Преглед на българския печат

Снимка: БНР

Скандалът с луксозните имоти на властта отново е сред основните теми за вестниците днес.

„Труд“ пише на първата си страница, че странна активност на вицепремиера Томислав Дончев пред БНР е провокирала въпроси на стотици читатели на сайта на вестника и във фейсбук. Хората се опитват да си изяснят изключително острата реакция на Дончев срещу Цветан Цветанов - дясна ръка на премиера Бойко Борисов в партията и то само два месеца преди европейските избори. Дончев поиска още обяснения от Цветанов и заяви, че „скандалът не се е развил докрай“, пише изданието.

„Дума“ също цитира Дончев, според когото скандалът с апартаментите може да нанесе сериозни щети на ГЕРБ. Според него ще има още оставки заради купените на безценица луксозни имоти.

Оставките не успокоиха обстановката, чака се решението за съдбата на Цветанов, е заглавието на „Земя“ по темата. Обясненията на Цветанов, че е заменил луксозно обзаведени жилища и е доплатил за апартамент в груб строеж, и на правосъдния министър в оставка Цецка Цачева - че е видяла изкопа на бъдещата кооперация и е звъннала на посочен от фирмата телефонен номер, не станаха убедителни пред българската общественост, отбелязва вестникът.

Обществена поръчка за 20 милиона лева, сключена подозрително бързо от служебното правителство на Румен Радев се оказа проверявана от ОЛАФ. Европейската служба за борба с измамите с евросредства разследва доставка  на 290 високопроходими автомобила за МВР за преследване на нелегалните мигранти, съобщава „24 Часа“.

Едва 9 души, осъдени за корупция, лежат в момента в затворите в страната, информира „Сега“. Всички те са дребни риби - повечето са шофьори, които са се опитали да подкупят проверяващите ги полицаи. Сумите, които са се опитали да дадат не са големи - между 10 и 50 лева. Тази картина разбива на пух и прах мита, че у нас се преследва корупцията по високите етажи на властта, посочва „Сега“.

Курсовете за подготовка за националното външно оценяване след 7-ми клас, с което се кандидатства в гимназия, излизат по-скъпо отколкото преговорът на материала за матурите в 12-и клас, които често служат за вход за университет, пише „Монитор“. Проверка на изданието  показва, че разликата в сумите за подготовка по български език и литература е 140 лева. 

Десетки видове хищни риби са изчезнали от Черно море в последните 25-30 години заради прекалено големия улов на цаца, съобщава „Телеграф“. Според бившия министър на околната среда Валентин Василев цацата е в основата на хранителната верига и всички хищници се хранят  


ВИЖТЕ ОЩЕ
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33