Бързодействаща отрова в междублоково пространство умори за минути домашно куче

Полицията в Сливен издирва кой е хвърлил силно отровната храна в междублоково пространство, от която за минути е починало домашно куче. Инцидентът е станал в събота на място, където се събират много деца в квартал „Даме Груев“. Стопаните на кучето информираха, че след смъртта на кучето им на площадката са намерили още едно отровно парче колбас. 

Христина Кутрева, собственичка на отровеното куче, разказа, че в рамките на пет минути, след като го е пуснала да се разхожда, животно е починало: "И започна да трепери, след това започна да се пени и така разбрах, че е отровено".

Ветеринарният лекар д-р Коста Белов, който е дал първа помощ на кучето, бе категоричен, че парчето колбас е било напоено с много силна отрова: "Става въпрос за някаква бързодействаща отрова, която още при пристигане на кучето вече имаше отток на белия дроб със задушаване. Супербързодействаща отрова, при която ние въобще не можахме да отреагираме".

Все още не е ясно каква е отровата и има ли още отровни парчета в района на площадката. От намерените две примамки, едната е погребана с кучето, а другата се очаква да бъде иззета за изследване от Агенцията по безопасност на храните. За да се предотвратят такива инциденти с домашни любимци, ветеринарният лекар д-р Мирослав Кожлеев, който отговаря за кастрацията на бездомните животни в общината, призова собствениците да спазват разпоредбите: "Животните да се разхождат в светлата част на денонощието и ако може да бъдат винаги под контрол или вързано на каишка, или непрекъснато да се наблюдават. Защото освен отрова то може да попадне и на нещо развалено, вмирисано, мръсно, което да погълне и пак ефектът да бъде същият като при отравяне".

Управителят на Общинската охранителна фирма Петко Чолаков коментира, че приоритетно се охраняват големите паркове и детски градини, и че няма как да се осъществи контрол на място, което не е детска площадка.

Галерия