Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сотир Цацаров се обяви против ранното начало на консултациите за негов наследник

| обновено на 13.05.19 в 17:34
Държавният глава Румен Радев (вляво) и главният прокурор Сотир Цацаров на срещата им в президентството.
Снимка: БГНЕС

На среща с президента Румен Радев днес главният прокурор Сотир Цацаров е изразил несъгласие с ранното начало на консултациите за следващия обвинител №1. Двамата обсъждаха процедурата в продължение на час.

Цацаров е напомнил на Румен Радев, че мандатът му изтича на 10 януари и че няма как изборната процедура да стартира преди 10 юли. Обърнал е внимание на държавния глава и на опасността президентските консултации да бъдат разчетени като опит за влияние върху решението на съдебния кадрови орган, решение, което той трябва да вземе независимо, а едва след това идва и президентският подпис. В отговор получил категоричното уверение на Румен Радев, че това са консултации, а не опит за намеса в работата на независимия съдебен кадрови орган.

Освен това обвинител №1 специално е изразил удовлетвореността си от това, че държавният глава се е разграничил от вчерашно изказване на лидера на БСП Корнелия Нинова, която в Асеновград е заявила, че преди реализирането на избора за следващ главен прокурор, трябва да има законови промени, които „да ограничат големите правомощия на обвинител №1“. Румен Радев е уверил Сотир Цацаров, че той е на обратната позиция и според него разговор за правомощията на главния прокурор трябва да започне след избора и то с активното участие на наследника на Сотир Цацаров.

Днешният разговор между Радев и Цацаров бе първата от поредицата срещи, които държавният глава планира да осъществи с представители на съдебната и изпълнителната власт по въпроса за следващ главен прокурор.

На 14 май, вторник, от 14.30 часа президентът Румен Радев ще приеме на „Дондуков“ 2 председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, а до края на седмицата трябва да се срещне и с председателя на Върховния административен съд Георги Чолаков.

В рамките на тези двумесечни консултации, които президентът започва малко преди възможно начало на тази процедура, той възнамерява да се срещне с представители на изпълнителната власт и на други страни и организации.

Мандатът на Сотир Цацаров изтича в края на годината, а президентът има ключова роля в този избор, тъй като трябва да финализира с подписа си избора на ВСС за следващ обвинител номер едно. Предстои да научим дали е била обсъждана някаква промяна на процедурата, каквато по принцип е разписана, както и какви са представите на Сотир Цацаров как да изглежда неговият приемник.

Президентските консултации предшестват с близо два месеца най-ранния възможен срок за стартиране на процедурата за избор на наследник на Сотир Цацаров. Той е 10 юли. Най-късният възможен е 10 септември, като според неофициална информация нагласата на членовете на Висшия съдебен съвет е процедурата да започне в началото на септември.

Изборът протича по процедура, изработена от предишния съдебен кадрови орган и е еднотипна за т.нар. „трима първи в съдебната система“ - главният прокурор и председателите на Върховния касационен и Върховния административен съд. 

Право да издигат кандидати за главен прокурор имат министърът на правосъдието и трима членове на прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет. В избора обаче участват и членовете на Съдийската колегия, а за да е успешен той, кандидатът или един от кандидатите трябва получи подкрепата на поне 17 от 25-те съдебни кадровици, един от които е и самият Цацаров.

Процедурата завършва с указ на президента – той може да потвърди решението на мнозинството, но и да го върне на съдебните кадровици, както направи в началото на мандата си с избрания за председател на ВАС Георги Чолаков.

Това конституционно правомощие, както и интересът на Румен Радев по темата „съдебна реформа и справедливост“, обяснява и активността на държавния глава около личността на следващия, пети по ред, главен прокурор след демократичните промени в България.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Протест пред НС заради промените в Закона за околната среда

Представители на "Зелено движение" и коалиция "За да остане природа в България" се събраха на протест пред парламента, за да заявят несъгласието си с промените в Закона за околната среда, които депутатите обсъждат.  Според протестиращите под предлог за подобряване на административните процедури се предвижда одобряване на огромни по мащаб..

публикувано на 19.04.24 в 16:16
Мария Нейкова, областен управител на Бургас

Мария Нейкова е новият областен управител на Бургас

Служебното правителство пристъпи към смяна на областни управители.  С решение от днес от длъжността в Бургас е освободен Пламен Янев. На негово място е назначена Мария Нейкова.  Тя заемаше позицията областен управител два пъти досега по време на служебни кабинети - в периода май 2021 г. - януари 2022 г., и от август 2022 г- до юли 2023..

публикувано на 19.04.24 в 16:11
Стефан Димитров

Външният министър заяви, че остава, докато получи указ за освобождаването си

Служебният министър на външните работи Стефан Димитров заяви, че остава на поста докато има указ на президента до освобождаването му. Димитров каза, че комуникацията му със служебния премиер Димитър Главчев започва да се подобрява:  "Ще повторя това, което е казал премиерът - има вече диалог. Диалогът е възстановен. От това как този диалог ще..

публикувано на 19.04.24 в 16:09

Авария остави без вода жителите в централната част на Берковица

Аварията е на главен водопровод е на улица ”Калето”, уточнява от ВиК Берковица. Поради тази причина без вода са живеещите в централната част на града и квартал "Заряница". От местното водоснабдително дружество уведомяват потребителите, че аварията се очаква да бъде възстановена в най-кратки срокове и водата да бъде пусната в ранния следобед..

публикувано на 19.04.24 в 16:06
Министър-председателят Димитър Главчев

МС приема програма за компенсиране на разходите за електроенергия

Програма за компенсиране на разходите за крайни клиенти за електрическа енергия за първите шест месеца на тази година предстои да бъде приета от Министерския съвет на днешното му заседание.  Това съобщи служебният министър-председател Димитър Главчев в началото на заседанието.  С 30 млн. лв. ще се компенсират разходите за електроенергия на училища,..

публикувано на 19.04.24 в 15:55

През май в търговска експлоатация влиза терминалът за газ до Александруполис

От началото на май в търговска експлоатация влиза терминалът за втечнен газ до Александруполис, като България притежава 20% от акциите на проекта. Успешно приключват пробите за включване в търговска експлоатация на терминала за втечнен газ до Александруполис, съобщават от министерството на енергетиката в Атина. В момента текат изпитанията..

публикувано на 19.04.24 в 15:37

Д-р Пламен Цеков: НЗОК заплаща на сляпо, купува услуга, но не пита болницата колко ѝ струва

Забавяне на преструктуриране на болниците е заради страх в политическата класа. Защото това е драстична промяна и ще доведе до преподреждане на пазара на болничните услуги .   Това заяви в интервю пред БНР д-р Пламен Цеков, бивш шеф на НЗОК, сега директор на болницата в Севлиево. "И ще се окаже, че много от най-добрите лечебни заведения..

публикувано на 19.04.24 в 15:33