Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бронирани машини срещу демонстранти при "опит за преврат" във Венецуела

| обновено на 30.04.19 в 21:20
5
Бронирани машини се насочват към бунтуващи се демонстранти пред ВВС базата „Карлота“ в Каракас.
Снимка: Ройтерс

Венецуелските сили за сигурност използваха бронирани машини срещу демонстранти, бунтуващи се край военна база в Каракас в подкрепа на опита за преврат, както го нарече правителството, предаде АФП.

Една от тях удари протестиращи, като при инцидента няколко души паднаха ранени на земята и получиха помощ от други демонстранти.

Правителството пък съобщи от своя страна, че войник е бил ранен при стрелба при сблъсъците.

Това стана, докато силите за сигурност се опитаха да потушат бунта пред ВВС базата „Карлота“, откъдето опозиционният лидер Хуан Гуайдо призова военните да се присъединят към усилията за сваляне на президента Николас Мадуро.

Малко преди това министърът на отбраната - армейски генерал Владимир Падрино, предупреди, че тази вечер може да се стигне до кръвопролитие във Венецуела. Падрино декларира пълна лоялност на въоръжените сили към Мадуро, след като опозиционният лидер и временен президент Хуан Гуайдо обяви днес, че започва финалният етап на операция "Свобода" и призова армията да го подкрепи.

Във видеоклип, разпространен в Туитър, обграден от мъже във военни униформи Гуайдо заяви, че започва последният етап от „Операция Свобода“ и призовава за подкрепа за слагането на край на „узурпирането“ от страна на Мадуро.

“Днес, като президент на Венецуела, законен главнокомандващ на въоръжените сили, призовавам войниците, всички, военната общност да се присъединят към нас в този подвиг, в рамките на конституцията, на ненасилствената борба, както винаги сме правили. В този момент призовавам оттук от военновъздушната база “Карлота“ да ни придружите в процеса към окончателния край на узурпацията“, каза Гуайдо.

„Подчертавам, че всичко ще стане по демократичен път, без насилие, с призив най-сетне да приключим узурпирането на властта. Настъпи време Мадуро да се оттегли. Гражданите играят голяма роля в този процес“, добави той.

Гуайдо напусна военновъздушната база „Карлота“ в покрайнините на Каракас, след като полицията използва сълзотворен газ и влезе в престрелка с поддръжниците му.

По улиците излязоха както привърженици на Гуайдо, сред които и опозиционният политик Леополдо Лопес, който беше под домашен арест, но заяви, че е бил освободен от военни, заставащи зад Гуайдо, така и подкрепящи Мадуро.

„Това е моментът всички венецуелци- със или без униформа да излязат по улиците - полицаи, военни, съдии, прокурори, държавни служители, венецуелският народ по улиците. Това е призивът към целия свят – призив за края на узурпирането. Всички по улиците с мир, както казва президентът Гуайдо“, каза Лопес.

„Няма съмнение, че народът на Венецуела се обръща към съдбата, която му е отредена от историята – да защитава страната и наследството на Уго Чавес и да стои рамо до рамо до главнокомандващия – единственият законен президент на Венецуела Николас Мадуро“, заяви от своя страна привърженик на Мадро.

Военната база "Карлота" в околностите на Каракас стана арена на сблъсъци между привърженици на Гуайдо и войници, които го подкрепят, и лоялни на Мадуро военни. На кадри на агенция Ройтерс се видя престрелка с камъни и запалителни бомби от едната страна, и сълзотворен газ - от другата. Чуха се изстрели.

„Според мен това е нова фаза на преврата, който Венецуела преживява след 23 януари. Превратаджиите са под командата на Вашингтон и се опитват да направят нещо в близост до военна база. Силите им наброяват само няколко десетки военни. И зоват техните хора да излязат на улиците в опит да предизвикат конфронтация, както винаги правят“, каза външният министър в правителството на Мадуро - Хорхе Ареаса.

Ранен от куршум войник - това е единственият пострадал, според официалната и потвърдена информация, която идва засега от Каракас. Въпреки че Франс прес съобщи, че бронирана кола на националната гвардия се е врязала в множеството поддръжници на Гуайдо. 

За 1 май са планирани протести, които според Гуайдо ще бъдат „най-масовите демонстрации в историята на Венецуела“ и ще са част от определяния от него „окончателен етап“ на усилията му за поемане на президентския пост, за да свика нови избори.

