Търговските банки разкритикуваха промени в ГПК

Снимка: архив

Асоциацията на търговските банки разкритикува промените в Гражданско-процесуалния кодекс (ГПК), които предстои да бъдат разгледани в правната комисия в парламента. С тях се предлага длъжникът, който има просрочени задължения към банка, да може да спре заповедното производство чрез възражение. Целта е да се балансират правата на кредиторите и длъжниците, когато има просрочие на дълга.

От Асоциацията призовават за по-внимателно обмисляне на направените предложение в ГПК, защото има опасност от пълното обезсмисляне на заповедното производство за събиране на просрочени задължения. Това означава, че кредиторите ще трябва да прибягнат до по-бавен и скъп процес за събиране на вземанията си, а това не е в полза на нито една от двете страни, допълват от банковата асоциация.

Оттам са категорични, че при ефект от промените съдилищата ще бъдат затрупани с още работа, а именно - тромавите съдебни процедури са част от критиките за икономически дисбаланси, посочени от Европейката комисия и в тазгодишния ѝ доклад. Освен това и в момента съдът има задължение да следи за неравностойни клаузи в договорите, категорични са от банковата асоциация. Също така те цитират данни на Камарата на частните съдебни изпълнители, според които под 10% от случаите при тях се отнасят до банкови вземания.

Според Асоциацията на банките, ако бъде въведена възможността длъжник да спира производството срещу себе си само с възражение, това ще накара кредиторите да прибегнат до по-скъпи и бавни съдебни процедури. Адвокат Ваня Гигова допълни:

"Всичко друго очаквах, но не очаквах, че точно омбудсманът ще внесе противоконституционен текст".

Според Гигова, има две решения на Конституционния съд, които са в подкрепа на становището й.

Депутатът от ГЕРБ Данаил Кирилов, който е фактическият вносител на законопроекта в парламента, заяви, че критикуваните от Европейската комисия параграфи ще бъдат премахнати:

"Но съм противник срещу това, че значи може неразумно да подписваш всякакви условия, за да вземеш едни пари или да придобиеш един актив, а след това ще казваш: "О, аз имам потребителска защита. Аз съм длъжник и вие скачате на главите на длъжниците".

Потребителски организации предупредиха, че Европейският съд ще бъде сезиран, ако неравноправните клаузи не бъдат премахнати. Според тях банките са многократно по-силни от клиентите си, които изпадат в просрочие.

ВИЖТЕ ОЩЕ

10-годишно момче e в тежко състояние във Велико Търново, след като беше затиснато от гума на камион

10-годишно дете е в критично състояние и с опасност за живота в областната болница във Велико Търново, след като гума от камион падна върху гърдите му. Инцидентът се случил тази вечер в парк „Дружба“ в старата столица, където на площадка за уличен фитнес при игра на група деца автомобилната гума паднала върху момчето. От общината..

публикувано на 17.07.19 в 22:04
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33