Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шотландия разпитва бивши агенти на Щази за атентата в Локърби

Либиецът Абделбасет ал Меграхи бе осъден за организиране на атентата.

Шотландските власти ще разпитват няколко бивши агенти на Щази във връзка с атентата над Локърби, съобщи прокуратурата в Берлин, без да дава повече подробности. Агентите на бившата комунистическа Германска демократична република обаче не са обвинени в нищо, се казва още в съобщението.

Шотландия не изключва бившата държавна сигурност на ГДР да е замесена в терористичния акт от 21 декември 1988 г.Тогава при бомбената експлозия в багажното отделение на самолета на американската компания „Пан Ам“ загинаха 270 души.

Прокуратурата в Берлин е получила 5 молби за правна помощ. Разпитани ще бъдат бивши служители на 22-ро управление на Щази. До 1989 на неговите близо 250 сътрудници са били поверени наблюдението и контактите с терористичните организации в Западна Европа и Близкия изток. Досега се смяташе, че обстоятелства около терористичния акт са изяснени. Осъден бе либийският таен агент Абделбасет ал Меграхи, който почина от рак през 2012 г. Година по-рано бунтовници в Либия убиха лидера Муамар Кадафи, смятан за поръчител на бомбения атентат над Локърби. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Възпоменателни служби в Шотландия в памет на жертвите от взривения над Локърби самолет

Възпоменателни служби се състояха в Шотландия в памет на 270-те жертви на взривяването на самолет на американската авиокомпания "Пан Ам" над шотландското село Локърби преди 30 години, предаде Асошиейтед прес. Годишнината ще бъде отбелязана днес и в САЩ...

публикувано на 21.12.18 в 18:51
ВИЖТЕ ОЩЕ

3000 лева за талантливи ученици събраха на благотворителен базар в Силистра

Успешно завърши Великденския благотворителен базар организиран от Окръжния съд в Силистра. Събраните средства са дарени на талантливи деца от града. Подобна инициатива силистренските магистрати организират за втори път. Преди Нова година..

публикувано на 26.04.24 в 22:38

Ердоган е отложил срещата си с Байдън

Турският президент Реджеп Ердоган е отложил срещата си в Белия дом с президента Джо Байдън, предвидена за 9 май. Това съобщиха запознат със ситуацията източник и турски официален представител, пожелал анонимност. Не е ясно какво е наложило отлагането,..

публикувано на 26.04.24 в 22:25

МБАЛ-Пазарджик болница получи дарение от електрически болнични легла, шкафчета и консумативо

Пазарджишката многопрофилна болница получи 33 електрически болнични легла от фондация "АДРА-България".  Дарението е осигурено от държавната австрийска болница в Залцбург.  Болницата получи също нощни шкафчета, одеяла, възглавници и голямо количество..

публикувано на 26.04.24 в 22:20
Маргарита Роблес, министър на отбраната на Испания

Испания потвърди, че ще изпрати ракети за "Пейтриът" на Украйна

Испания ще изпрати ракети за противовъздушни системи "Пейтриът" на Украйна, потвърди испанският министър на отбраната Маргарита Роблес. Тя участва в заседание на контактната група за защита на Украйна чрез видеоконферентна връзка, предаде АФП...

публикувано на 26.04.24 в 22:04

VRT: Белгия ще достави на Украйна Ф-16 още тази година

Белгия ще достави на Украйна изтребители Ф-16 още през тази година, а не през 2025-та, както бе обещала, твърди телевизионният канал VRT. Това съобщи агенция Ройтерс. Столтенберг призова съюзниците в НАТО да увеличат помощта си за Украйна..

публикувано на 26.04.24 в 21:59
Евтим Милошев във Велико Търново

Евтим Милошев: Културният туризъм си струва самостоятелно да се развива

Министерството на туризма, общините и туроператорите разработват програми, с които чрез съвместно финансиране да популяризират България за развитие на различните видове туризъм. Един от акцентите е културният туризъм, заяви на среща с туристическия..

публикувано на 26.04.24 в 21:56
Огнян Атанасов в ТВ студио

Синдикатите: Трябват действия за справяне с климатичните рискове за работниците

КНСБ и представители на социалните партньори отдадоха почит пред паметта на загиналите при трудови злополуки работници и поднесоха венци пред мемориалната плоча, поставена пред сградата на конфедерацията в София. Тази година на 28 април -..

публикувано на 26.04.24 в 21:44