Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чавушоглу: Не пренебрегваме опасенията на НАТО за руските комплекси С-400

Мевлют Чавушоглу
Снимка: БГНЕС

Според турския външен министър Мевлют Чавушоглу НАТО гледа положително на турското предложение за сформиране на съвместна работна група по въпроса за закупуването на руски ракетни комплекси С-400, но САЩ все още не са отговорили нищо на турската идея.

Той направи коментара си по време на съвместна пресконференция с полския външен министър Яцек Чапутович и румънския им колега Теодор Мелешкану в Анкара.

Турция взима предвид притесненията на НАТО относно закупуването на руските системи за противовъздушна отбрана, заяви още турският първи дипломат. Той добави, че не е вярно, че Анкара пренебрегва тези опасения, но беше категоричен, че Турция спешно се нуждае от комплексите, за да осигури въздушната си защита.

Мевлют Чавушоглу изключи опасенията, че руските системи в Турция могат да получат информация за най-новите американски самолети от пето поколение Ф-35. По думите му, първо, системата ще бъде изцяло под турски контрол, второ, руски радари са имали възможност да прихванат самолетите Ф-35 и да получат информация за тях в небето над Сирия и в Норвегия. 

Турският външен министър подчерта, че Анкара е прибягнала до закупуване на ракетите от Русия след като 10 години не е получила положителен отговор от съюзниците си в НАТО. Той добави, че Москва е предложила по-добра сделка, включително трансфер на технологии.

Съединените щати предлагат на Турция да купи батареи „Пейтриът“, но без технологичен трансфер. Вашингтон се опасява от несъвместимост на комплексите С-400 със системите на НАТО. В началото на април бяха блокирани доставки на оборудване за американските самолети Ф-35, от които Турция иска да купи общо 100 броя.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Чавушоглу: Абсурдно е заради сделката за С-400 да се поставя въпросът за членството на Турция в НАТО

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че е абсурдно заради сделката за ракетите С-400 да се поставя въпросът за членството на Турция в НАТО. Той допълни, че и други страни в Алианса имат ракетните комплекси С-300, но това не противоречи..

публикувано на 10.04.19 в 15:03
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЦИК заличи партия "Атака" за изборите на 9 юни

ЦИК заличава регистрацията на партия "Атака" за изборите на 9-ти юни. Това става ясно от решение на комисията, публикувано снощи. Причината е, че при извършена проверка са установени 2397 коректни записи в списъка на партията, което е по-малко от..

публикувано на 26.04.24 в 11:10

Великобритания защитава университети си заради риск за националната сигурност

Чужди държави се насочват към британските университети  в опит да  подкопаят националната сигурност, предупреди  британската служба за вътрешно разузнаване МИ-5. Заместник-ректорите от 24 водещи университета бяха информирани за заплахата от..

публикувано на 26.04.24 в 11:00
Запалване на олимпийския огън на Световните игри на Спешъл Олимпикс в Берлин, Германия, 17 юни 2023 г.

120-годишен кораб транспортира олимпийския огън от Гърция до Франция

В Атина днес предават олимпийския огън на организаторите на Олимпиадата от Париж. Затворени са централните улици, през които ще премине щафетата с огъня. Съгласно традицията за 11 дни щафетата с олимпийския огън обиколи различни места на Гърция,..

публикувано на 26.04.24 в 10:50

Сглобката между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС се връща, смята Тошко Йорданов

Отказът на ГЕРБ да подкрепи включването на доклада на Временната комисия за разследване на корупционните схеми в Агенция "Митници" и евентуалната роля на Асен Василев,  в дневния ред на парламента беше определено като повторно сглобяване на сглобката..

публикувано на 26.04.24 в 10:25

28-годишен мъж от Монтана с положителна проба за коклюш

Млад мъж е дал положителна проба за коклюш.  Той е на 28 години, по лична карта се води жител на Монтана, но живее и работи в столицата. Кръвната проба е положителна за коклюш и с бързо известие е уведомена Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в..

публикувано на 26.04.24 в 10:01
Димитър Божилов

Районен кмет предлага "квартал на обезщетените", за да се съхранят зелените площи

Близо една трета от зелените площи в Южния парк в София са частни имоти. Става дума за 96 имота. "През 2020 г. Конституционният съд дерогира сроковете, с които можем да отчуждаваме тези имоти. Отчуждаването е лесен способ за придобиване на земи,..

публикувано на 26.04.24 в 10:00
Бойко Борисов

Борисов: ГЕРБ и ДПС няма да правят коалиция! Предрече поне 5 служебни правителства

Очаква се във вторник да се проведе извънредно заседание на парламента, заяви в кулоарите на парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Борисов подчерта, че ГЕРБ и ДПС няма да правят коалиция, но предрече, че ще има поне още пет служебни..

публикувано на 26.04.24 в 09:55