Медици от Специализираната детска болница "Проф. Иван Митев" на протест

| обновено на 17.04.19 в 18:34
Снимка: БГНЕС

Утре медици от Специализираната детска болница "Проф. Иван Митев" ще протестират пред лечебното заведение с искане за промяна статута на болницата, отпадане на лимитите и по-високо заплащане за персонала. Днес те се срещнаха с министъра на здравеопазването и той ги е уверил, че до края на май част от исканията ще бъдат изпълнени, това обясни  д-р Димитър Русинов, детски нефролог в болницата:

“Получихме уверение от министъра с конкретни срокове до края на май да бъдат решени част от нашите искания във връзка с отпадане на някои лимити и други технически неща от Касата, които настъпиха с последните изисквания на Касата, тъй като сега, да кажем, в клиниката по нефрология не можем да лекуваме пневмонии. Това са нова система на кодиране, която да бъде прецизирана, така че да може да се приемат спешно болни деца, да няма откази“.

Финансиране от страна на държавата ще премахне листата на чакащи деца, каза пред "Хоризонт" д-р Антон Владимиров, педиатър в Клиниката по пулмология и интензивно лечение:

"Ще подобри финансирането, ще подобри и приема на пациенти, защото сега в някои клиники има дълги списъци на чакащи - повече от два месеца, да речем, в отделението по клинична генетика, което е уникално за държавата. Ще подобри и изследванията, защото има много изследвания, които ние не можем да си позволим, а съответно и терапиите. Споменах Клиниката по генетика. Там има много специфични клинични изследвания, генетични, които се правят в чужбина, струват хиляди евро, които няма кой да заплати, обикновено (това правят б.р.) родителите или Фонда за лечение на деца".