Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тереза Мей подава оставка като британски премиер и лидер на партията на 7 юни

Очаква се задълбочаване на Брекзит кризата и настояване за по-твърд развод на Великобритания с ЕС

| обновено на 24.05.19 в 14:39
Тереза Мей обявява пред премиерския офис на "Даунинг стрийт" 10, че подава оставка
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Тереза ​​Мей обяви днес, че на 7 юни ще подаде оставка като премиер на Великобритания и като лидер на управляващата Консервативна партия, съобщава Ройтерс.

„Ще се оттегля като лидер на Консервативната партия в петък, 7-и юни, за да може да бъде избран мой наследник“, заяви Мей в прочувствена реч пред премиерския офис на „Даунинг стрийт“ 10.

"Направих всичко по силите си, за да изпълня британския вот в подкрепа на Брекзит. Направих всичко, което можах, за да убедя депутатите да подкрепят договорената от мен сделка с ЕС", посочи Тереза Мей и допълни: "Дълбоко съжалявам, че не успях да осъществя Брекзит".

Настоящият британски премиер подчерта, че ще продължи да изпълнява функцията си на премиер до избирането на нов лидер на Консервативната партия.

Тя отбеляза, че надпреварата за лидерство в управляващата партия ще започне през седмицата, последваща нейната официална оставката, и че Нейно Величество кралицата е информирана за намеренията ѝ. „Ще продължа да служа като премиер до приключване на процеса“, каза тя.

Тереза Мей заяви, че може да бъде постигнат консенсус относно Брекзит само ако всичките страни са готови да постигнат компромис.

В края на изявлението си Тереза Мей през сълзи заяви:

„Скоро ще напусна поста, който заемах и който беше най-голямата чест за мен. Бях втората жена министър-председател и със сигурност няма да съм последната. Тръгвам си без неприязън и с огромна благодарност, че имат възможността да служа на страната, която обичам“.

И добави: „Стремях се да направя Великобритания страна, която работи не само за привилегированите, но за всички хора. И да изпълня решението, взето на референдума за членството в ЕС. Въпреки всички очаквания, британският народ гласува да напусне ЕС. И днес съм така сигурна, както и преди три години, че в една демокрация, ако дадете на хората избор, имате задължението да изпълните тяхното решение“.

Говорителят на Европейската комисия Мина Андреева заяви, че председателят Юнкер е проследил „без радост“ обявената от британския премиер Тереза Мей оставка.

„Председателят много обичаше и ценеше работата си с премиера Мей и както е казвал и преди, за него тя е смела жена, която уважава много. Той също така ще уважава и ще установи работни отношения с всеки нов премиер, който и да е той, без да прекъсва връзките си с министър-председателя Мей“, добави Андреева.

Тереза Мей завещава на своя наследник една дълбоко разделена държава и политически елит, който се намира в задънена улица относно това как, кога и дали изобщо Великобритания да напусне Европейския съюз.

Оттеглянето на Мей безспорно ще засили Брекзит кризата, тъй като новият лидер вероятно ще настоява за по-решителен развод на Великобритания с ЕС, което изглежда ще увеличи шансовете за още по-сериозна конфронтация с Европейския съюз и за предсрочни парламентарни избори.

Агенция Ройтерс напомня, че всичките водещи претенденти за поста на Тереза Май искат по-твърда сделка за развода, въпреки че ЕС заяви многократно, че няма да предоговаря Договора за оттегляне, който беше подписан между двете страни през миналия ноември.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Джереми Корбин, лидер на британската Лейбъристка партия

Лидерът на британската опозиция Корбин призова за незабавни предсрочни избори

Лидерът на опозиционната Лейбъристка партия - Джеръми Корбин заяви в петък, че Тереза Мей е права да подаде оставка като министър-председател и всеки, който я замени като лидер на Консервативната партия, трябва да свика предсрочни избори в..

публикувано на 24.05.19 в 13:24
Дмитрий Песков, говорител на президента на Русия

Кремъл: Управлението на Тереза Мей беше труден период за отношенията ни с Великобритания

Руският президентски говорител Дмитрий Песков заяви в петък, че времето на Тереза ​​Мей като премиер на Обединеното кралство е било много труден период за отношенията на Лондон с Москва, предаде ТАСС. Песков обаче посочи, че Русия ще продължава..

публикувано на 24.05.19 в 15:31

Новият лидер на британските консерватори се очаква да бъде избран до средата на юли

Резултатът от вътрешнопартийната надпревара за нов лидер на управляващата Консервативна партия, който да замени Тереза Мей и като следващ британски премиер, се очаква да бъде обявен преди паузата на Парламента на Великобритания за лятната почивка,..

публикувано на 24.05.19 в 17:06
ВИЖТЕ ОЩЕ

Увеличиха финансовата помощ за инвитро процедури и за новородени деца в Монтана

400 лева за първо и 600 лева за второ новородено дете ще получават вече семействата в Монтана.  Това решиха общинските съветници на редовното си заседание днес. Увеличението е със 100 лева. Променените са вписани в Наредбата за реда и условията за..

публикувано на 25.04.24 в 22:58
Снимката е илюстративна

Гръцките хотелиери са недоволни от високите данъци

На годишна среща на гръцките хотелиери председателят на техния съюз Янис Хадзи изрази недоволство, че този сектор се натоварва с високи данъци. Вместо да се намалят задълженията към туристическия сектор, както беше обещало правителството, се..

публикувано на 25.04.24 в 22:55
Изглед към Атина, 5 януари 2024 г.

Сапьори са обезвредили 314 бомби под старото летище в Атина

На мястото на старото летище на Атина се изгражда внушителен комплекс. Заедно с казино, ресторанти и хотели се стоят също вили и апартаменти в 45-етажна кула. Летището се нарича "Елиникон" и е с площ три пъти по-голяма от Монако. Цените на..

публикувано на 25.04.24 в 22:47
Президентът Володимир Зеленски подписа указ

Зеленски е благодарил на САЩ за одобрената военна помощ

В телефонни разговори с председателя на Камарата на представителите - републиканеца Майк Джонсън, и с лидера на мнозинството в Сената - демократа Чък Шумър, украинският президент Володимир Зеленски е благодарил на Съединените щати за одобрената военна..

публикувано на 25.04.24 в 22:37

Столтенберг обвини Китай, че споделя с Русия технологии, използвани за производство на ракети

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обвини Китай, че поддържа военизираната икономика на Русия, споделяйки с нея високи технологии, използвани за производство на ракети, танкове и бойни самолети. "Китай казва, че иска да има добри..

публикувано на 25.04.24 в 22:35

Комисията по култура в НС прие единодушно проект за промени в Закона за хазарта

Парламентарната комисия по културата и медиите прие единодушно на първо четене проект за промени в Закона за хазарта, внесен от Йордан Цонев от ДПС и Теменужка Петкова от ГЕРБ. Бюджетната комисия прие на първо четене забраната за реклама на..

публикувано на 25.04.24 в 21:54

България и още 17 държави призовават "Хамас" да освободи заложници, отвлечени от Израел

18 държави, сред които и България, призовават в публикувано днес общо изявление палестинската групировка "Хамас" да освободи болните, възрастните и ранените заложници, които отвлече от Израел преди повече от 200 дни - на 7 октомври 2024 година. 18-те..

публикувано на 25.04.24 в 21:22