Междувременно министърът на отбраната на Венецуела Владимир Падрино заяви, че въоръжените сили остават „твърдо в защита“ на „законното“ правителство на Николас Мадуро.

Външният министър на Венецуела Хорхе Ареаса обвини колумбийското правителство в съучастие при организирането на опита за преврат.

САЩ и Бразилия отново изразиха пълна подкрепа за Хуан Гуайдо.

Президентът на Русия Владимир Путин е обсъдил ситуацията с постоянните членове на националния съвет за сигурност. Руското външно министерство обвини опозицията, че прибягва до насилие, като се опитва да въвлече въоръжените сили на страната в сблъсъци. Турция разкритикува призива към военните за сваляне на Мадуро.

ЕС следи отблизо събитията във Венецуела и препотвърди подкрепата си за мирно, политическо решение на кризата чрез свободни и честни избори. В частност, Испания призова за избягване на кръвопролитията и обяви, че временно затваря консулството си в латиноамериканската страна. Над 177 000 испанци живеят във Венецуела. Хиляди  венецуелци имигрират през последните години в Испания по политически и икономически причини.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Да замълчиш, за да бъдеш чут... Росен Желязков вече не е председател на НС

Парламентът освободи предсрочно председателя на Народното събрание Росен Желязков.   Решението беше подкрепено от 129 народни представители от "Продължаваме промяната" - "Демократична България", " БСП за България", "Възраждане" и "Има такъв народ", "против" гласуваха 103 от ГЕРБ-СДС и ДПС.  Проектът на решение беше внесен и подписан вчера от..

публикувано на 25.04.24 в 12:55

Три смолянски села ще са с нарушено водоподаване заради авария

Поради авария на довеждащ водопровод до 17:00 часа ще бъде нарушено водоснабдяването на потребителите на смолянските села Търън, Подвис и Ровино. "Водоснабдяване и Канализация" ЕООД - Смолян се извинява за неудобството и благодари за разбирането. 

публикувано на 25.04.24 в 12:44

Миньори и енергетици блокираха движението в центъра на София

Миньори и енергетици, членове на КНСБ и КТ "Подкрепа", се събраха на протест пред сградите на Народното събрание и Министерския съвет. Те очакват Парламентът да гласува отлагане на либерализацията на тока с поне още три години. На място са се събрали хиляди миньори и енергетици от цялата страна и обявиха, че очакват още няколко..

публикувано на 25.04.24 в 12:38

Половината 13-годишни младежи на Острова са употребявали алкохол

Една трета от 11-годишните и повече от половината от 13-годишните в Обединеното кралство са употребявали алкохол, което я поставя на челно място от 44 държави, изследвани в доклад на световни здравни експерти. Притеснителен факт е, че момичетата са по-склонни от момчетата да пият и да се напиват на 15 години в Англия, Уелс и Шотландия. В..

публикувано на 25.04.24 в 12:30

Изчезват флората и фауната в местността "Рупите"

Птиците, влечугите и уникалните лековити водорасли в местността "Рупите", които ѝ даваха статут на защитена зона, изчезват. За това алармира пред БНР дългогодишният орнитолог и природолюбител Димитър Кантарджиев, който заради изследователската си дейност там е много по-известен като Димитър Рупски.     Климатичните промени и безконтролната..

публикувано на 25.04.24 в 12:12
Президентът на Украйна Володомир Зеленски

Зеленски: Украйна ще положи усилия да компенсира закъснението на американската помощ

Президентът на Володимир Зеленски каза, че Украйна ще направи всичко възможно, за да компенсира шестмесечното закъснение на новия пакет американска помощ в размер на 61 милиарда долара. Зеленски заяви това, след като американският държавен глава Джо Байдън одобри първоначални доставки на оръжия за Киев на стойност 1 млрд. долара, след като..

публикувано на 25.04.24 в 12:06
Съпредседателят на парламентарната група на ПП-ДБ Кирил Петков

Кирил Петков отговори: ГЕРБ ще трябва да се отърват от зависимостта си към ДПС

В кулоарите на парламента съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отговори на обвиненията, дошли от ГЕРБ-СДС и ДПС.  "Първо искам да поздравя колегите от "Възраждане", колегите от ПП-ДБ и БСП за новата коалиция, заедно с ИТН. Те ме улесняват много, че повече няма да има въпроси – нито за ДПС, нито за ПП, нито за сглобки", каза лидерът на ГЕРБ..

публикувано на 25.04.24 в 12:02