Депутатите приеха окончателно промените в Закона за мерките срещу изпирането на пари

| обновено на 16.05.19 в 11:58
Снимка: Ани Петрова - БНР

БНБ, Комисията за финансов надзор и Комисията за хазарта ще проверяват сделките и всяка една транзакция и ще могат да налагат санкции при нарушения. Промените в закона срещу изпиране на пари бяха приети окончателно от Народното събрание.

Президенти, премиери, министри и депутати ще бъдат подлагани на по-сериозни проверки относно произхода на парите им при различни видове сделки и финансови операции.

Всяка една фирма следва да идентифицира своя собственик. Българските адвокати вече получават своята защита, гарантирана за тяхното право и възможност да пазят правата и интересите на своите клиенти.

Депутатите от ГЕРБ Пламен Нунев и Маноил Манев поясниха защо законът не прави адвокатите доносници.

Маноил Манев: "Никой никога не го е искал, това никога не го е целил и сега текстът е направен така, по тяхно предложение, като тяхна идея и със съгласието на ДАНС и на цялата работна група, адвокатите няма да бъдат задължени лица по смисъла на член четири, само в много определени случаи, ако някой отиде и поиска да му дадат консултация как се перат пари".

Промени настъпват и при застрахователните дружества:

Пламен Нунев: "Застрахователите, които са на терен, да уведомяват съответно контролните органи директно. Сега тяхното предложение беше, те уведомяват длъжностните лица, контролните над тях в съответната застрахователна компания, а те вече имат възможността да преценят взависимост от доклада дали да информират контролния орган".

Законът разширява кръга от хора, които попадат в дефиницията за видна политическа личност и които подлежат на по-обстойно проучване от спецслужбите.

Държавна агенция "Национална сигурност", БНБ, Комисията за финансов надзор и Държавната комисия по хазарта ще публикуват на официалните си интернет страници информация за влезлите в сила наказателни постановления, с които са наложени наказанията за нарушения, решиха още депутатите.

Изрично е уредена и възможността за предоставяне на информация по електронен път с квалифициран електронен подпис или с издаден от ДАНС сертификат за достъп.

С измененията в закона за мерките срещу изпирането на пари дружествата, които трябва да изпратят за одобрение в ДАНС своите планове за обучение на служителите по разпознаване на съмнителни операции или сделки във връзка с прилагането на закона, ще имат 6-месечен срок от публикуването в сайта на ДАНС на националната оценка на риска, да идентифицират рисковете и да ги включат в своите правилници, без да са задължени да ги внасят в дирекцията „Финансово разузнаване“.

Декларация за действителни собственици на фирми по закона за мерките срещу изпирането на пари ще подават само онези, които не са вписани в регистър Булстат или в Търговския регистър, както и всички акционерни дружества. С промените отпада и задължението адвокатурата да докладва на ДАНС за всеки свой нов клиент.

ВИЖТЕ ОЩЕ
Дмитрий Медведев

Русия спира износа на петрол за Украйна

Русия спира износа на петрол, петролни продукти и въглища за Украйна, обяви на днешното заседание на правителството премиерът Дмитрий Медведев. Той подчерта, че ограниченията са в отговор на въведените наскоро нови  украински санкции срещу Русия. Преди няколко дни правителството на Украйна предприе поредната неприятелска стъпка по отношение..

обновено на 18.04.19 в 19:25
Екрем Имамоглу

Кандидатът на опозицията получава кметския мандат в Истанбул

Церемонията по връчването на мандата за кмет на Истанбул на опозиционния кандидат Екрем Имамоглу започна днес следобед. Въпреки връчването на мандата все още няма окончателно решение на Висшия избирателен съвет по внесената от управляващите жалба за повтаряне на изборите в града. Истанбулската градска избирателна комисия по-рано отхвърли..

публикувано на 17.04.19 в 17:33