостта беше гарантирана от закона. В момента обаче има опити тя да се ограничи. За да се разследва корупцията по високите етажи на властта или измамите с еврофондове, е много важно да има независимост“.

Единствено Кьовеши от всички кандидати получи аплодисменти.

Същевременно ѝ бяха отправени доста остри реплики и въпроси от румънски евродепутати, някои съпроводени с тропане по банките. Един от тях я попита получавала ли е награда от ЦРУ, на което тя отговори, че има награда от „Сикрет сървис“ за защитаване на фискалната сигурност, борбата срещу фалшификацията на долари и киберпрестъпленията. Кьовеши добави, че не е получавала американско гражданство за това. Други евродепутати обаче заявиха, че не вярват на нито една дума от негативната кампания срещу нея и я поздравиха за проявения кураж.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Христо Христев, преподавател по европейско право: Има криза на демокрацията в страните от ЕС

„Очакваше се като първи главен прокурор да бъде назначена румънката Лаура Кьовеши, представител на Румъния. Но засега ходът на избора показва по-различно положение. Можем само да гадаем на какво се дължи“. Това каза пред БНР Христо Христев,..

публикувано на 22.02.19 в 09:14
Светослав Терзиев

Светослав Терзиев: Кьовеши е единствената кандидатура, която дава нова надежда

Има силно разминаване между обществените очаквания и позициите на властите. Така журналистът от вестник „Сега“ Светослав Терзиев коментира пред БНР информацията, че гласът на България за европейски главен прокурор не е бил за кандидатурата на..

публикувано на 25.02.19 в 09:06
ВИЖТЕ ОЩЕ

Таксите за автомагистралите в Сърбия се повишават от 10 юли

Таксите за автомагистралите в Сърбия се повишават от 10 юли, съобщава БТА.  Правителство даде зелена светлина на новия ценоразпис на държавната компания "Путеви Сърбие".  Цената за ползване на магистралата от Белград до Цариброд вече ще бъде 1670 динара..

публикувано на 06.07.24 в 20:47

Интензивен трафик на част от граничните пунктове

Интензивен е трафикът на част от граничните пунктове на границите ни с Гърция, Турция, Румъния и Сърбия, съобщават от "Гранична полиция".  На "Кулата" трафикът е интензивен в посока България. През пунктовете "Маказа", "Златоград" и "Ивайловград" могат да..

публикувано на 06.07.24 в 20:40

Национален протест на мигранти - работници в италианския град Латина

В италианския град Латина се проведе национален протест на мигрантите – работници, в голямата си част работещи на черно. Той бе организиран от най-големия синдикат "Италианска генерална конфедерация на труда" ( CGIL). Присъстваха и представители на..

публикувано на 06.07.24 в 20:36

13 загинали при израелски удар срещу училище в Газа

Най-малко 13 души са загинали при израелски удар срещу училище в Газа, в което са приютени разселени палестинци в Ал Нусейрат в централната част на Газа, съобщава Ройтерс, позовавайки се на официална местна информационна агенция. Израелските военни..

публикувано на 06.07.24 в 20:22

Домашен арест за жена от Монтана, издирвана за предполагаемо съучастие в трафик на хора

Окръжен съд-Монтана постанови "домашен арест" на жена от Монтана, издирвана от гръцките власти за предполагаемо съучастие в трафик на хора. Окръжен съд-Монтана отказа искането на Окръжна прокуратура за вземане на най-тежката мярка за..

публикувано на 06.07.24 в 20:16

4 хиляди участници в международния фолклорен конкурс "Пауталия-2024" в Кюстендил

Около 4 хидяли индивидуални изпълнитеил и групи участват в международния фолклорен хестивал "Пауталия-2024",чието 18-о издание ще продължи и утре на две сцени - на сцена "Олга Борисова" до площад "Велбъжд" и в читалище "Пробуда-1961" в Кюстендил...

публикувано на 06.07.24 в 20:05

Гръцките власти търсят причината за увеличените нещастни случаи в морските спортове

Гръцките власти търсят причината за увеличените нещастни случаи при туристи, упражняващи различни морски спортове. Променят условията за наемане на морски съдове. "Морето не е опасно, опасно е поведението на хората, когато влизат в него", това е..

публикувано на 06.07.24 в 19:58