Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МС отпусна над 20 млн. лева за вероизповеданията

| обновено на 24.04.19 в 12:59
Снимка: БГНЕС

20 770 000 лева осигурява правителството за вероизповеданията. От тях 15 милиона лева са за източното православие, а останалите - за мюсюлманското.

Допълнителното финансиране се осигурява след приетите последни промени в Закона за вероизповеданията.

По-рано днес премиерът Бойко Борисов коментира, че с отпускането на средствата ще бъде решен проблемът със заплатите на духовните лица в регистрираните вероизповедания.

"Това са парите, както обещахме, за Светия синод, за Мюфтийството и за всички останали. Днес, на Велика сряда, така, както поехме ангажимент национално, да могат и свещениците да си получат заплатите така, както е по закон".


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Парламентарната комисия по вероизповеданията разсрочи дълговете на Мюфтийството за период от 10 години

Дълговете на Главното мюфтийство, които възлизат на над 8 милиона лева, ще се разсрочат за период до 10 години. Това реши окончателно парламентарната комисия по вероизповеданията, която подкрепи поправката на ГЕРБ за отмяна на данъчната амнистия...

обновено на 21.03.19 в 17:32

Вероизповеданията, получаващи държавна субсидия, могат да се финансират и от чужбина

Вероизповеданията, които получават държавна субсидия, ще могат да се финансират и от чужбина и няма да са задължени да декларират даренията си пред държавата. Това подкрепиха ГЕРБ и ДПС по време на окончателното обсъждане на промените в закона за..

обновено на 28.03.19 в 19:33

Искрен Веселинов: Забраняване на даренията за вероизповеданията отвън ще ограничи чуждото влияние

„Смисълът да приемаме поправки е да ограничим чуждото влияние. Не можем да го ограничим, ако не забраним или не ограничим драстично даренията отвън. Всички са наясно с това в парламента, но никой няма смелостта да го обяви гласно и да се..

публикувано на 21.03.19 в 09:08
ВИЖТЕ ОЩЕ

Благотворителен базар в Дома за деца и младежи с увреждания в Монтана

Благотворителен великденски базар организираха в Дневния дом за деца и младежи с увреждания в Монтана. Изработените сувенири се изкупиха за кратко време За поредна година в Дневния дом направиха изложба – базар от сувенири за Великден. От няколко..

публикувано на 26.04.24 в 20:21
Найден Тодоров

Найден Тодоров: Опитваме се да наваксаме едни забавени процедури във Фонд "Култура"

Медиите са към министерство на културата, но по закон се води само списък – регистър, на медиите. И аз питам къде принадлежи БНР или БНТ, и електроните медии?  Министерство на културата се опитва да работи за създаването на законите,..

публикувано на 26.04.24 в 20:02

Кюстендилските абитуриенти ще дефилират по променен маршрут

Изпращането на абитуриентите от кюстендилските гимназии, до което остава по-малко от месец, но подготовката вече върви, ще става по нов маршрут и по нова концепция. Това обяви градоначалникът инж. Огнян Атанасов.  Досега тийнейджърите се събираха на..

публикувано на 26.04.24 в 19:59

Проучват кои преградни съоръжения в реките от водосбора на Янтра може да бъдат премахнати

Водостоци, прагове и бентове нарушават естественото протичане на река Янтра. За това предупреждават от Сдружението за дивата природа "Балкани" и започват пилотно проучване за премахване на преградите в реките от водосбора на Янтра във..

публикувано на 26.04.24 в 19:49

Йото Пацов: Днешната журналистика и медии са по-несвободни от тези преди 1989 г.

Степента на политическата демагогия е несравнимо по-голяма днес, отколкото едно време. Съответно обслужващият персонал в лицето на медиите боледува точно от тази болест. Това коментира в интервю пред БНР журналистът Йото Пацов, кореспондент..

публикувано на 26.04.24 в 19:15
Йенс Столтенберг

Столтенберг призова съюзниците в НАТО да увеличат помощта си за Украйна

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова от Берлин другите съюзници в Алианска да последват примера на Германия и да увеличат помощта си за Украйна. "Германия е най-големият европейски донор на военна помощ за Украйна. Вие току-що решихте да..

публикувано на 26.04.24 в 19:11

МС одобри над 195 млн. лв. допълнителни разходи за различни ведомства

Правителството одобри общо над 195 милиона лева допълнителни разходи за различни ведомства.  От пресслужбата на Министерския съвет посочват, че целта е преодоляване на разликите във възнагражденията на персонала в бюджетните организации и увеличаване на..

публикувано на 26.04.24 в 19:04